Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:09 13 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Inculpatele „au suferit oprobriul comunităţii din care fac parte“ Motivarea judecătorilor în cazul fostei angajate de la Protecția Copilului prinsă cu banii în lenjeria intimă!

ro

06 Jun, 2022 00:00 2963 Marime text
 
  • Curtea de Apel Constanța a apreciat că în condițiile în care inculpatele (…) nu au antecedente penale, au trecut aproximativ nouă ani de la momentul debutului infracţional, timp în care acestea au suferit oprobriul comunităţii din care fac parte.
 
Judecătorii de la Curtea de Apel Constanța a decis la finele lunii trecute condamnarea definitivă a unei foste angajate a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (D.G.A.S.P.C.) Tulcea. Pe scurt, inculpata este suspectată că ar fi primit suma de 3000 lei pentru a-și îndeplini în mod necorespunzător atribuțiile de serviciu referitoare la eliberarea biletele de transport acordate gratuit persoanelor cu handicap în temeiul Legii nr.448/2006.
 
Judecătorii Curții de Apel Constanța au decis condamnarea inculpatei la trei ani de închisoare cu suspendare.
 
De precizat că în primă instanță, femeia fusese condamnată la cinci ani de închisoare cu executare.
 
Tot în prezenta cauză, judecătorii Curții de Apel au mai decis condamnarea unei alte femei (intermediar) la trei ani de închisoare, tot cu suspendare.
 
Inculpata a fost suspectată de fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată și dare de mită în formă continuată.
 
Conform magistraților, inculpata se ocupa de ridicarea biletelor de călătorie de la funcționarii D.G.A.S.P.C. Tulcea și de transmiterea lor către firma de transport. Și ea fusese condamnată în primă instanță la închisoare cu executare (trei ani).
 
 
În motivarea deciziei, Curtea de Apel Constanța a apreciat că în condițiile în care inculpatele (…) nu au antecedente penale, au trecut aproximativ nouă ani de la momentul debutului infracţional, timp în care acestea au suferit oprobriul comunităţii din care fac parte, Curtea consideră că aplicarea unei pedepse de 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită (…) este justificată şi în cazul inculpatei, cuantumul pedepsei fiind suficient pentru realizarea scopului preventiv –educativ al pedepsei.
 
Pentru aceasta, Curtea a redus cuantumul pedepsei aplicate acesteia pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită de la 5 ani închisoare la 3 ani închisoare, iar ca urmare a aplicării regulilor de la contopire, va aplica pedeapsa cea mai grea, de 3 ani închisoare.
 
„Într-adevăr, infracţiunile de acest gen au un grad ridicat de pericol social, dar individualizarea pedepsei nu este dată doar de natura infracţiunii, ci de toate criteriile prevăzute de art.72 Cod penal din 1969, în realizarea scopului preventiv-educativ al sancţiunii“, potrivit motivării.
 
În ceea ce priveşte modalitatea de executare a pedepselor rezultante, pentru a evita contagiunea criminală care există într-un loc de detenţie, dar mai ales pentru a stimula eforturile de autoeducare şi de responsabilizare ale inculpatelor care, având în vedere şi lipsa antecedentelor penale şi vârsta acestora, prezintă garanţii că se pot îndrepta prin autoeducare, în raport cu mediul din care provin, de nivelul de instruire, Curtea a apreciat că se justifică suspendarea executării pedepsei.
 
De asemenea, Curtea consideră că pronunţarea condamnării constituie un avertisment pentru inculpate, iar supravegherea acestora  pe un termen considerabil ( 6 ani şi 8 ani) va oferi posibilitatea acestora să reconsidere conduita ilicită adoptată , şi  le va determina să conştientizeze gravitatea acţiunilor lor, le va responsabiliza în sensul respectării prevederilor legale şi, chiar fără executarea în regim de detenţie a pedepsei, inculpatele nu vor mai săvârşi alte infracţiuni.
 
Sursa motivare: portal jurisprudență
 
Date din anchetă
 
În actul de sesizare a instanței se arată că, la data de 25 martie 2013, în urma activităților specifice desfășurate, lucrătorii de poliție din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Tulcea s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că la nivelul județului Tulcea, începând cu anul 2009, în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (D.G.A.S.P.C.) Tulcea, au loc acțiuni de sustragere și valorificare de bilete de călătorie acordate cu titlu gratuit persoanelor deținătoare de certificate de încadrare în grad de handicap grav sau handicap accentuat conform Legii nr.448/2006.
 
 Potrivit anchetatorilor, ca urmare a activității infracționale, în cursul anului 2012 ar fi fost sustrase și valorificate aproximativ 300 de bilete de călătorie, fiind astfel înregistrat un câștig de o firmă de profil de 562.961 lei.
 
Percheziție domiciliară
 
În baza Autorizației nr.3 din 10.04.2013 emisă de Tribunalul Tulcea a fost efectuată o percheziție la locuința angajatei Protecției Copilului, ocazie cu care într-un dressing situat în primul hol în spatele ușii de acces în locuință au fost găsite mai multe bibliorafturi conținând documente, respectiv legitimații transport rutier interurban pentru persoane cu handicap, atât completate și ștampilate, dar și în alb, bilete speciale de călătorie gratuită auto dus – întors emise în contul Consiliului Județean Tulcea completate și ștampilate, adeverințe medicale, evaluări psihologice, copii ale unor acte de identitate, formulare tip (cereri) pentru acordarea biletelor de transport interurban, formulare tip (scrisoare medicală) necompletate.
  
Ulterior, în baza Autorizației nr.5/10.04.2013 emisă de Tribunalul Tulcea a fost efectuată o percheziție la biroul inculpatei, situat la sediul D.G.A.S.P.C. Tulcea.
 
Control corporal
 
„Deoarece existau indicii că sus-numita ascunde probe sau valori ce au legătură cu cauza, i s-a pus în vedere acesteia că urmează să fie supusă unui control corporal amănunțit. Inculpata a afirmat că nu este de acord și va opune rezistență, context în care i s-a comunicat că activitatea respectivă se va desfășura împotriva voinței ei. În continuare a fost solicitat sprijinul unui lucrător de poliție de sex feminin, procedeul probatoriu derulându-se în prezența martorului asistent (...). În momentul în care inculpata a fost rugată să-și descheie bluza, aceasta s-a deplasat într-un colț al camerei, insinuând că i s-a făcut rău, moment în care lucrătorii de poliție au observat că aceasta umblă în bluză, în zona pieptului“, potrivit motivării.
 
„La controlul corporal a fost găsit un teanc de bilete speciale de călătorie gratuite auto dus-întors și o legitimație pentru persoane cu handicap, în zona pieptului. Văzând că percheziția se realizează și împotriva voinței sale, inculpata (...) a scos din chiloți, din zona feselor, un teanc de bancnote (suma de 3000 lei). După efectuarea percheziției inculpata a afirmat că suma de bani descoperită «provine de la fiul său, care i-a adus-o înaintea sosirii organele de poliție». La controlul genții personale a inculpatei au fost găsite două legitimații de transport pentru persoane cu handicap și un teanc de bilete“, se mai arată la dosarul cauzei.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citeşte şi
 
Tribunalul Tulcea, un nou termen în dosarul lui Sorin Strutinsky și Dănuţ Căpăţînă, fostul șef al Spitalului Județean Constanța
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii