Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
23:19 26 11 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dosarul privind relocarea Bisericii „Izvorul Tămăduirii“ va fi rejudecat. Victorie obţinută în instanţă de Asociaţia de proprietari Bloc O6 din cartierul Tomis Nord

ro

05 Nov, 2018 00:00 1800 Marime text
Procesul dintre Asociaţia de proprietari Bloc O6 din cartierul Tomis Nord - reclamant şi primarul municipiului Constanţa şi Arhiepiscopia Tomisului - pârâţi va fi reluat, după ce magistraţii de la Curtea de Apel au decis să retrimită dosarul la Tribunal pentru rejudecare.
 
Asociaţia de proprietari, prin avocat George Adrian Tănase, a repus pe rolul instanţei de contencios-administrativ dosarul 3134/118/2017* privind anularea actului administrativ autorizaţie de construire pentru un lăcaş de cult, în cartierul Tomis III din municipiul Constanţa. Pârâţi în dosarul sunt Arhiepiscopia Tomisului şi primarul municipiului Constanţa.
Locatarii din cadrul asociaţiei nu sunt de acord cu relocarea Bisericii „Izvorul Tămăduirii“ pe locul unei foste parcări. Autorizaţia de construire a fost emisă de Primăria Constanţa pe 25.02.2014, cu valabilitate 12 luni, aşa cum apare, şi cu 60 de luni termen de finalizare a lucrării.
 
Anul trecut, preotul paroh, Aurelian Ştefan, a depus în instanţă şi o adresă prin care demonstrează că s-ar fi apucat de lucrări în primul an după autorizare, deşi lucrurile nu au stat aşa. Totodată, răspunsul formulat de Primărie, la solicitarea instanţei, a fost neconcludent. Pe parcursul anului trecut, mai multe ONG-uri locale au organizat o serie de proteste, împotriva construirii bisericii. 

Traseul dosarului

În cadrul fondului procesului în această speţă, Completul 7 al Tribunalului Constanţa respingea cererile din dosar la termenul  din 20.11.2017. Iată cum şi-au motivat judecătorii decizia: „Admite excepţia lipsei calităţii procesual pasive a pârâţilor primarul municipiului Constanţa şi Arhiepiscopia Tomisului, invocată de acestea pe cale de întâmpinare. Respinge cererea completatoare formulată de reclamanta Asociaţia de proprietari Bloc O6, în contradictoriu cu pârâţii Primăria municipiului Constanţa şi Arhiepiscopia Tomisului, având ca obiect anulare HCL 177/08.07.2011, ca fiind îndreptată împotriva unor persoane ce nu au calitate procesuală pasivă. Respinge ca nefondată excepţia inadmisibilităţii pentru lipsa procedurii prealabile invocată de pârâţii primarul municipiului Constanţa şi Arhiepiscopia Tomisului pe cale de întâmpinare. Respinge ca nefondată excepţia prescripţiei dreptului material la acţiune invocată de pârâta Arhiepiscopia Tomisului, pe cale de întâmpinare.
 
Admite excepţia tardivităţii formulării plângerii prealabile invocată de pârâtul Primarul Municipiului Constanţa. Respinge cererea formulată de reclamanta, Asociaţia de proprietari Bloc O6 în contradictoriu cu pârâţii primarul municipiului Constanţa şi Arhiepiscopia Tomisului, având ca obiect anulare Autorizaţie de Construire nr 207/25.02.2014 emisă de Primarul Municipiului Constanţa, ca inadmisibilă.
 
Obligă reclamanta către pârâtul Primarul Municipiului Constanţa la plata sumei de 952 lei cu titlu de cheltuieli de judecată reprezentând onorariu de avocat. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Calea de atac se depune la Tribunalul Constanţa - Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal. Pronunţată astăzi, 20.11.2017, cu aplicarea art. 396, alin. 2 Cod proc. civ., prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin grefa instanţei”.
 
În cadrul recursului, declarat de Asociaţia de proprietari Bloc O6, în şedinţa din 3.10.2018, magistraţii Completului 5 de la Curtea de Apel Constanţa au decis trimiterea dosarului pentru rejudecare la Tribunalul Constanţa. Iată soluţia magistraţilor: „Respinge excepţia nulităţii recursului declarat de reclamantă ca nefondată. Admite recursul declarat de reclamantă. Casează în parte sentinţa recurată şi trimite cauza spre rejudecare pentru soluţionarea pe fond a cererii privind anularea autorizaţiei de construire nr.207/25.02.2014. Menţine celelalte dispoziţii. Respinge recursul incident ca nefondat. Definitivă”.
 
Citeşte şi:
 
Litigiul în instanţă dintre asociaţia de proprietari din Tomis Nord şi Arhiepiscopia Tomisului continuă! Cine le-a cerut să renunţe la proces şi cu ce preţ (galerie foto+document)


 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii