Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:14 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lupta pentru Curtea Constituțională. Când va fi înlocuit judecătorul Valer Dorneanu, actualul președinte CCR

ro

29 Apr, 2022 00:00 1104 Marime text
  • În cursul zilei de astăzi, 29 aprilie 2022, Comisia Juridică a Camerei va depune raportul, iar votul în Plen va fi marți, 3 mai 2022.
  • Camera Deputaților este cea care va face numirea în locul magistratului Valer Dorneanu, acest for fiind cel care l-a numit pe magistrat în funcție, în urmă cu nouă ani.
  • Comisia Juridică din Camera Deputaților a dat avize pozitive pentru propunerile partidelor privind postul de judecător al Curții Constituționale a României.
Procedura privind înlocuirea celor trei magistrați ai Curții Constituționale a României cărora le expiră mandatele anul acesta este în plină desfășurare.
 
Primul dintre judecătorii ce vor fi înlocuiți este chiar magistratul Valer Dorneanu, actualul președinte CCR.
 
Potrivit legislației în vigoare, mandatul său urmează să expire la data de 10 iunie 2022, iar numirea judecătorului ce îl va înlocui trebuie făcută, conform legii, cu cel puțin o lună înainte de încetarea mandatului.
 
Astfel, numirea unui nou judecător al CCR, în locul magistratului Valer Dorneanu, urmează să fie făcută cel mai târziu la data de 10 mai 2022.
 
În cursul acestei săptămâni, Comisia Juridică din Camera Deputaților a dat avize pozitive pentru propunerile partidelor privind postul de judecător al Curții Constituționale a României.
 
Practc, Camera Deputaților este cea care va face numirea în locul magistratului Valer Dorneanu, acest for fiind cel care l-a numit pe magistrat în funcție, în urmă cu nouă ani.
 
Potrivit legislației în vigoare, Curtea Constituțională a României este formată din nouă judecători, trei fiind numiți de Președintele României, trei de către Camera Deputaților și alți trei de către Senatul României.
 
În cursul acestui an, vor expira și mandatele judecăorilor Mona Pivniceru – numită de Senatul României și, respectiv, Daniel Morar – numit de Președintele României.
 
Primul for ce va face numriea unui judecător CCR anul acesta este Camera Deputaților.
 
Comisia Juridică a Camerei Deputaților a dat avize pozitive pentru propunerile partidelor privind postul de judecător ce va fi eliberat de magistratul Valer Dorneanu.
 
Este vorba despre procurorul adjunct al României, magistratul Bogdan Liciu – propus de PSD, judecătorul Cristi Danileț - propus de USR, dar și de profesorul universitar Ioan Sabău-Pop, propus de AUR.
 
În cursul zilei de astăzi, 29 aprilie 2022, Comisia Juridică a Camerei va depune raportul, iar votul în Plen va fi marți, 3 mai 2022.
 
În afară de magistrații Valer Dorneanu, Mona Pivniceru și Daniel Moraru, ceilalți judecători ai Curții Constituționale sunt: Livia Doina Stanciu, Marian Enache, Varga Attila, Elena Simina Tănăsescu, Cristian Deliorga și Gheorghe Stan.
 
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
#Dobrogea143
Cristian Deliorga, judecător la Curtea Constituțională a României, mesaj de Ziua Dobrogei

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii