Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:48 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Motivarea judecătorilor în cazul polițistului din Constanța care a refuzat mită 50 de euro

ro

28 Oct, 2022 00:00 1507 Marime text
 
 
  • Potrivit judecătorilor, din redarea discuţiilor purtate şi înregistrate de body worn camera, rezultă fară dubiu că inculpatul este cel care oferă ferm, neechivoc, bani către poliţişti, fară a fi solicitată vreo sumă de către aceştia sau fară să-1 provoace.
  • Instanța a mai reținut că inculpatul nu are ocupație și nici loc de muncă, este recidivist, anterior fiind condamnat în mai multe rânduri la pedepse cu închisoarea în regim de detenție, unele fiind aplicate tot pentru infracțiunea de conducere pe drumurile publice a unui autoturism fără a poseda permis de conducere, pe care le-a executat.
  • De asemenea, tribunalul mai arată în motivare că pedeapsa nu și-a atins scopul, astfel că inculpatul a încalcat din nou legea.
 
Judecătorii de la Tribunalul Constanța și-au motivat decizia prin intermediul căreia au decis condamnarea unui cetățean la aproape 4 ani de închisoare cu executare pentru dare de mită! Inculpatul este acuzat că ar fi încercat să mituiască un poliţist din cadrul Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Constanța.
 
În motivarea deciziei, judecătorii de la Tribunalul Constanța rețin, printre altele, că, la data de 26.01.2022, un echipaj de poliţie din cadrul Secţiei Regionale de Transporturi Constanţa, Biroul Judeţean de Poliţie Transporturi - Postul de Poliţie Transporturi Feroviare Constanţa se afla în timpul exercitării atribuţiunilor de serviciu pe raza de competenţă, în patrulă cu autospeciala din dotare.  cu nr. de înmatriculare MAI 51764, şi
 
La un moment dat, oamenii legii au observat că pe str. Justiţiei din municipul Constanţa, în apropierea trecerii la nivel cu calea ferată, se deplasa din sens opus autoturismul marca VW, model Passat.
 
Observând echipajul de poliţie, conducătorul a oprit brusc autoturismul pe axul drumului, la aproximativ 5 m de trecerea la nivel cu calea ferată şi a părăsit habitaclul cu intenţia de a se sustrage controlului, fiind însă interceptat de agenţii de poliţie.
 
Cu ocazia interogării aplicaţiilor informatizate ale Poliţie Române s-a stabilit că inculpatul nu figurează în aplicaţia Evidenţa Auto ca fiind posesor de permis de conducere pentru vreo categorie de autovehicule.
 
Încă de la momentul depistării sale, inculpatul a recunoscut că nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule, că are antecedente penale la regimul rutier, şi a promis agenţilor de poliţie sume de bani, fară să fie specificat cuantumul acestora precum şi alte servicii printre care produse din peşte şi sticle cu whisky, cu scopul de a nu i se mai întocmi dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de conducerea unui vehicul fară permis de conducere.
 
Conform magistraților, în perioada 26.01-07.02.2022, inculpatul i-a oferit agentului de poliție (...) din cadrul Secției Regionale de Poliție Transporturi Constanța - Postul de Poliție Transporturi Feroviare Constanța inițial bani în suma neprecizată și 2 sticle de whisky, iar ulterior la data de 07 februarie 2022, i-a oferit concret și i-a și predat suma de 50 de euro și promisiunea predării ulterioare, la o dată neprecizată, a sumei de 100 de euro și trei sticle de whisky, în schimbul exonerării de răspundere penală, într-un dosar aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța.
 
Potrivit judecătorilor, din redarea discuţiilor purtate şi înregistrate de body worn camera, rezultă fară dubiu că inculpatul este cel care oferă ferm, neechivoc, bani către poliţişti, fară a fi solicitată vreo sumă de către aceştia sau fară să-1 provoace.
 
Inculpatul nu are ocupație și nici loc de muncă, este recidivist, anterior fiind condamnat în mai multe rânduri la pedepse cu închisoarea în regim de detenție, unele fiind aplicate tot pentru infracțiunea de conducere pe drumurile publice a unui autoturism fără a poseda permis de conducere, pe care le-a executat.
 
Tribunalul arată în motivare că pedeapsa nu și-a atins scopul, astfel că inculpatul a încalcat din nou legea.
 
„Mai mult decat atat, inculpatul se afla sub imperiul măsurii controlului judiciar, având de adoptat o anumită conduită, însă acesta nu a înțeles să ia în serios obligațiile impuse și astfel se presupune că a mai comis și alte infracțiuni, ceea ce demonstrează că, inculpatului trebuie să i se aplice în cazul de față, pedeapse cu închisoarea, peste limita minimă prevazută de lege și care să fie executate în regim de detenție, fiind singura modalitate de executare  permisă de lege“, se mai arată în motivarea judecătorilor.
 
Sursa text: portal instanțe judecata și rejust.ro - Hotarâre nr. 394/2022.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Avocat trimis în judecată de DNA Constanța! Procesul, amânat
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii