Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:36 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dosarul „Murfatlar“ - Directori vamali, oameni de afaceri și patru companii trimiși în judecată de procurorii DNA!

ro

22 Dec, 2023 09:57 1218 Marime text
Crama Murfatlar - Sursa foto: Google Maps
  • Marius Fulgeanu, Nicolae Cristian Stăniguț, Leonard Adumitroaie, șase oameni de afaceri și companiile Murfatlar România SA, Euroavipo SA, Bartenders Distilleries SRL și Oana Management SRL au fost trimiși în judecată de DNA – Secția de combatere a corupției, în cauza cunoscută generic drept Dosarul Murfatlar.
  • Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Marius Fulgeanu, Nicolae Cristian Stăniguț, Leonard Adumitroaie, șase oameni de afaceri și companiile Murfatlar România SA, Euroavipo SA, Bartenders Distilleries SRL și Oana Management SRL au fost trimiși în judecată de DNA – Secția de combatere a corupției, în cauza cunoscută generic drept Dosarul Murfatlar.
 
Anunțul a fost făcut în urmă cu scurt timp de către procurorii DNA, care au precizat că dosarul a fost trimis pe rolul Tribunalului Buzău.

Foto cu rol ilustrativ. Sursa foto - Direcția Națională Anticorupție - Facebook.com
 
În cauză, procurorii anticorupție aduc acuzații de abuz în serviciu și evaziune fiscală.
 
Iată comunicatul remis ZIUA de Constanța în urmă cu scurt timp de către Direcția Națională Anticorupție:
 
„În cauza mediatizată prin comunicatele nr. 1280/VIII/3 din 18 octombrie, 1306/VIII/3 din 21 octombrie 2016 și 1364/VIII/3 din 11 noiembrie 2016, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată a inculpaților:
         
FULGEANU MARIUS, la data faptei director executiv al Biroului Vamal de Interior (B.V.I.) Buzău, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
STĂNIGUȚ NICOLAE CRISTIAN, la data faptei director executiv al Biroului Vamal de Interior (B.V.I.) Constanța, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
ADUMITROAIE LEONARD, la data faptei inspector în cadrul Biroului Vamal de Interior (B.V.I.) Buzău, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
 
Șase oameni de afaceri, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală, în formă continuată, forma participației penale fiind autoratul și, respectiv complicitatea,
 
SC MURFATLAR ROMÂNIA S.A., sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală, în formă continuată,
 
SC EUROAVIPO S.A., sub aspectul săvârșirii următoarelor infracţiuni:
- evaziune fiscală, în formă continuată,
- complicitate la infracțiunea de evaziune fiscală,
 
SC BARTENDERS DISTILLERIES S.R.L., sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală, în formă continuată,
 
SC OANA MANAGEMENT S.R.L., sub aspectul săvârșirii următoarelor infracţiuni:
- evaziune fiscală, în formă continuată,
- complicitate la tentativă la infracțiunea conexă infracțiunii de evaziune fiscală, în formă continuată.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
În perioada 2012-2015, societățile S.C. Murfatlar România SA, S.C. Euroavipo S.A, S.C. Bartenders Distilleries S.R.L și SC Oana Management S.R.L cu activitate de producere și comercializare a băuturilor alcoolice, administrate sau controlate în fapt de o parte din cei șase oameni de afaceri, cercetați în prezenta cauză, ar fi produs bugetului consolidat al statului un prejudiciu total de 237.865.710 lei (47.573.142 de euro) prin sustragerea de la plata obligațiilor fiscale. Activitatea infracțională s-ar fi desfășurat în condițiile în care anumiți funcționari publici din cadrul autorităților vamale competente fie nu au îndeplinit actele la care erau obligați prin atribuțiile de serviciu, fie au îndeplinit asemenea acte în mod defectuos.
 
Cauzele producerii acestui prejudiciu, identificate în acest dosar, ar fi fost:
- sustragerea de la plata taxei pe valoarea adăugată, a accizelor și a altor obligații fiscale prin înregistrarea unor operațiuni fictive, care ar fi avut ca urmare mărirea taxei deductibile;
- înregistrarea în contabilitate a unor facturi emise de pretinși furnizori în scopul de a majora artificial taxa pe valoarea adăugată deductibilă, astfel încât, printr-o eventuală compensare ori rambursare, această sumă să poată acoperi celelalte obligații fiscale pe care societățile le-ar fi înregistrat ca urmare a desfășurării activității de producție a băuturilor alcoolice;
- “îngăduința” inculpaților Fulgeanu Marius, Stăniguț Nicolae Cristian și Adumitroaie Leonard care nu ar fi îndeplinit actele la care ar fi fost obligați și nu ar fi dispus măsurile prevăzute de lege pentru a opri activitatea antrepozitelor S.C. Murfatlar România SA și S.C. Euroavipo S.A, deși societățile comerciale ar fi înregistrat lună de lună obligații fiscale restante, iar cuantumul acestora ar fi crescut constant.
 
În cauză, s-au dispus măsuri asiguratorii contând în indisponibilizarea unor bunuri și sume de bani în cuantum de 369.146.817 lei.
Ministerul Finanțelor s-a constituit parte civilă în procesul penal.
                  
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Buzău cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019“

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
UPDATE 1. Totul despre societățile din dosar
Murfatlar România SA și încă opt firme puse sub acuzare pentru evaziune fiscală de DNA

 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii