Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:08 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

FACIAS cere CSM excluderea magistratului de la Judecătoria Mangalia care a întrebat dacă Sebi, decedat în accidentul de la 2 Mai, este în sala de judecată!

ro

23 Feb, 2024 13:46 695 Marime text
  • Exercitarea acțiunii disciplinare reprezintă o etapă a procedurii disciplinare și nu constată definitiv vinovăția judecătorului sau procurorului cercetat disciplinar.


Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) anunță, prin intermediul unui comunicat de presă, că a „sesizat Inspecția Judiciară și Consiliul Suprem al Magistraturii pentru grava neglijență în exercitarea profesiei a judecătoarei Ioana Ancuța Popoviciu, din cadrul Judecătoriei Mangalia, care a întrebat dacă, în sala de judecată, se află unul dintre cei doi tineri omorâți de Vlad Pascu în accidentul de la 2 Mai“.
 
FACIAS consideră că ceea ce s-a întâmplat în sala de judecată unde se desfășoară acest proces este revoltător, intolerabil și are grave implicații asupra imaginii justiției din România“, conform informării oficiale.
 
„Oare tragedia prin care au trecut, în vara lui 2023, cele 2 familii care și-au pierdut copii în accidentul cauzat de Vlad Pascu, aflat sub influența drogurilor, nu a fost îndeajuns? Grava incompetență a unei judecătoare care nici măcar nu s-a sinchisit să citească dosarul pe care îl judeca, a condus la amplificarea tragediei pentru familia uneia dintre victime, aflat în sala de judecată. Această situație din sala de judecată reprezintă un exemplu elocvent al atitudinii nedemne a unui magistrat, raportat la efectul traumatizant pentru părinți. Ne întrebăm, în acest context, ce încredere în actul de justiție mai poate avea un tată care înțelege că judecătorul, la care speră să găsească dreptate pentru fiul său omorât, habar nu are detalii esențiale din dosarul pe care îl judecă. Vorbim de același judecător care, în urmă cu mai puțin de un an, a fost sancționat de CSM pentru gravă neglijență în exercitarea funcției, după o cercetare disciplinară inițiată de Inspecția Judiciară“, potrivit informării oficiale.  
 
Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) mai arată că „presa a relatat faptul că CSM a transmis că nu a fost sesizat de nimeni în acest caz“.
 
„În consecință, FACIAS sesizează CSM și cere excluderea de urgență din magistratură a judecătoarei  Ioana Ancuța Popoviciu pentru batjocorirea actului de justiție și indiferență crasă față de suferința unei familii aflată în căutare de dreptate“, se mai arată în informarea oficială.
 
Amintim că Inspecția Judiciară s-a autosesizat în cazul judecătoarei de la Judecătoria Mangalia (Ioana-Ancuța Popoviciu), investită cu soluționarea dosarului privind accidentul mortal de la 2 Mai, când doi tineri au decedat iar alți trei au răniți.
 
Sesizarea Inspecției Judiciare vine după ce la termenul de ieri judecătoarea în cauză a întrebat părțile prezente dacă este prezent în sala de judecată, Sebastian Andrei Olariu, tânărul decedat în accident ceea ce a stârnit nemulțumire printre rudele și apropiații decedaților.
 
Sesizarea din oficiu vizează respectarea obligația de studiere a dosarelor anterior ședinței de judecată (inclusiv din perspectiva prezenței în instituție a judecătorului anterior acestei date), maniera de gestionare a dosarelor și ședințelor de judecată, comportamentului judecătorului în ședințele de judecată, în principal cu referire la ședința de judecată din data de 22.02.2024, precum și existența unor eventuale situații de incompatibilitate în legătură cu dosarul menționat.

Facem precizarea că am încercat să obținem un punct de vedere de la oficialii Judecătoriei Mangalia, cu privire la situația expusă, însă demersul nostru nu a fost posibil, fiind îndrumați să adresăm o solicitare oficială instanței pentru lămuri.  

Exercitarea acțiunii disciplinare reprezintă o etapă a procedurii disciplinare și nu constată definitiv vinovăția judecătorului sau procurorului cercetat disciplinar.

 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Inspecția Judiciară s-a autosesizat în cazul judecătoarei Ioana Ancuța Popoviciu, de la Judecătoria Mangalia! A întrebat dacă Sebi, decedat în accidentul de la 2 Mai, este în sală

Și Consiliul Superior al Magistraturii sesizează Inspecţia Judiciară în cazul judecătoarei Ioana Ancuța Popoviciu, de la Judecătoria Mangalia!

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii