Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:11 18 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Judecătorii amână pentru a 9-a oară pronunțarea în dosarul fostului director SOCEP!

ro

24 Dec, 2022 00:00 1932 Marime text
 
 
  • Conform DNA, directorul general Linteş Daniel ar fi constrâns 196 de angajaţi să renunţe la drepturile câştigate în instanță.
  • Conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
  • Oricare va fi decizia Tribunalului Constanța, aceasta va putea fi contestată la Curtea de Apel Constanța.
 
 
Tribunalul Constanța a amânat pentru a 9-a oară pronunțarea în dosarul în care Daniel Linteş, fostul director general al companiei SOCEP, a fost trimis în judecată de procurorii DNA Constanța.
 
În cauză, Daniel Linteş este acuzat de acuzat de şantaj în formă continuată (196 de acte materiale).
 
Dosarul a fost trimis spre soluționare Tribunalului Constanța în luna noiembrie 2016.
 
Noul termen pentru pronunțare a fost stabilit pentru data de 30 decembrie 2022.
 
Oricare va fi decizia Tribunalului Constanța, aceasta va putea fi contestată la Curtea de Apel Constanța.
 
Conform rechizitoriului, „în intervalul iulie 2012 - octombrie 2012, în contextul pronunţării unei hotărâri judecătoreşti prin care SC (...) SA a fost obligată la plata către salariaţi a unor sporuri salariale, directorul general Linteş Daniel a constrâns 196 de angajaţi să renunţe la drepturile câştigate prin semnarea unor declaraţii autentice în acest sens“.
 

„Pentru atingerea acestui scop, inculpatul Linteş Daniel s-a folosit de prerogativele funcţiei sale privitoare la disponibilizarea salariaţilor şi i-a ameninţat pe aceştia că vor fi concediaţi şi, în anumite cazuri, evacuaţi din căminul de nefamilişti, dacă nu semnează declaraţiile de renunţare la drepturi“, conform rechizitoriului.
 


Anchetatorii mai arată, printre altele, că, „în cursul anului 2010, Sindicatul Personalului Operativ (...) a solicitat Tribunalului Constanţa, în numele membrilor de sindicat, obligarea SC (...) SA la plata unor sporuri salariale (condiţii speciale de muncă, condiţii nocive şi condiţii periculoase). Acţiunea a fost admisă, instanţa obligând angajatorul SC (...) SA să le plătească celor 345 de salariaţi reclamanţi diverse sporuri, cuantificate sub forma unor procente din salariul de bază brut. Sentinţa era definitivă şi executorie“.

 
Conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise. 
 
Citește și
 
Mircea Vizitiu, fost adjunct al IPJ Constanța, 1 an și 5 luni închisoare cu amânare
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii