Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:18 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Judecătoria Constanța explică de ce a suspendat provizoriu demolarea Bisericii „Izvorul Tămăduirii“, de la Macul Roșu

ro

17 Jul, 2023 16:08 1841 Marime text
Pe 14 iulie 2023, Judecătoria Constanța a admis cererea de suspendare provizorie a demolării Bisericii „Izvorul Tămăduirii din zona Macul Roșu, din municipiul Constanța.

Conform soluției pe scurt, judecătorii au spus că „Admite cererea de suspendare provizorie. Dispune suspendarea provizorie a executării silite în dosarul de executare silită nr. 234/2022 al B.E.J. Beciu Stelian, până la soluţionarea cererii de suspendare a executării silite formulate în cadrul dosarului nr. 18398/212/2023 al Judecătoriei Constanţa. Dispune, din oficiu, comunicarea prezentei încheieri, de îndată, către B.E.J. Beciu Stelian. Fără cale de atac. Pronunţată astăzi, 14.07.2023, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”.

Amintim că pe data de 13 iulie 2023, Arhiepiscopia Tomisului a depus la Judecătoria Constanța o cerere de suspendare provizorie a executării silite în cazul Bisericii “Izvorul Tămăduirii” din zona Macul Roșu. Aici s-a constitut dosarul 18297/212/2023. Tot atunci, Arhiepiscopia a depus și o cerere de contestație la executare, tot la Judecătoria Constanța, folosind o altă cale de atac, pentru aceeași biserică. Aici s-a constituit dosarul 18398/212/2023. Ambele cereri au fost formulate de către Stanciu Irina Luminița, avocata Arhiepiscopiei, în calitate de reprezentant convențional.

 

Motivare


„Deliberând asupra cauzei, reţine următoarele: Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Constanţa la data de 13.07.2023, sub nr. #####/212/2023, contestatoarea Arhiepiscopia Tomisului a solicitat, în contradictoriu cu intimatul Primarul #### #########, suspendarea provizorie a executării silite ce formează obiectul dosarului de executare nr. 234/2022 al Biroului Executorului Judecătoresc ##### #######, până la soluţionarea cererii de suspendare a executării silite formulată în dosarul având ca obiect contestaţie la executare silită înregistrată pe rolul Judecătoriei Constanţa la data de 13.07.2023.

În motivare, contestatoarea a arătat, în esență, faptul că urgenţa constă în aceea că eventuala demolare a Bisericii Izvorul Tămăduirii, care aparţine acesteia, ar crea un serios prejudiciu. În drept, cererea a fost întemeiată pe art. 719 C.proc.civ. În dovedire, contestatorii au solicitat încuviinţarea probei cu înscrisuri. Cererea a fost legal timbrată cu suma de 50 lei, conform art. 10 alin. (1) lit. b) din OUG nr. 80/2013 şi s-a depus dovada consemnării cauţiunii în cuantum de 1.000 lei, potrivit recipisei nr. ########### din 14.07.2023. Instanţa a dispus atașarea dosarului având ca obiect contestaţie la executare. Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele: Potrivit art. 719 alin. (7) C. proc. civ., ,,#### există urgenţă şi dacă, în cazurile prevăzute la alin. (2), respectiv alin. (3), s-a plătit cauţiunea, instanţa poate dispune, prin încheiere şi fără citarea părţilor, suspendarea provizorie a executării până la soluţionarea cererii de suspendare. Încheierea nu este supusă niciunei căi de atac. Cauţiunea depusă potrivit prezentului alineat rămâne indisponibilizată chiar dacă cererea de suspendare provizorie este respinsă şi este deductibilă din cauţiunea finală stabilită de instanţă, dacă este cazul”. Din prevederea legală mai sus enunțată rezultă că, pentru a se putea dispune suspendarea provizorie a executării silite, este necesar să fie îndeplinite următoarele condiţii: 1) formularea în prealabil a unei contestaţii la executare; 2) formularea în prealabil a unei cereri de suspendare a executării silite, fie odată cu contestaţia la executare, fie pe cale separată; 3) plata în prealabil a unei cauţiuni în conformitate cu art. 719 alin. (2) sau (3) C. proc. civ., după caz; 4) să existe urgenţă. Referitor la primele două condiţii, instanţa reţine că sunt îndeplinite, întrucât contestatoarea a formulat contestaţie la executare împotriva executării silite efectuate de B.E.J. ##### ####### în dosarul de executare nr. 234/2022, precum şi cerere de suspendare a executării silite până la soluţionarea definitivă a contestaţiei la executare, înregistrate sub nr. #####/212/2023 la data de 13.07.2023. De asemenea, contestatoarea a consemnat la dispoziţia instanţei o cauțiune în cuantum de 1.000 lei, potrivit recipisei nr. ########### din 14.07.2023, calculată conform art. 719 alin. (3) C.proc.civ..

Şi ultima condiție este îndeplinită, având în vedere că în cadrul dosarului de executare silită menționat obligaţia pusă în executare constă în desființarea lucrărilor efectuate la imobilul situat în Constanţa, Bulevardul ##### nr. 322, zona Macul ####, #### #########, obligaţia putând fi realizată şi de către creditor, pe cheltuiala debitoarei, ca urmare a autorizării date prin titlul executoriu reprezentat de sentinţa civilă nr. #### din data de 16.10.2020 pronunţată de Judecătoria Constanţa în dosarul nr. ###/212/2020”, se arată în motivare.

Demolarea ar fi avut loc cel târziu pe 17 iulie!


Demolarea Bisericii de la Macul Roșu ar fi trebuit să aibă loc până pe 17 iulie, mai ales că potrivit motivării, executorul judecătoresc a înștiințat parohia pe data de 12 iulie 2023 că urmează să se deplaseze în cinci zile cu creditorul pentru punerea în aplicare a sentinței.

„Astfel, o eventuală desfiinţare a lucrărilor (care este iminentă, având în vedere că din dosarul de executare rezultă că executorul judecătoresc a emis la data de 12.07.2023 o înştiinţare prin care a comunicat contestatoarei faptul că s va deplasa împreună cu creditorul în vederea punerii în executare a dispoziţiilor din titlul executoriu reprezentat de sentinţa civilă nr. #### din data de 16.10.2020 pronunţată de Judecătoria Constanţa în dosarul nr. ###/212/2020, solicitându-i contestatoarei ca în termen de maxim 5 zile calendaristice să elibereze locaţia ce face obiectul demolării) până la soluţionarea contestaţiei la executare ce face obiectul dosarului #####/212/2023 ar lipsi de obiect contestaţia, nemaifiind posibilă analiza motivelor invocate în cadrul acesteia de Arhiepiscopia Tomisului. ##### în vedere aceste considerente, instanţa va admite cererea şi va suspenda provizoriu executarea silită efectuată în dosarul de executare nr. 234/2022 al B.E.J. ##### #######, până la soluţionarea cererii de suspendare a executării silite formulate în cadrul dosarului nr. #####/212/2023 al Judecătoriei Constanţa”, mai scrie în documentul citat.

Sursă motivare - Rejust.ro.

Citește și:

UPDATE. Arhiepiscopia a obținut suspendarea Motivare. Tribunalul Constanța explică de ce va fi demolată Biserica Izvorul Tămăduirii
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii