Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:46 13 07 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dosar penal privind bancrută frauduloasă, în apel la Curtea de Apel Constanța. Fostul primar din Ciocârlia, Niculae Marghiol, achitat în primă instanță

ro

13 Jul, 2025 11:19 487 Marime text

Un dosar cu acuzații de bancrută frauduloasă, în care figurează ca inculpați Niculae Marghiol, fost primar al comunei Ciocârlia, și Daniela Ghelmecencu, a ajuns pe rolul Curții de Apel Constanța, după ce Parchetul de pe lângă Judecătoria Medgidia a formulat apel împotriva hotărârii de achitare pronunțate în primă instanță.

Dosarul, înregistrat la Tribunalul Constanța sub nr. unic 919/256/2022, a fost soluționat în fond pe 25 iunie 2025, când instanța a decis achitarea celor doi inculpați, reținând că fapta nu există, în baza art. 16 alin. 1 lit. a Cod procedură penală. Totodată, instanța a respins acțiunile civile formulate de patru părți civile: AGRO NICDAR UNIVERSAL SRL (prin administratorul judiciar CC Insol SPRL), AGRO INTERNATIONAL SRL, YANLUC COMPANY SRL și AJFP Constanța, motivând că lipsește acțiunea ilicită a inculpaților.
 

Procurorii acuzaseră o presupusă implicare a inculpaților în săvârșirea unor fapte de natură economică prin care s-ar fi prejudiciat mai multe societăți comerciale și instituții publice, în contextul gestionării activității AGRO NICDAR UNIVERSAL SRL, firmă aflată în procedură de insolvență.
 

Dosarul a avut o durată lungă în primă instanță, cu numeroase amânări cauzate în special de lipsa raportului de expertiză financiar-contabilă, precum și de schimbarea completului de judecată. Prima înfățișare în această cauză penală a avut loc în mai 2022.
 

Apelul a fost înregistrat oficial pe data de 11 iulie 2025, iar cauza urmează să fie judecată de Secția penală a Curții de Apel Constanța, având primul termen programat pentru 6 noiembrie 2025, ora 09:00.
 

Potrivit rechizitoriului întocmit în 2018, inculpata, administrator statutar al societății implicate, ar fi recoltat fără acordul administratorului judiciar o suprafață de porumb de 52,14 hectare, în perioada în care societatea era în insolvență. Ea ar fi ascuns astfel o parte din recolta societății, prejudiciind creditorii cu peste 56.000 de lei. Concubinul acesteia a fost acuzat de complicitate la infracțiune.

În fața instanței, inculpata a recunoscut fapta, explicând că a plătit arenda către toți arendașii, cu excepția unei singure persoane, din recolta obținută. Concubinul a susținut că nu a fost informat despre interdicția de a recolta terenurile și că recolta a fost folosită pentru plata unor datorii către proprietarii terenurilor.

Un raport de expertiză contabilă depus în dosar a arătat că nu au fost identificate documente care să dovedească o ascundere a recoltei sau a sumelor rezultate din vânzarea acesteia. De asemenea, au fost găsite mai multe procese verbale care atestau plata unor sume către proprietarii terenurilor.

La termenul din martie 2025, Ministerul Public a cerut încetarea procesului penal, invocând termenul de prescripție. Instanța a constatat însă, pe baza probelor, că nu există suficiente dovezi că inculpații ar fi prejudiciat creditorii, motiv pentru care a dispus achitarea lor.

De asemenea, acțiunile civile formulate de creditorii societății au fost respinse, deoarece instanța a considerat că faptele ilicite nu au fost dovedite.

Citește și 

Niculae Marghiol, fostul primar din Ciocârlia, rămâne sub control judiciar

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii