Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:07 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dosarul, la Constanța Sindicatul ROPOL a dat în judecată Ministerul Afacerilor Interne! Un important ordin, contestat

ro

20 Nov, 2021 00:00 2402 Marime text

 
  • Ordinul nr. 48 din 24 martie 2021 face referire la aprobarea Normelor de aplicare în Ministerul Afacerilor Interne a Legii nr. 168/2020 pentru recunoașterea meritelor personalului participant la acțiuni militare, misiuni și operații pe teritoriul sau în afara teritoriului statului român și acordarea unor drepturi acestuia, familiei acestuia și urmașilor celui decedat.
 
 
Sindicatul ROPOL, afiliat la Federatia Sindicatelor Democratice din România, a chemat în instanță Ministerul Afacerilor Interne! Dosarul - 525/36/2021 – a fost înregistrat pe rolul Secţiei a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal din Curtea de Apel Constanța și are ca obiect „anulare acte administrativ cu caracter normativ Ordin nr. 48/24.03.2021“.
 
Ordinul nr. 48 din 24 martie 2021 face referire la aprobarea Normelor de aplicare în Ministerul Afacerilor Interne a Legii nr. 168/2020 pentru recunoașterea meritelor personalului participant la acțiuni militare, misiuni și operații pe teritoriul sau în afara teritoriului statului român și acordarea unor drepturi acestuia, familiei acestuia și urmașilor celui decedat.
 
Părțile dosarului
 
Ministerul Afacerilor Interne are calitatea de pârât.
 
Zeci de reclamanți - Garda de Coastă, componenta navală
 
Sindicatul ROPOL        
Ioniţă Valentin     
Minghiras Georgel Marius       
Gheorghe Iulian   
Cismasu Constantin Nicusor   
Radu Bogdan       
Tesa Razvan        
Bostan Cosmin Viorel   
Matea Valentina   
Faget Octavian     
Vasile Marian       
Dragnea Ionut Catalin    
Chiorean Gabriel Dan    
Delu Mihai 
Mustata Adrian    
Bursuc Ionut Alexandru
Zaharia Gheorghita        
Merticariu Nelu    
Firuta Cristian      
Tunea Cosmin Viorel    
Lepadatu Cristian 
Ali Riza Genghiz 
Ciocan Simona Steluta  
Dascalu Cristian   
Neata Cosmin Nicolae   
Tocariuc Petru Catalin   
Colareza Tiberiu Ion      
Comarzan Gheorghe      
Trifan Cristian      
Munteanu Petre Florin   
Sirbu Dumitru Viorel    
Carlan Mircea      
Filip Constantin   
Pacuret Adrian     
Chiriac Ovidiu     
Gropeanu Marian 
Periverzov Marian
Pocora Marian Marius   
Jurca Dumitru      
Clodeanu George 
Neagu Iulian        
Tudose Marius     
Schep Gabriel      
Fortunescu Marius Bogdan     
Gurau Dorin Marius      
Anton Nicolae     
Catana Nicoleta    
Atanasoaie Florin 
Calistra Vasile      
 
Până în prezent nu a fost stabilit primul termen de judecată.

Potrivit Legii 121/2011, anual, prin hotărâre CSAT, se aprobă propunerile MApN și MAI cu privire la personalul care participă la misiunile în afara teritoriului național.
 
În aceste hotărâri ale CSAT se regăsesc și misiunile executate de polițiștii de frontieră din componenta navală, sub egida Agenției FRONTEX, în diferite regiuni ale Europei pentru combaterea migrației ilegale.
 
„Misiuni cu risc ridicat de pericol“

Valentina Matea, prim-vicepresedinte al Sindicatului ROPOL, a declarat, pentru ZIUA de Constanța, că aceste misiuni sunt „cu risc ridicat de pericol nu doar din punct de vedere al gestionarii situațiilor (condiții hidro-meteo, migranți din țări cu risc de terorism) ci și pentru salvarea vieții pe mare“.
 
„Prin Legea 168/2020 sunt recunoscute meritele personalului participant la misiunile din afara teritoriului național, stabilindu-se că prin ordin al ministrului (MApN și MAI) să fie emise normele de aplicare ale acestui act normativ. Astfel, prin Ordinul MAI nr. 48/2021, ministrul MAI a stabilit și misiunile ai căror participanți sunt din categoria celor ale căror merite sunt recunoscute, fiind excluși (pe lângă alte categorii de polițiști) polițiștii de frontieră care executa misiuni externe sub egida Agenției FRONTEX, cu toate că sunt îndeplinite condițiile de risc prevazute în Legea 121/2011 și sunt misiuni stabilite prin hotărâri CSAT care au caracter ogligatoriu de executare“, spune Valentina Matea.
 
Prim-vicepresedinte al Sindicatului ROPOL mai arată că „după publicarea inițială a OMAI 48/2021, acesta a suferit modificări, fiind incluse și alte misiuni (pentru recunoașterea meritelor personalului participant) existente în hotărâri anuale CSAT mai vechi, fiind din nou excluse misiunile Agenției FRONTEX, astfel că, se creează o discriminare nejustificată între participanți la misiuni externe dispuse în baza aceleiași legi (și îndeplinind condițiile de risc din actul normativ) și hotărâri CSAT obligatoriu de îndeplinit, printr-o decizie a ministrului care exclude de la recunoașterea meritelor categorii de personal, bazându-se doar pe motivația „impactului bugetar crescut“ (aproximativ 15 milioane lei anual pentru toate misiunile excluse din OMAI, nu doar pentru cele ale Agenției FRONTEX)“.
 
„Prin urmare“, conform declararațiilor prim-vicepresedintelui Sindicatului ROPOL, „polițiștii de frontieră participanți la astfel de misiuni în ultimii 5-7 ani, s-au văzut nevoiți sa acționeze în instanță, apreciind că, atât timp cât misiunile lor îndeplinesc condițiile Legii 121/2011 cu privire la riscurile implicate și au avut rezultate lăudabile la nivel internațional existând în continuare solicitări pentru participarea lor și la misiuni viitoare, este normal să li se recunoască meritele conform Legii 168/2020, fără ca un ministru, indiferent de culoarea politică și contextul politic, sa le limiteze/elimine niște drepturi printr-un ordin contrar hotărârilor CSAT“.
 
„Suntem curioși să aflăm când spune adevărul domnul ministru de la Interne: când trebuie să vorbească cu polițiștii de frontieră și le spune că eforturile lor și riscurile la care se expun nu sunt demne de recunoaștere a meritelor sau când merge în ședințele CSAT solicitând aprobare pentru executarea unor astfel de misiuni cu grad ridicat de risc și căruia profesionalismul polițiștilor de frontieră este cel care îi recomanda pentru succes?“, a mai declarat, pentru ZIUA de Constanța, Valentina Matea, prim-vicepresedinte al Sindicatului ROPOL.  

 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
La solicitarea judecătorilor din Constanța!
Înalta Curte, decizie importanță! Sunt vizate drepturile salariale către personalul militar

 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii