Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:39 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Poveste hibernală fără sfârşit Municipiul Constanţa prin Primar încă încearcă să recupereze banii pentru Festivalul Iernii 2016

ro

19 Nov, 2019 00:00 2437 Marime text
Litigiul dintre municipalitatea constănţeană şi Fundaţia Umanitară Clopot, privind serbările de iarnă din 2016, pare fără sfârşit. După ce anul trecut magistraţii au fost chemaţi să tranşeze conflictul dintre Fundaţie şi UAT Constanţa, anul acesta Municipiul Constanţa prin Primar a dat în judecată Fundaţia Umanitară Clopot, pentru „Festivalul Iernii 2016“. Cazul a fost pierdut la Tribunal în primă instanţă, însă procesul se judecă încă, la Curtea de Apel Constanţa.
 
Conform datelor oficiale, Municipiul Constanţa prin Primar a chemat la judecată Fundaţia Umanitară Clopot pe data de 11 mai 2018, însă abia în 2019 a fost pronunţată o primă sentinţă în cauză.
 
În cererea de chemare în judecată formulată de Municipiul Constanţa prin Primar şi înaintată iniţial Tribunalului Constanţa, se arată, potrivit Portalului Jurisprudenţei www.rolii.ro, faptul că municipalitatea încerca să recupereze suma de 480.664,03 lei de la Fundaţia Umanitară Clopot. Totodată, Municipiul Constanţa prin Primar cerea şi obligarea Fundaţiei la plata penalităţilor de întârziere, în sumă de 14.996,72 de lei, calculate la data de 23.01.2018 şi până la data introducerii cererii de chemare în judecată, suma urmând să fie actualizată până la data achitării integrale a debitului. Nu în ultimul rând, Municipiul Constanţa a cerut şi obligarea Fundaţiei Clopot la plata cheltuielilor de judecată.
 

Ce a decis Curtea de Conturi

 
În motivarea cererii, reprezentanţii municipalităţii au arătat că între cele două părţi a fost încheiat contractul pentru organizarea Festivalului Iernii 2016. Valoarea totală a proiectului era de 1.659.620 de lei, inclusiv TVA, din care administraţia locală urma să suporte, drept finanţare nerambursabilă, suma de 1.440.000 de lei, inclusiv TVA.
 
În acest scop, Primăria a achitat o primă tranşă de 1.008.000 lei, inclusiv TVA, la data de 11.11.2016. Ulterior, în 2017, Curtea de Conturi a efectuat un control la sediul Primăriei Constanţa, control în urma căruia s-a stabilit, potrivit sursei citate, că „pentru evenimentul «Festivalul Iernii 2016» (...) s-au constatat plăţi nelegale reprezentând servicii neefectuate sau efectuate fără acordul Beneficiarului: onorarii, servicii neefectuate cu Curtea IP (online), broşuri tipărite fără acordul U.A.T.M. Constanţa“ .
 
Mai departe, în urma analizării documentelor depuse de Fundaţia Umanitară Clopot, s-a decis că din finanţarea nerambursabilă totală, în sumă de 1.440.001,60 de lei, au fost acceptate la plată doar cheltuieli în cuantum de 527.335,97 de lei, fiind respinsă la plată suma de 912.665,63 de lei, reprezentând cheltuială neeligibilă.
 
În aceste condiţii, au spus reprezentanţii municipalităţii, din suma plătită de 1.008.000 lei, se cuvine ca Fundaţia să restituie suma de 480.664,63 de lei, întrucât doar 527.335,97 de lei îndeplinesc condiţiile de eligibilitate.
În replică, reprezentanţii Fundaţiei Clopot au formulat întâmpinare şi au cerut respingerea cererii formulate de Municipiul Constanţa prin Primar privind obligarea lor la plata sumei de peste 480.000 de lei.
 
După analizarea actelor depuse la dosar, judecătorii au respins însă cererea Municipiului Constanţa prin Primar: „instanţa reţine că cererea reclamantei este neîntemeiată întrucât, în analizarea cheltuielilor eligibile, reclamanta nu a avut în vedere criteriile prevăzute la punctul 4.2 din HCL 114/2016, în sensul de a stabili dacă cheltuielile efectuate reflectă costuri necesare şi rezonabile pentru efectuarea proiectului, dacă sunt necesare, oportune şi justificate, ci a invocat motive de formă astfel încât, deşi evenimentul cultural s-a desfăşurat, pârâta să restituie parte din sumele primite cu titlu de finanţare nerambursabilă din tranşa I“.
Împotriva acestei decizii au declarat recurs reprezentanţii Municipiului Constanţa prin Primar, aşa încât cazul se află acum pe rolul Curţii de Apel Constanţa, unde încă se judecă.
 
Citeşte şi:
 
La judecată cu Unitatea Administrativ-Teritorială Judeţul Constanţa
Judecătorii au respins acţiunea Fundaţiei Umanitare „Clopot“

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii