Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
11:35 27 09 2023 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Martorii lui Nicușor! Mai mulți foști șefi din CJC vor fi audiați în dosarul privind Herghelia Mangalia și lacul Corbu

ro

13 May, 2023 00:00 2489 Marime text
 
 
  • Nicușor Daniel Constantinescu, la data presupuselor fapte președinte al Consiliului Județean Constanța, este suspectat de două infracțiuni de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
  • Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
Tribunalul Constanța, decizie importantă în dosarul privind Herghelia Mangalia și lacul Corbu, cauză în care Nicuşor Daniel Constantinescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa, a fost deferit justiției de Vasile Abagiu, procuror în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Structura teritorială Constanţa!
 
Instanța a încuviinţat cererea fostului șef al CJC de administrare a probei testimoniale, cu mai mulți martori, printre care: Mariana Belu, fosta secretară a județului Constanța, Adrian George Gâmbuțeanu, fostul director al Regiei Autonome Județeană de Drumuri și Poduri Constanța, Felicia Tăicuţu, fostul director general al Direcţiei Generale Economico-Financiare din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa, Antal Istvan Janos, fost deputat UDMR de Constanța, Ionuţ Ţiţimeaua, fost director în cadrul Consiliului Judeţean Constanţa, și Gheorghe Darie, fostul vicepreşedinte al CJC.
 
Oficial 
 

În baza art. 100 alin. (2) şi (3) din Codul de procedură penală: - încuviinţează cererea inculpatului de administrare a probei testimoniale, cu următorii martori: Adam Crăciunescu, Belu Mariana, Gîmbuțeanu Adrian George, Ion Bogdan, Tăicuțu Felicia, Antal Istvan Janos, Țițimeaua Ionuț, Modorcea Iulian, Nănescu Vasile, Nănescu Alexandru, Darie Gheorge-Cristian; În baza art. 100 alin. (3) şi (4) lit. a) din Codul de procedură penală: - respinge, ca nefiind utilă cauzei, proba cerută de inculpat, constând în expertiza tehnică în specialitate contabilitate fiscală; - respinge, ca nefiind utile cauzei, probele testimoniale cerute de inculpat, cu martorii Ancuța Constantin, Andreia Cristian Marius, Cârstocea Florin, Ostache Gabriel, Călărășianu Aurelia, Po?erba Lucian, Cristu Daniel, Gafi?a Cătălin; - respinge, ca nefiind utilă cauzei, cererea inculpatului de ataşare a dosarului civil nr. 2340/118/2018. Dispune citarea, pentru termenul de judecată din data de 26.05.2023 – ora 12:00, a martorilor încuviinţaţi. Cu apel odată cu fondul, potrivit art. 408 alin. (2) din Codul de procedură penală. Pronunţată la data de 12.05.2023, prin punerea la dispoziţie prin mijlocirea grefei, conform art. 405 din Codul de procedură penală

 
Noul termen pe fond a fost fixat pentru data de 26 mai 2023.
 
Amintim că în ianuarie 2021, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, a lui Nicușor Daniel Constantinescu, la data presupuselor fapte președinte al Consiliului Județean Constanța, în sarcina căruia s-au reținut două infracțiuni de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:

În perioada 2009 – noiembrie 2013, inculpatul Constantinescu Daniel Nicușor, în calitatea menționată mai sus, și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de lege, privind exercitarea funcției de ordonator principal de credite și gestionarea bugetului, în legătură cu realizarea unor lucrări la două obiective care nu aparțineau Consiliului Județean Constanța: Herghelia Mangalia și malul lacului Corbu.
 
Lucrările respective ar fi fost executate de către Regia Autonomă Județeană de Drumuri și Poduri (R.A.J.D.P.) Constanța. În cazul complexului Herghelia Mangalia, pentru lucrările de modernizare, R.A.J.D.P. ar fi facturat o cantitate de lucrări de 4 ori mai mare decât cea efectiv prestată și ar fi cesionat o parte din contract către o altă societate comercială, aspect cunoscut de către inculpatul Constantinescu Daniel Nicușor. Societatea respectivă ar fi fost administrată de către fiul unui angajat al Regiei, desemnat să supervizeze întreaga lucrare.
 


În ambele situații, inculpatul ar fi depus toate demersurile (încheiere de protocoale, adoptare de hotărâri, etc.) pentru angajarea unor cheltuieli și efectuarea de plăți pentru „amenajare maluri, execuție drum acces Lac Corbu” respectiv „modernizare și reabilitare complex Herghelia Mangalia”, acestea fiind obiective care nu au făcut niciodată parte din domeniul public al județului Constanța.
 
Prejudiciul total creat în această manieră se ridică la 5.570.821 lei, sumă cu care Consiliul Județean Constanța a comunicat că se constituie parte civilă în procesul penal.
 
În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanța cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispusă în cauză.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu, dați în judecată de municipalitate, pentru Fundația Fantasio! Ce s-a întâmplat azi la proces
 
Prescripție
Pedeapsă micșorată pentru Nicușor Constantinescu, fostul șef al CJC, în dosarul fundaţiilor „Fantasio“ şi „Thalia“!

 
Judecătorii din Constanța au încetat procesul penal față de Nicușor Constantinescu, fostul șef al CJC! Iată în ce dosar
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii