Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
15:39 06 02 2023 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prejudiciul este imens! Administratorii unor firme din oraș, trimiși în judecată de DNA! Dosarul, amânat pentru la anul

ro

04 Dec, 2022 10:57 16230 Marime text


Judecătorii din cadrul Tribunalului Constanța au fixat un nou termen în dosarul în care șapte afaceriști din Constanța au fost trimiși în judecată de DNA, în 2018.
 
Conform portalului instanțelor de judecată, noul termen a fost stabilit pentru data de 18.01.2023, pentru lipsa raportului de expertiză şi pentru a se formula concluzii asupra încadrării juridice puse în discuţie din oficiu.  
 
Oricare va fi decizia tribunalului, aceasta va putea fi contestată la Curtea de Apel Constanța.
 
Amintim că în luna mai 2018, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au anunțat trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
 
Popescu Neculae, pentru săvârșirea infracțiunilor de: evaziune fiscală (2 fapte), spălare a banilor, constituire a unui grup infracțional organizat.
 
Mutică Marian, pentru săvârșirea infracțiunilor de: complicitate la evaziune fiscală (2 fapte), spălare a banilor și constituire a unui grup infracțional organizat.
 
Olteanu Cătălin, pentru săvârșirea infracțiunilor de: complicitate la evaziune fiscală, evaziune fiscală, spălare a banilor și constituire a unui grup infracțional organizat.
 

Petrescu Silviu-Aurelian, pentru săvârșirea infracțiunilor de: complicitate la evaziune fiscală, complicitate la spălarea banilor și constituire a unui grup infracțional organizat.
 
Chiuc-Botezatu Cristian-Bogdan, pentru săvârșirea infracțiunilor de: complicitate la evaziune fiscală, spălare a banilor și constituire a unui grup infracțional organizat.
 
Iftinca Daniel, pentru săvârșirea infracțiunilor de: complicitate la evaziune fiscală, evaziune fiscală, spălare a banilor și constituire a unui grup infracțional organizat;
 
Stoian Cătălin, pentru săvârșirea infracțiunilor de: complicitate la evaziune fiscală, evaziune fiscală, spălare a banilor și constituire a unui grup infracțional organizat.
 
Potrivit DNA Constanța, „începând cu anul 2008, cei șapte inculpați, în calitate de administratori ai unor societăți comerciale, au constituit un grup infracțional organizat cu scopul comiterii unor infracțiuni de evaziune fiscală în domeniul comerțului cu cereale“.
 
„Activitatea acestora, care a continuat până în anul 2010, a constat în evidențierea în contabilitatea societăților pe care le administrau a unor achiziții și livrări fictive de cereale“, se mai arată în ancheta procurorilor.
 
„În concret, s-a reținut că societățile comerciale controlate de inculpați au achiziționat cereale de la persoane fizice, fără documente legale de proveniență, această marfă fiind vândută mai departe către beneficiarii finali (mari comercianți de cereale), cu consecința directă a colectării TVA aferente. Ca urmare a acestor demersuri, au fost evidențiate în contabilitate cheltuieli nereale în valoare totală de 87.917.374,23 lei, prejudiciindu-se bugetul consolidat al statului cu suma totală de 25.762.816,78 lei“, conform magistraților.
 
 „Pentru a ascunde și disimula adevărata proveniență a banilor obținuți din infracțiunile de evaziune fiscală, inculpații fie au retras de la bancă mari sume de bani fie au dispus transferul altora către conturi din străinătate de unde, ulterior, au fost reintroduse în circuitul financiar fraudulos, cu titlul „creditare societate”. În același context, inculpații Olteanu Cătălin, Stoian Cătălin și Iftinca Daniel s-au sustras de la efectuarea verificărilor financiare, fiscale sau vamale, prin declararea fictivă a sediilor societăților pe care le administrau“, potrivit anchetatorilor DNA.
 
Ministerul Finanțelor Publice a comunicat faptul că se constituie parte civilă cu suma de 27.049.857 lei.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii