Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:54 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ÎPS Teodosie – „Vrem să oprim niște exagerări, să nu le zic abuzuri“ Tribunalul Constanța ar putea schimba azi măsurile anti-Covid bisericești

ro

12 Apr, 2021 00:00 2380 Marime text
  • Judecătorii Secției de contencios administrativ și fiscal au anunțat că vor lua astăzi, de la ora 12.00, o primă hotărâre în procesul pentru credință.
  • Pe data de 12 aprilie, Biserica Ortodoxă Română îl prăznuiește pe Sfântul Sava de la Buzău, martir ce a murit pentru Hristos.
  • Dată fiind întreaga miză a procesului și forțele angrenate în acest demers juridic, nu este greșită aprecierea potrivit căreia decizia de astăzi a Tribunalului Constanța ar putea schimba pentru totdeauna „fața“ epidemiei de Coronavirus la noi în țară.
  • „Nu facem niciun abuz, dimpotrivă: vrem să oprim niște exagerări, să nu le zic abuzuri, deși sunt, ca să putem să ne împlinim datinile credinței noastre“, a precizat ÎPS Teodosie legat de acest proces.
Astăzi, 12 aprilie 2021, este Ziua Z pentru credincioșii ortodocși, și nu numai, care și-au pus speranțele în izbânda Arhiepiscopiei Tomisului în dosarul devenit cunoscut drept „procesul pentru credință“, desfășurat la Tribunalul Constanța.
 
Judecătorii Secției de Contencios administrativ și fiscal a instanței, în Completul CA16, prezidat de magistratul Maria Timoașcă, au anunțat că vor lua astăzi, de la ora 12.00, o primă hotărâre în cauză.
 
În proces, avocatul Arhiepiscopiei Tomisului și, totodată, reclamant, este senatorul Diana Iovanovici Șoșoacă.
 
Dată fiind întreaga miză a procesului și forțele angrenate în acest demers juridic, nu este greșită aprecierea potrivit căreia decizia de astăzi a Tribunalului Constanța ar putea schimba pentru totdeauna „fața“ epidemiei de Coronavirus la noi în țară.
 
Poate nu întâmplător, în ochii unora dintre credincioșii ortodocși, această zi nu a fost aleasă întâmplător pentru a se da pronunțarea în proces: pe data de 12 aprilie, Biserica Ortodoxă Română îl prăznuiește pe Sfântul Sava de la Buzău, martir ce a murit pentru Hristos, în anul 372, fiind înecat în râul Buzăului.
 
Cu atât mai mult, pronunțarea unei hotărâri acum, în preajma Paștelui, nu poate să nu le aducă aminte credincioșilor de sărbătorile Pascale din cursul anului trecut, când restricțiile anti-Covid în vigoare au făcut imposibilă desfășurarea slujbei de Înviere conform datinei și canoanelor bisericești.
 

Măsuri anti-Covid ce afectează drepturile credincioșilor

 
„Procesul pentru credință“, cum a devenit cunoscută generic cauza cu numărul 7389/118/2020, reprezintă în fapt acțiunea în instanță prin care Arhiepiscopia Tomisului, alături de alți zeci de reclamanți și persoane care au dorit să intervină în proces, au contestat măsurile anti-Covid în vigoare care afectează drepturile credincioșilor.
 
Mai exact, procesul vizează și Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Constanța nr. 44 din 16 martie 2021, fiind vorba despre punctele 1, 2, 5 și 6 din Anexa hotărârii (interdicții adoptate în cursul anului trecut și menținute și în prezent).
 
Aceste puncte prevăd, printre altele, faptul că masca de protecție purtată peste gură și nas este obligatorie în toate spațiile publice deschise sau închise, pentru persoanele de peste cinci ani, dar și că se mențin interdicțiile privind organizarea și desfășurarea procesiunilor.
 
De asemenea, „activitatea cultelor religioase ,inclusiv a slujbelor și rugăciunilor colective, se desfășoară în interiorul și/sau în afara lăcașului de cult cu respectarea regulilor de protecție sanitară, stabilite prin ordinul comun al ministrului Sănătății și al ministrului Afacerilor Interne nr. 1103/95/2020 pentru aprobarea regulilor privind accesul în lăcașele de cult, distanța minimă de siguranță și măsuri sanitare specifice pentru desfășurarea activităților religioase“.
 
Nu în ultimul rând, se mai arată în prevederile contestate faptul că „organizarea de procesiuni și/sau pelerinaje religioase este permisă numai cu participarea persoanelor care au domiciliul sau reședința în localitatea unde se desfășoară respectiva activitate“.
 
În plus, „se interzice participarea la procesiunile și/sau pelerinajele religioase a persoanelor care nu au domiciliul sau reședința în localitățile în care se desfășoară aceste activități“.
 
Totodată, „se interzice efectuarea transportului rutier de persoane prin servicii ocazionale, precum și suplimentarea unor curse regulate, potrivit reglementărilor în vigoare, în scopul participării la procesiunile și/sau pelerinajele religioase către locurile unde se desfășoară aceste activități“.
 

Ce a spus ÎPS Teodosie

 
Prezent la instanța de judecată la prima înfățișare în proces, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a declarat presei: „Iată, aceste restricții prin care creștinii n-au voie să intre în biserică nu sunt firești! Acest virus atacă mai ales plămânii. Noi vrem să-i îmbolnăvim de plămâni? Eu simt nevoia să-i apăr!“.
 
„Ca păstor, îmi apăr turma cea cuvântătoare, oameni de credință! (...) Credincioșii mi-au cerut să fiu porta-vocea lor, să-i apăr, să li se dea voie să fie în biserică. Sunt drepturile noastre constituționale. Drepturile omului, de asemenea, specifică faptul că orice om trebuie să aibă asigurată libertatea de exprimare, liberatea de religie“, a afirmat Arhiepiscopul Tomisului.
 
„Nu facem niciun abuz, dimpotrivă: vrem să oprim niște exagerări, să nu le zic abuzuri, deși sunt, ca să putem să ne împlinim datinile credinței noastre. Avem dreptul acesta, și prin Constituție, și prin Carta Drepturilor Omului, astfel încât trebuie să ni se pună nouă dreptul la libertate, care ne-a fost îngrădit“.
 
În întreg acest context, comunitatea creștină așteaptă cu încordare decizia de astăzi a Tribunalului Constanța.
 

„Credință versus Covid“

 
În ochii multora dintre credincioși, miza procesului se reduce la „credință versus Covid“, înfruntare din care credința ar ieși clar victorioasă, în cazul unei soluții favorabile.
 
Mai mult încă: dacă Arhiepiscopia Tomisului va primi câștig de cauză în procesul pentru credință, victoria astfel repurtată, chiar dacă este în primă instanță, ar echivala cu un adevărat triumf al rezistenței în numele credinței asupra măsurilor impuse de pandemie.
 
Totodată, acest proces, dacă ar fi câștigat de Arhiepiscopia Tomisului, ar putea schimba pentru totodeauna „fața“ epidemiei de Coronavirus în România.
 
Facem precizarea că, indiferent care va fi decizia Tribunalului Constanța, aceasta va putea fi atacată la instanța superioară.
 
Citește și:

„Și noi suntem amenințați în aceste zile“:
ÎPS Teodosie și procesul pentru accesul credincioșilor în biserici (video)


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii