Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
20:29 17 06 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Legături cu Dosarul Retrocedărilor din Constanța Cunoscutul medic Alexandru Octavian Șerban, vizat de o decizie definitivă a Curții Supreme

ro

30 May, 2020 00:00 4170 Marime text
  • Medicul Alexandru Octavian Șerban a contestat decizia din Dosarul Retrocedărilor.
  • În procesul propriu-zis, acesta fusese achitat de acuzațiile aduse.
  • Contestația sa privește UAT Municipiul Constanța și Statul Român – prin Ministerul Finanțelor.
La mai bine de un an de la pronunțarea sentinței definitive care a zguduit Constanța, în Dosarul Retrocedărilor, aceasta continuă să își producă efectele. Mărturie stă dosarul cu numărul 1064/1/2020, soluționat de judecătorii Înaltei Curți, cauză în care cunoscutul medic Alexandru Octavian Șerban, inculpat în Dosarul Retrocedărilor și ulterior achitat, a formulat o contestație la executare.
Dosarul fusese înregistrat pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție la data de 5 mai 2020, iar obiectul său era reprezentat de „contestație la executare (art. 598 NCPP)“. Părți în cauză sunt Alexandru Octavian Șerban, în calitate de contestator, și, respectiv, Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Constanța și Statul Român – prin Ministerul Finanțelor Publice, în calitate de intimați.
Pe data de 21 mai, judecătorii Curții Supreme au decis să respingă ca nefondată contestația formulată de medic. În minuta instanței se arată că aceasta „respinge, ca nefondată, contestaţia formulată de contestatorul Şerban Alexandru Octavian împotriva executării deciziei penale nr. 32/A din 07 februarie 2019, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia Penală în dosarul nr. 6536/2/2008“.

Cauza 6536/2/2008


Dosarul 6536/2/2008 reprezintă indicativul primit în instanță de Dosarul Retrocedărilor din Constanța, cauză în care fostul primar Radu Mazăre a fost condamnat la nouă ani de detenție pentru ilegalități privind retrocedarea mai multor terenuri din Constanța și Mamaia.
De asemenea, decizia penală nr. 32/A din 7 februarie 2019 este decizia prin care dosarul a fost închis definitiv, iar cei mai mulți dintre suspecți au fost găsiți vinovați. În plus, prin aceeași sentință, s-a decis revenirea mai multor terenuri în domeniul public ori privat al municipiului Constanța ori al Statului Român, după caz.
Pentru a reveni la dosarul deschis luna aceasta de Alexandru Octavian Șerban pentru a contesta decizia din Dosarul Retrocedărilor, se mai arată în minuta instanței că aceasta „obligă contestatorul Şerban Alexandru Octavian la plata sumei de 200 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Definitivă“.
Cel mai probabil, contestația la executare formulată de medic are legătură cu măsurile asiguratorii dispuse în cauză, în speță sechestrul instituit de procurorii anticorupție asupra mai multor terenuri din Constanța, sechestru menținut atât de judecătorii Curții de Apel București, care au soluționat cauza în primă instanță, cât și de cei ai Curții Supreme, care au pronunțat decizia finală, contestată de medic.

Achitare


Amintim că, în ce privește acuzațiile ce i se aduceau doctorului, acesta a fost achitat de judecătorii Curții de Apel București, pe motiv că faptele nu au fost săvârșite cu vinovăția prevăzută de lege.
Astfel, în minuta sentinței pronunțate de magistrații Curții de Apel București se arată că, în cazul medicului Alexandru Octavian Șerban, instanța, „în temeiul art.396 alin.1, 5 Cpp, rap. la art.16 lit.b teza a II-a Cpp, achită pe inculpatul Şerban Alexandru Octavian sub aspectul săvârşirii infracţiunilor prev. de art.26 Cp rap la art.132 din Legea nr.78/2000 rap. la art.2481 cu aplic. art.41 alin.2 Cp, art.323 alin.1 şi 2 Cp, cu aplic. art.33 lit. a Cp“.
Hotărârea Curții de Apel București cu privire la Alexandru Octavian Șerban a fost menținută de Înalta Curte de Casație și Justiție, prin decizia nr. 32/A din 7 februarie 2019.
„Menţine dispoziţiile din sentinţa penală atacată cu privire la soluţia pronunţată pe latură penală faţă de inculpaţii Leşe Laura Mariana, Popa Basarab, Şerban Alexandru Octavian şi Ştefănescu Elena“, se arată în minuta Curții Supreme.

Contestația Seaview


Menționăm, de asemenea, că un demers asemănător celui inițiat de medic a fost făcut de avocații firmei Seaview Advertising SRL, aparținând afaceristului constănțean Ionuț Barbu, tot în legătură cu sechestrul dispus de anchetatori asupra unui teren. Concret, în cazul Seaview era vorba despre un teren în suprafață de 2.518,10 mp, situat în Mamaia Nord, despre care Barbu a declarat pentru ZIUA de Constanța, cu o ocazie anterioară, că fusese pus sub sechestru din greșeală.
Mai exact, afaceristul explicase că, de la bun început, s-arfi produs o încurcătură cu numerele cadastrale, iar terenul respectiv nu ar fi trebuit deloc să se afle sub sechestru. Potrivit aceleiași surse, situația fusese remediată de către procurori la scurtă vreme de la instituirea inițială a sechestrului, prin ordonanța din 2008, însă măsura ridicării sechestrului pentru acest teren nu fusese comunicată și instanței de judecată.
În aceste condiții, firma lui Barbu, proprietara suprafeței în cauză, a formulat o contestație la executarea deciziei penale din Dosarul Retrocedărilor, prin care se menținuse sechestrul asupra terenului. În luna martie a acestui an, judecătorii Curții Supreme au admis contestația la executare formulată de Seaview Advertising și au dispus lămurirea dispozitivului deciziei penale cu privire la suprafața de 2.518,10 mp.

Citește și:


Teren din Dosarul Retrocedărilor, scos de sub sechestrul instanței ce l-a condamnat pe Mazăre. Cui aparține și de ce s-a luat această decizie
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii