Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:00 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Magistratul de legătură în relația cu Regatul Spaniei, cunoscut și la Constanța! Ce a făcut (DOCUMENTE)

ro

25 Dec, 2021 00:00 3997 Marime text
  • Magistratul Ruxandra Grecu și-a desfășurat activitatea la Judecătoria Constanța, unde a ocupat funcția de judecător al Secției penale până în anul 2011, când a obținut de la CSM transferul la Tribunalul București.
  • Aceasta a fost preşedintele primului complet care l-a cercetat pe fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Daniel Constantinescu, pentru abuz în serviciu, iar la momentul desfășurării procesului la Judecătoria Constanța nu a ezitat să îl citeze pe acesta cu mandat de aducere cu însoțitor, pentru a-l putea audia în calitate de inculpat.
  • Totodată, magistratul Ruxandra Grecu a fost vicepreşedintele Biroului Electoral Municipal Constanţa, în iunie 2008, la momentul la care Nicuşor Constantinescu a candidat pentru prima dată la şefia Consiliului Judeţean Constanţa prin sistemul uninominal de vot.
  • În prezent, în urma procedurii de selecție, magistratul Ruxandra Grecu a fost desemnat să ocupe funcția de magistrat de legătură în relația cu Regatul Spaniei.
  • În Secțiunea Documente puteți consulta ordinea de zi soluționată a Secției pentru Judecători a CSM prin care s-a aprobat detașarea judecătoarei la Ministerul Justiției, dar și anunțul Ministerul Justiției privind ocuparea funcției.
 
Magistratul Ruxandra Grecu, din cadrul Secției penale a Curții de Apel București, Secția I Penală, va asigura legătura cu Regatul Spaniei, într-un mandat de trei ani.
 
În ședința Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a fost aprobată detașarea magistratului la Ministerul Justiției, după ce Ruxandra Grecu a fost desemnată să ocupe funcția de magistrat de legătură în relația cu Regatul Spaniei, în urma finalizării procedurii de selecție a candidaților.
 
Procesul lui Nicușor Constantinescu
 
Amintim, magistratul Ruxandra Grecu și-a desfășurat activitatea la Judecătoria Constanța, unde a ocupat funcția de judecător al Secției penale până în anul 2011, când a obținut de la CSM transferul la Tribunalul București.
 
În ce priveşte activitatea desfăşurată de judecătoarea Ruxandra Grecu în cadrul Secției penale a Judecătoriei Constanţa, este de amintit că aceasta a fost preşedintele primului complet care l-a cercetat pe fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Daniel Constantinescu, pentru abuz în serviciu.
 
La vremea respectivă, Nicuşor Constantinescu (aflat în funcţie) nu a ezitat să se plângă de atitudinea magistratului la adresa sa, întrucât aceasta îl tot cita cu mandat de aducere cu jandarmi.
 
Iar asta, pentru că preşedintele CJC de la momentul respectiv refuza să se prezinte în faţa instanţei în procesul penal în care era inculpat, acuzaţiile aduse fiind de abuz în serviciu contra intereselor persoanei în formă calificată.
 
Pe parcursul desfășurării procesului penal la Judecătoria Constanța, completul prezidat de magistratul Ruxandra Grecu i-a pus în vedere președintelui CJC, prin avocatul său, în repetate rânduri, să se prezinte la instanța de judecată, pentru a fi audiat în calitate de inculpat.
 
De fiecare dată, însă, președintele a transmis că nu se poate prezenta la instanță și că, dat fiind că are avocat ales, este reprezentat în respectivul proces penal.
 
În acest context, magistratul Ruxandra Grecu a dispus, la mai multe termene, citarea cu mandat de aducere cu însoțitor (ce este pus în aplicare de Jandarmeria Română, potrivit legislației în vigoare) a lui Nicușor Daniel Constantinescu.
 
În cele din urmă, la capătul unui lung proces, Constantinescu a fost achitat, în primă instanţă.
 
Totodată, magistratul Ruxandra Grecu a fost vicepreşedintele Biroului Electoral Municipal Constanţa, în iunie 2008, la momentul la care Nicuşor Constantinescu a candidat pentru prima dată la şefia Consiliului Judeţean Constanţa prin sistemul uninominal de vot.
 
În prezent, magistratul Ruxandra Grecu își desfășoară activitatea în cadrul Secției I Penale a Curții de Apel București, urmând ca în luna ianuarie să își înceapă mandatul pe noua funcție.
 
Anunțul Ministerului Justiției
 
La data de 16 decembrie 2021, Ministerul Justiției a anunțat public că „în urma finalizării procedurii de selecție a candidaților pentru funcția de magistrat de legătură în Regatul Spaniei, a fost desemnată să ocupe această funcție doamna Ruxandra Grecu, judecător la Curtea de Apel București, Secția I Penală“.
 
Potrivit datelor oficiale, magistratul de legătură în Regatul Spaniei își desfășoară activitatea la Madrid, în cadrul Ministerului spaniol al Justiției.
 
Decizia cu privire la trimiterea magistratului de legătură aparține, potrivit legii, ministrului Justiției, ținând seama de specificul funcției de magistrat de legătură, care este un reprezentant al Ministerului Justiției român în statul de reședință.
 
„În cazul în care are calitatea de judecător sau procuror, persoana selectată trebuie să obțină și hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii privind detașarea la Ministerul Justiției, Direcția Drept Internațional și Cooperare Judiciară“, se mai arată în anunțul oficial al MJ.
 
Așa se face că, în cadrul ședinței Secției pentru Judecători a CSM din data de 22 decembrie 2021, Secția a decis „detașarea la Ministerul Justiției a doamnei Grecu Ruxandra, judecător la Curtea de Apel București, pe o perioadă de trei ani, începând cu data de 20 ianuarie 2022“, fiind exprimate șase voturi pentru și trei nule.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Avraham Morgenstern, apropiat al lui Mazăre, va fi judecat de femeia care a „îndrăznit“ să-l citeze pe Nicuşor Constantinescu (rechizitoriu)
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii