Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
20:07 27 01 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Oficial! Vasile Boşnigeanu, zis „Vali Americanul“, din Călărași, arestat la Constanța

ro

18 Nov, 2021 12:30 1531 Marime text


Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa au solicitat și obținut arestarea preventivă a lui Vasile Boşnigeanu, zis „Vali Americanul“.

Cel în cauză este acuzat de șantaj.

Oficial!

Admite propunerea de arestare preventiva formulata de Parchetul de pe lângă ÎCCJ-DNA ST Constanta. Dispune arestarea preventivă a inculpatului Boșnigeanu Vasile- cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de șantaj, prevăzută de art.131 din Legea nr.78/2000 raportat la art.207 alin.1 ?i 3 C.pen. cu aplicarea art.41 alin.1 C.pen., pentru o perioada de 30 zile, de la data de 17.11.2021 la data de 16.12.2021, inclusiv. În baza art.230 Cod procedura penala: Dispune emiterea de îndată a mandatului de arestare preventivă pe numele inculpatului Boșnigeanu Vasile. În baza art.275 alin.3 Cod procedură penală: Cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. În baza art.272 Cod procedură penală: Avansează suma de 313 lei reprezentând onorariu avocat oficiu din fondurile Ministerului Justiţiei către Baroul Constanta in favoarea av.Alexa Adriana. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la pronunţare pentru părţile prezente şi de la comunicare pentru cele lipsă. Pronunţată în camera de consiliu azi.

 
 
Într-un alt dosar, Vasile Boşnigeanu, zis „Vali Americanul“, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa, alături de Costel Ivan, tot din Călărași.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 
În perioada decembrie 2020 – ianuarie 2021, inculpații ar fi exercitat acte de violență psihică și fizică asupra unei persoane vătămate, pentru a o determina să dea suma de 150.000 lei dintr-un împrumut acordat anterior.
 
În aceeași perioadă, primul inculpat ar fi exercitat constrângeri asupra unei alte persoane vătămate, pentru a o determina să dea mai multe sume de bani, precum și un autoturism, cu scopul de a obține foloase materiale injuste.
 

Totodată, în urma probelor administrate, ar fi reieșit că cel puțin începând din anul 2020, primul inculpat, beneficiind de ajutorul celuilalt, ar fi dat bani cu împrumut, cu o dobândă de 3 - 5% pe lună, ca îndeletnicire.
 
Același inculpat ar fi disimulat adevărata natură a sumelor date cu titlu de împrumut și respectiv încasate de la debitori, în săvârșirea infracțiunii de camătă, sub aparența nereală a unor relații comerciale licite, în realitate inexistente, derulate prin intermediul firmelor pe care le deține, respectiv SC Amertrans SRL și SC Frigo Food Meat SRL.
 
Astfel, inculpatul ar fi primit sume de bani de la datornici, inclusiv prin conturile bancare personale și ale societăților pe care le administrează, fiind notificat prin intermediul serviciilor de profil ale unităților bancare despre virarea sumelor respective.
 
Datele privind rulajele conturilor ar fi confirmat și împrejurarea că valoarea sumelor împrumutate și încasate în cursul anului 2020 și începutul anului 2021 de către inculpat ar fi fost de ordinul milioanelor de lei.
 
În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri imobile deținute de primul inculpat.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Călărași cu propunere de a se menține măsurile preventive și asiguratorii dispuse în cauză.
 
Potrivit portalului instanțelor de judecată, cei trimiși în judecată sunt:
 
Boşnigeanu Vasile
Ivan Costel
SC Food Frigo Meat SRL     
SC Amertrans SRL      
 
Florentin Brişan și Marioara Brişan sunt părți vătămate, iar Constantin Cristian Gabriel este parte civilă.
 
 
Potrivit datelor puse la dispoziție de Confidas.ro, Vasile Boşnigeanu deținea patru societăți comerciale, respectiv Amertrans SRL, Bio Recycle Solution SRL, Food Frigo Meat SRL și Util Machinery Expert SRL, toate cu sediul în Călăraşi.
 
SC Amertrans SRL a fost înființată în 2006 și are ca obiect de activitate „Transporturi rutiere de mărfuri“.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii