Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:26 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lupta pentru simbolurile stațiunii Mamaia! S-au invocat excepții în procesul deschis de compania Mehmetoglu

ro

11 Jun, 2022 00:00 1535 Marime text
Foto cu rol ilustrativ din Arhiva ZIUA de Constanța
  • Este vorba despre dosarul 1026/118/2022, cauză în care Mehmetoglu este reclamant și Municipiul Constanța prin Primar este pârât, obiectul dosarului fiind „anulare act“.
  • Amintim, cele două terenuri din Mamaia fac obiectul unei acțiuni în revendicare deschisă de Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, în dosarul cu indicativul 7474/118/2017.
 
Judecătorii Tribunalului Constanța, Secția I Civilă, au amânat pentru luna iulie procesul deschis de compania Mehmetoglu Municipiului Constanța prin Primar.
 
În litigiu prin care se cere anularea contractului de vânzare-cumpărare încheiat între municipalitate și firma privată, contract prin care compania Mehmetoglu a devenit proprietara terenurilor din zona Palatului Regal din Mamaia (Club Castel) și Casino Mamaia, cunoscute drept simbolurile stațiunii Mamaia.
 
Este vorba despre dosarul 1026/118/2022, cauză în care Mehmetoglu este reclamant și Municipiul Constanța prin Primar este pârât, obiectul dosarului fiind „anulare act“.
 
La termenul de ieri de la Tribunal, judecătorii au decis să amâne pentru data de 1 iulie discuțiile privind excepția conexității invocată de către reprezentanții firmei private.
 
Amintim, cele două terenuri din Mamaia fac obiectul unei acțiuni în revendicare deschisă de Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, în dosarul cu indicativul 7474/118/2017.
 
Așa cum arătam în edițiile anterioare, în acest dosar, conform încheierii de ședință din data de 16 februarie 2022, document citat pe Portalul Național al Jurisprudenței, s-a arătat că reprezentanții companiei „solicită suspendarea soluţionării cauzei până la soluţionarea litigiului înregistrat pe rolul Tribunalului Constanţa – Secţia I Civilă la data de 16.02.2022, având ca obiect  constatarea nulităţii absolute a contractului de vânzare – cumpărare autentificat la BNPA ####### ##### şi ######## #### ####### sub nr. 435/28.02.2007, astfel cum a fost modificat prin patru adiţionale subsecvente, cu consecinţa repunerii părţilor in situaţia anterioară“.
 
Decizia din Dosarul Retrocedărilor
 
Această solicitare făcută de firma privată în noul proces a fost formulată, potrivit sursei citate, „având în vedere că prin sentinţa penală nr. ###/F/10.07.2017 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti în dosarul nr. 6536/2/2008 (nr., Dosarul Retrocedărilor din Constanța) modificată şi rămasă definitivă la data de 07.02.2019 conform deciziei penale nr. 32/07.02.2019 a ICCJ  prin care instanţa a dispus desfiinţarea în parte a incheierilor nr. ########## şi ########## constatând că terenurile cu privire la care s-a intabulat dreptul de proprietare prin aceste încheieri în favoarea Municipiului Constanţa aparţin domeniului public al Statului Român,  urmând ca  MFP, in calitate de reprezentant, să facă demersurile necesare pentru a intra în posesia acestor imobile. Prin decizia nr. 32/2019, ICCJ  a reţinut că suprafața de teren intabulată ca proprietate privată a Municipiului Constanţa în baza celor două încheieri ale OCPI Constanţa  şi vândută ulterior în baza contractelor de vânzare – cumpărare autentificate sub nr. 435/2007 şi nr. 842/2007 face parte din plaja Mării Negre şi este domeniu public al statului şi că Municipiul Constanţa nu deţine niciun titlu de proprietate publică sau privată pentru această suprafaţă de teren“.
 
Mai departe, avocații Mehmetoglu au arătat „HCL nr. 566/2004 preluată în HCL nr. 109/2005 şi completată prin HCL nr. 540/2005 fiind nule de drept în condiţiile legislaţiei primare menţionate anterior în ceea ce priveşte menţionarea acestei suprafeţe ca făcând parte din inventarul bunurilor aparţinând domeniului privat al Municipiului Constanţa“.
 
 
„Solicită anularea propriului contract“, s-a consemnat în încheirea de ședință a Tribunalului Constanța, în procesul deschis de ABADL pentru a revendica terenul în litigiu.
 
Facem precizarea că, la data de 16 februarie 2022 – amintită de avocații Mehmetoglu în solicitarea de suspendare a procesului -, pe rolul Tribunalului Constanța a fost înregistrat dosarul cu indicativul 1026/118/2022, în care firma privată a dat în judecată Municipiul Constanța prin Primar, într-un dosar având ca obiect „anulare act“.
 
Astfel, la data de 1 iulie 2022, se va discuta eventualitatrea conexării celor două dosare de pe rolul Tribunalului Constanța.
 
Sursa documentare: Portalul Național al Jurisprudenței – rejust.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citeşte şi
Exclusiv!
Radu Mazăre și Sorina-Gina Hortolomei- Moscu, achitați definitiv!

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii