Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:36 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Judecătorii din Constanţa reuniţi într-o şedinţă extraordinară. Ce s-a discutat. Concluzii. Subiectul este foarte important

ro

14 Sep, 2017 14:13 1667 Marime text
În urmă cu puţin timp a avut loc Adunarea generală a Curţii de Apel Constanţa convocată pentru discutarea proiectului Legii de modificare şi completare a Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, a Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară şi a Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii

Magistraţii participanţi s-au declarat de acord (sau nu au formulat obiecţiuni) cu majoritatea propunerilor formulate de Ministerul Justiţiei, mai ales că anumite modificări erau necesare pentru punerea în acord a acestor legi cu decizii ale Curţii Constituţionale din România, pentru clarificarea sensului unor norme legale sau erau cerute de anumite modificări ale organizării sistemului judiciar. Această situaţia a vizat, cu titlu exemplificativ, prevederile  de la pct. 1-5, pct. 9-29, pct. 58-95 ş.a. din art. I al proiectului, pct. 1-7, pct. 10-13, pct. 15-18 ş.a. din art. II al proiectului, sau pct. 1-20, pct. 34-39, ş.a. din art. III al proiectului.

Cu privire la propunerile cu caracter de noutate care nu au fost supuse anterior dezbaterilor judecătorilor sau în discuţie publică, judecătorii Curţii de Apel Constanţa s-au opus acestora, apreciind că modificarea legilor nu este necesară. Astfel, privitor pct. 6 din art. I al proiectului s-a apreciat că nu se justifică creşterea vârstei minime şi a vechimii în muncă pentru a participa la concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii.

De asemenea, s-au respins modificările de la punctele 55 şi 56 privind modificarea Legii 303/2004 cu privire la procedura de numire a preşedintelui Î.C.C.J. şi a procurorului general al Parchetului de pe lângă Î.C.C.J., respectiv, al procurorului sef al D.N.A. şi D.I.I.C.O.T.
În unanimitate de voturi, judecătorii din Adunarea generală nu au susţinut modificările cuprinse la punctul 96 din art. I al proiectului vizând instituţia reparării prejudiciilor cauzate prin erori judiciare, apreciind că subminează statutul judecătorilor şi elimină o garanţie importantă a independenţei acestora.

Tot cu unanimitate de voturi, judecătorii s-au opus modificărilor referitoare la organizarea şi funcţionarea Inspecţiei judiciare sub autoritatea Ministerului Justiţiei precum şi abrogării articolului 136 din Legea nr. 304/2004 privind preluarea de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a atribuţiilor Ministerului Justiţiei referitoare la gestionarea bugetului instanţelor.

Judecătorii s-au opus propunerii de creştere a prerogativelor procurorului ierarhic superior căruia să i se confere posibilitatea infirmării unor soluţiile adoptate de procuror când sunt apreciate ca fiind nelegale şi netemeinice (pct. 14 din art. II al proiectului); tot astfel, judecătorii s-au opus modificărilor prevăzute la art. IX al proiectului prin care se intenţionează crearea unei direcţii specializate în efectuarea urmăririi penale pentru infracţiunile săvârșite de judecători şi procurori.

 Menţionăm că rezultatele dezbaterilor şi punctele de vedere exprimate de toți judecătorii care activează la instanţele din circumscripția teritorială a Curţii de Apel Constanţa au fost înaintate Consiliul Superior al Magistraturii pentru finalizarea de către C.S.M. a procedurii de avizare a proiectului de act normativ privind modificări aduse legilor de organizare şi funcţionare a autorităţilor din sistemul judiciar precum şi al statutului magistraţilor.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii