Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:34 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Oficial! Doi comandori de la Aviație, condamnați. Al treilea a fost achitat

ro

05 Oct, 2021 14:32 3722 Marime text


Judecătorii de la Tribunalul Militar Bucureşti s-au pronunțat azi în dosarul celor celor trei comandori de la Aviație trimişi în judecată de DNA pentru o promovare aparent trucată.
  
Comandorul Cătălin Ungureanu, din cadrul Ministerului Afacerilor Interne - Inspectoratul General de Aviaţie, a fost condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare, pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, dar și pentru folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, săvârşită în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.
 
Comandorul (rez.) Nicolae Lucian Lupescu a primit trei ani de închisoare pentru folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, săvârşită în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.
 
Locotenentul - comandor Tudor Radu, tot din cadrul Ministerului Afacerilor Interne - Inspectoratul General de Aviaţie, acuzat de săvârşirea infracţiunii de complicitate la folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, săvârşită în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, a fost achitat.
 
În continuare, Tribunalul a admis acţiunea civilă exercitată de partea civilă Inspectoratul General de Aviaţie (U.M. 0900 Bucureşti) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne şi a decis obligarea inculpatului comandor (rez.) Lupescu Nicolae-Lucian la plata către respectiva parte civilă a sumei de 2.116 lei cu titlu de daune materiale, actualizată la data plăţii efective în raport cu rata inflaţiei.
 
„Constată ca fiind false şi dispune anularea în totalitate a următoarelor înscrisuri: fişă de interviu pentru posturi de conducere de nivel III completată de comandor Vasile Florin, fişă de interviu pentru posturi de conducere de nivel III completată de comandor Ion Dan, borderou centralizator nr.28939 din 25.10.2019, borderou centralizator nr.28940 din 25.10.2019, borderou centralizator nr.28941 din 25.10.2019, tabel nominal nr.28942 din 25.10.2019, tabel final nr.28963 din 28.10.2019. Constată ca fiind false menţiunile din procesul verbal nr.28953 din 25.10.2019 referitoare la notele acordate inculpatului comandor (rez.) Lupescu Nicolae Lucian şi dispune anularea parţială a înscrisului, anume în privinţa respectivelor consemnări. Dispune anularea actului de numire a inculpatului comandor (rez.) Lupescu Nicolae Lucian în funcţia de comandant detaşament (şi comandant Punct de Operare Aeromedical Bucureşti) la Detaşamentul Aeromedical din cadrul Inspectoratului General de Aviaţie, emis urmare concursului organizat şi derulat în perioada 12.09.2019 – 28.10.2019“, potrivit minutei judecătorești.
 
Decizia Tribunalului Militar Bucureşti nu este definitivă.
 
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii militari au reținut următoarea situație de fapt:
 
În contextul unui concurs desfășurat în perioada 12.09.2019 – 28.10.2019, pentru ocuparea funcției de comandant al Detașamentului Aeromedical și comandant al Punctului de Operare Aeromedical București din cadrul Inspectoratului General de Aviație, inculpatul Ungureanu Cătălin, președinte al comisiei de concurs, i-ar fi transmis subiectele de examen inculpatului Lupescu Nicolae-Lucian, în preziua concursului, pentru a-i asigura promovarea.
 
Candidatul Lupescu Nicolae-Lucian ar fi beneficiat și de ajutorul inculpatului Tudor Radu, subordonat al acestuia care, anterior desfășurării examenului, i-ar fi înlesnit, prin asumarea verificării corectitudinii răspunsurilor, celui dintâi, asigurarea promovării examenului menționat.
 
Obținerea frauduloasă a subiectelor de concurs și a răspunsurilor aferente i-ar fi asigurat inculpatului Lupescu Nicolae-Lucian promovarea concursului și obținerea unui folos necuvenit, constând în ocuparea și exercitarea fără drept a prerogativelor funcției de comandă la nivelul Detașamentului Aeromedical - structură din cadrul Inspectoratului General de Aviație având competențe singulare și exclusive în coordonarea și efectuarea misiunilor aeromedicale specifice Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare la nivel național.
 
Totodată, inculpatul Lupescu Nicolae-Lucian ar fi încasat, în perioada de 25 noiembrie 2019 – 26 iunie 2020, cu titlu de folos necuvenit, drepturi salariale corelative în sumă de 2.116 lei, aferente ocupării respectivei funcții de conducere
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii