Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:06 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O nouă rundă din meciul Decebal Făgădău- ANAF se “joacă” astăzi la Tribunalul Constanța

ro

27 Aug, 2020 00:00 2428 Marime text
  • După aproape doi ani de procese, primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, scăpa în luna febtuarie a.c. de dosarul de executare, anulare a somaţiei şi titlu executoriu întocmit de ANAF
  • În dosarul nr. 31464/212/2019, ANAF, Direcţia Regională a Finanţelor Publice Galaţi - Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Constanţa a declarat apel, însă în mai 2020, magistrații de la Tribunalul Constanța au decis respingerea acestuia ca nefondat
  • În cel de-al doilea dosar, nr. 7942/212/2019, care are ca obiect  - contestaţie la executare - magistrații de la aceeași instanță, Tribunalul Constanța urmează să se pronunțe astăzi
  • Vă reamintim, ANAF îi comunicase primarului că are ca obligaţie de plată suma de 419.010 lei, respectiv 415.095 lei, urmărită cu titlu de venituri din amenzi, şi 3.915 lei, urmărită cu titlu de cheltuieli de judecată iar ulterior i-a blocat contul personal
  • Executarea contului primarului a avut loc după ce a primit o amendă din partea magistraţilor, în cazul unui PUZ din cartierul Faleză Nord
  • Este vorba de proiectul unui bloc P+7 în cartierul Faleză Nord, pe un teren din Dosarul Retrocedărilor
 
După aproape doi ani de procese, primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, scăpa în luna februarie a.c. de dosarul de executare, anulare a somaţiei şi titlu executoriu întocmit de ANAF, Direcţia Regională a Finanţelor Publice Galaţi - Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Constanţa.
Edilul-şef a înregistrat pe rolul instanţelor dosarele două dosare prin intermediul cărora a solicitat suspendarea executării silite şi a tuturor actelor subsecvente, precum şi contestaţie la executarea silită înseşi, cu consecinţa anulării actelor şi măsurilor de executare.
Totodată, acesta a mai solicitat suspendarea executării silite începute în dosarul de executare silită nr. 1730314131306.
În dosarul nr. 31464/212/2019, ANAF, Direcţia Regională a Finanţelor Publice Galaţi - Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Constanţa a declarat apel, însă în mai 2020, magistrații de la Tribunalul Constanța au decis respingerea acestuia ca nefondat. Soluția pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei este definitivă.
În cel de-al doilea dosar, nr. 7942/212/2019, care are ca obiect  - contestaţie la executare dosar executare 1730314131306; somație 133010050752773; titlu executoriu 133010039272756  - magistrații de la aceeași instanță, Tribunalul Constanța urmează să se pronunțe astăzi, după ce la termenul din 13.08.2020 s-a amânat decizia în acest caz. Și în acest dosar, ANAF, Direcţia Regională a Finanţelor Publice Galaţi - Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Constanţa a înregistrat apel pe 21.05.2020.
Vă reamintim, ANAF îi comunicase primarului că are ca obligaţie de plată suma de 419.010 lei, respectiv 415.095 lei, urmărită cu titlu de venituri din amenzi, şi 3.915 lei, urmărită cu titlu de cheltuieli de judecată iar ulterior i-a blocat contul personal. Făgădău a fost obligat la plata amenzii de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere.
Executarea contului primarului a avut loc după ce a primit o amendă din partea magistraţilor, în cazul unui PUZ din cartierul Faleză Nord.
Este vorba de proiectul unui bloc P+7 în cartierul Faleză Nord, pe un teren din Dosarul Retrocedărilor, iniţiat de Mihai Valentin Florin. 
Făgădău a câștigat până acum procesele, după ce a demonstrate în instanță că şi-a îndeplinit obligaţiile ce îi reveneau cu privire la elaborarea proiectului de aprobare a Planului Urbanistic Zonal pentru terenurile situate în Faleză Nord, nefiind răspunzător în niciun fel de rezultatul final al votului, respectiv respingerea PUZ de către Consiliul Local.
În plus, a mai susținut Făgădău prin intermediul avocaților, ’’nu deţinea funcţia de primar la momentul pronunţării titlului executoriu, fiind ales în această funcţie în luna iunie 2016”.


Din analiza hotărârilor judecătoreşti pronunţate de Tribunalul Constanţa - Secţia contencios administrativ şi fiscal, instanţa a reţinut în primul dosar,  nr. 7942/212/2019 , că amenda fost aplicată Primarului Municipiului Constanţa, acesta având calitatea de debitor.
“Potrivit art.1.35 din Codul de procedură fiscal, plătitor este persoana care, în numele contribuabilului, conform legii, are obligaţia de a plăti sau de a reţine şi de a plăti ori de a colecta şi plăti, după caz, impozite, taxe şi contribuţii sociale. Este plătitor şi sediul secundar obligat, potrivit legii, să se înregistreze fiscal ca plătitor de salarii şi de venituri asimilate salariilor.
Aşadar, debitor plătitor este Primarul, creanţa fiscală luând naştere în patrimoniul acestei instituţii, subzistând indiferent de persoana fizică aflată în funcţia aceasta la un moment dat. Ca funcţie de autoritate publică, funcţia primarului este exercitată de-a lungul timpului de persoane fizice, alese în condiţiile legii, pentru o perioadă determinate de timp, fără a se face confuzie între primar, ca autoritate executive a administraţiei publice locale, şi persoana fizică ce exercită funcţia publică de primar.
În cauză, obligaţia de plată a amenzilor revine Primarul Municipiului Constanţa, ca autoritate a administraţiei publice locale, şi nu persoanei fizice Decebal Făgădău, ce exercită la momentul sancţionării cu amendă funcţia publică.
În cazul de faţă, subiect al executării silite ce formează obiectul dosarului de executare era chiar persoana fizică Decebal Făgădău, concluzie care se desprinde atât din menţiunile titlului executoriu, cât şi ale somaţiei, unde este identificat cu codul numeric personal. În baza considerentelor expuse anterior, constatând că persoana fizică supusă executării silite nu are calitatea de debitor al creanţei fiscale executate, instanţa a admis contestaţia la executare şi a anula somaţia, titlul executoriu, adresa de înştiinţare privind înfiinţarea popririi emise în dosarul de executare nr. 1730314131306.
Având în vedere soluţia pronunţată în cauză, instanţa nu va mai proceda la analiza celorlalte motive de contestaţie invocate prin cererea introductivă, apreciind acest demers ca fiind inutil. În temeiul art.453 NCPC, instanţa va obliga intimatul, ca parte căzută în pretenţii, la plata către contestator a cheltuielilor de judecată în cuantum de 3000 lei reprezentând onorariu avocat”, potrivit www.rolii.ro.
 
 
Citește și:

Făgădău câștigă procesul cu ANAF. Magistrații au decis suspendarea executării silite după ce primarul fusese amendat pentru un PUZ din cartierul Faleză Nord

Primarul a fost amendat. Motivul un PUZ din Faleză Nord! Locuitorii au dat buzna în Consiliul Local şi au cerut să nu se construiască blocul!

Decebal Făgădău „În mandatul meu, PUZ-ul aprobat astăzi nu va genera niciun efect!”

Bloc pe „spaţii verzi“ în Faleză Nord? Povestea terenului aflat iniţial în proprietatea unui inculpat din Dosarul Retrocedărilor
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii