Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
17:11 14 05 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mandate de arestare anulate la Constanța într-unul dintre cele mai mari dosare de trafic de droguri din România

ro

14 Apr, 2021 10:12 1763 Marime text
 
Curtea de Apel Constanța nu a validat cele două mandate de arestare preventivă emise în lipsă de Tribunalul Tulcea pe numele a doi cetățeni din Spania, suspectați de trafic ilicit de droguri de mare risc, trafic ilicit internațional de droguri de mare risc și constituirea unui grup infracțional organizat în scopul săvârțirii de infracțiuni grave.
 
Aseară, Curtea de Apel Constanța a decis, în contestație, ca Tribunalul Tulcea să rejudece cele două cereri de arestare formulate de procurorii DIICOT
 
Oficial
 
Dosar 1 - Solutia pe scurt: În baza art.203 alin.5 Cod procedură penală şi art.226 alin.1 Cod procedură penală în referire la art.6 paragraf 1-3 din CEDO admite contestaţia formulată de inculpatul Sabater Nieto Juan Antonio împotriva încheierii nr.17/CP/06.04.2021, pronunţată de Tribunalul Tulcea în dosarul nr.16965/3/2020/a5. Desfiinţează sentinţa penală apelată şi dispune rejudecarea cauzei de către Tribunalul Tulcea. Menţine actele îndeplinite până la data de 02.04.2021. Anulează mandatul de arestare preventivă nr.17/06.04.2021 emis de Tribunalul Tulcea pe numele inculpatului Sabater Nieto Juan Antonio. În baza art.275 alin.3 Cod procedură penală cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă.
 
 
Dosar 2 - Solutia pe scurt: În baza art.203 alin.5 Cod procedură penală şi art.226 alin.1 Cod procedură penală în referire la art.6 paragraf 1-3 din CEDO admite contestaţia formulată de inculpatul Calero Henares Alvaro Jesus împotriva încheierii nr.19/CP/06.04.2021, pronunţată de Tribunalul Tulcea în dosarul nr.16965/3/2020/a17. Desfiinţează sentinţa penală apelată şi dispune rejudecarea cauzei de către Tribunalul Tulcea. Menţine actele îndeplinite până la data de 02.04.2021. Anulează mandatul de arestare preventivă nr.19/06.04.2021 emis de Tribunalul Tulcea pe numele inculpatului Calero Henares Alvaro Jesus. În baza art.275 alin.3 Cod procedură penală cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă.
 
Date din anchetă
 
Având în vedere puritatea (gradul de concentrație deosebit de ridicat, în jur de aproximativ 90%) cocainei depistate (1.797,399 kilograme în total), valoarea de piață a acesteia este de aproximativ 200.000.000 euro en gros, respectiv aproximativ 600.000.000 euro en detail.
 

În prezentul dosar au fost trimise în judecată mai multe persoane, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, aderare și sprijinire a unui grup infracțional organizat în scopul săvârșirii de infracțiuni grave, trafic internațional de droguri de mare risc, trafic ilicit de droguri de mare risc, dare de mită, luare de mită și fals în declarații în formă continuată.
 
Prin actul de sesizare s-a reținut faptul că în cadrul operațiunii cu nume de cod atribuit „Grimm Brothers” (Frații Grimm – Jacob şi Wilhelm Grimm, cunoscuți pentru renumitele basme şi povestiri pentru copii) a fost investigată o grupare infracțională organizată implicată în transportul de droguri de mare risc pe cale maritimă, până în apele teritoriale românești, respectiv Marea Neagră – Delta Dunării cu destinație finală țări din Balcanii de Vest, dar și țări din Europa de Vest, Olanda, Belgia și Spania.

Potrivit DIICOT, gruparea infracțională organizată investigată integrează un cetățean de origine libaneză cu rezidența în Brazilia, cetățeni brazilieni, dar și de alte naționalități (cum ar fi membrii echipajelor celor două nave folosite la transportul drogurilor din Brazilia), precum și cetățeni români, spanioli, sârbi și ucrainieni.
  
Astfel, în perioada ianuarie 2019-martie 2019, inculpaţii s-au constituit într-un grup infracțional organizat cu scopul de a transporta o cantitate semnificativă de cocaină din America de Sud – Brazilia, Portul Belem, furnizată de inculpatul N.E.N.J. zis „Sheik-ul” (cetățean libanez cu reședința în Brazilia), iar ulterior de a extrage această cantitate de cocaină din apele teritoriale românești ale Mării Negre și de a o preda persoanelor din cadrul grupării infracționale responsabile cu transportul acesteia spre țări din Europa de Vest şi Balcanii de Vest, în vederea
plasării pe pieţele din Europa.

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.


Citește și 

„Marfă“ de o jumătate de miliard de euro
Arestări surpriză la Tulcea într-unul dintre cele mai mari dosare de trafic de droguri din România


 

Ti-a placut articolul?

Comentarii