Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
03:07 18 02 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Laura Codruţa Kovesi avertizează. Legea care vizează statutul magistraţilor va afecta grav independenţa justiţiei

ro

09 Nov, 2017 20:01 1400 Marime text
Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, avertizează că legea vizând statutul magistraţilor va afecta grav independenţa justiţiei şi va institui un control politic asupra activităţii procurorilor, dacă va fi aprobată de Parlament în forma propusă. Declarația a fost făcută la un eveniment organizat la Viena, relatează Digi 24.

Potrivit unui comunicat transmis de DNA, Kovesi a arătat că din 2013 până în prezent DNA a trimis în judecată 68 de demnitari: un prim-ministru, doi vicepremieri, 11 miniştri şi foşti miniştri, 39 deputaţi, 14 senatori şi un membru al Parlamentului Europeaniar dintre aceştia au fost deja condamnaţi definitiv 27 de demnitari pentru fapte de corupţie sau fapte asimilate faptelor de corupţie: 5 miniştri, 17 deputaţi, 4 senatori şi un membru al Parlamentului European. Restul cazurilor sunt în curs de soluţionare. În aceeaşi perioadă, DNA a dispus măsuri asiguratorii de peste două miliarde euro, a mai spus Kovesi.

„Rezultatele prezentate n-ar mai fi posibile dacă procurorii în România nu ar mai fi independenţi (...) Dacă procurorii ar fi subordonaţi executivului, cum ar putea să deschidă ei investigaţii faţă de un membru al guvernului sau faţă de un secretar de stat? Sau faţă de altă persoană cu funcţie importantă care este şi membru al unui partid politic? Ar exista vreo garanţie că investigaţia este corectă şi imparţială? Ar exista vreo garanţie că nu ar fi repercusiuni asupra magistratului care a deschis sau finalizat ancheta? Dar dacă procurorii ar fi sub autoritatea Parlamentului, am mai vedea investigaţii privind deputaţi sau senatori?”, a adăugat Kovesi.

Ti-a placut articolul?

Comentarii