Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:26 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Doru Manole, fost şef al RAR Tulcea, a luat patru achitări şi o condamnare. Înalta Curte a stabilit primul termen

ro

23 Aug, 2017 00:00 2643 Marime text
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a stabilit primul termen în apelul dosarului în care Doru Manole, fost şef al reprezentanţei Tulcea a Registrului Auto Român, a primit, în primă instanţă, patru achitări şi o condamnare de doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare. În prezenta cauză, Aurică CătălinNicolae Mercur şi Ştefan Romeo Valentin au fost achitaţi.
 
Primul termen a fost stabilit pentru data de 25 septembrie. Oricare va fi decizia ÎCCJ, aceasta va fi definitivă.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii arată că, „la data de 25.05.2015, organele de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie - Serviciul Judeţean Anticorupţie Tulcea s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunii de luare de mită de anumiţi angajaţi ai Registrului Auto Român - Sucursala Tulcea, care, profitând de funcţiile pe care le îndeplinesc la nivelul acestei instituţii, solicită şi primesc diverse sume de bani şi bunuri materiale de la posesorii autovehiculelor de transport persoane şi mărfuri în schimbul certificării, în mod ilegal, a conformităţii stării tehnice, deşi autovehiculele verificate prezintă o serie de defecţiuni tehnice care pot pune în pericol viaţa proprietarilor şi a celorlalţi participanţi la trafic“, conform DNA.
 
„Astfel, numiţii (…), (…) şi (…), toţi având calităţile de ingineri şi inspectori în cadrul Registrului Auto Român - Sucursala Tulcea, sunt contactaţi de posesorii unor autoturisme care au defecţiuni la sistemul de frânare sau la cel de evacuare a gazelor, cărora le solicită sprijinul, lucrătorii RAR primind în schimb, pentru fiecare autoturism care nu îndeplineşte normele de omologare, suma de 200 de lei. Suma de bani este lăsată de conducătorul auto în scrumiera din bord sau sub maneta de frână dintre scaunele autovehiculului, apoi sumele de bani sunt colectate şi ascunse în manşeta salopetelor de lucru de către cei trei ingineri anterior menţionaţi, sau, în momentul în care autovehiculele pătrund în hala de verificări tehnice, banii sunt colectaţi de către numiţii (…) şi (…), ambii având calitatea de mecanici pe rampa de verificare“, se mai arată în rechizitoriul celor de la Anticorupţie.
 
Tot potrivit procurorilor, „inculpatul Doru Manole îi spune lui Laurenţiu Pricopie că poate veni la sediul reprezentanţei, menţionând «E cauza ta! Să te rezolvăm!», cu toate că programarea acestuia în vederea efectuării verificării este pe data de 30.06.2015. Într-o altă (…) purtată la aceeaşi dată de Doru Manole, o persoană din municipiul Galaţi îl roagă pe inculpat să treacă pe la sediul reprezentanţei RAR Tulcea, a doua zi dimineaţă, pentru ca acesta să semneze «o hârtie din aceea cum daţi dumneavoastr㻓, stabilindu-se, totodată, ora opt dimineaţa, ca oră de întâlnire“, potrivit DNA.
 
„(…) Inculpatul Manole Doru i-a spus acestei persoane să completeze cererea, jos la intrare, şi să aştepte că va coborî să verifice «când avem timp să băgăm»“. Discuţiile de natura celor amintite mai sus cu titlu de exemplu, purtate de inculpatul Manole Doru cu persoane necunoscute în legătură cu activităţile specifice ce urmau să se efectueze în cadrul RAR Tulcea la autoturismele aparţinând acestor persoane sau unor cunoştinţe ale acestora, au fost identificate pe toată perioada (…).
 
(…), la data de 10.09.2015, s-a prezentat la sediul RAR Tulcea, în scopul efectuării inspecţiei tehnice periodice (ITP) a unui autoturism marca Volvo, înmatriculat în Bulgaria, fără a avea o programare prealabilă în acest sens. Ajuns la sediul RAR Tulcea, (…) a fost întâmpinat de numitul (…), pe care l-a cunoscut cu această ocazie, angajat al reprezentanţei, căruia i-a spus motivul prezenţei sale la sediul reprezentanţei“, mai spun magistraţii.
 
„Întrucât (…) nu avea o programare prealabilă pentru activităţile ce urmau a se efectua la autoturismul marca Volvo, (…) i-a spus să-l aştepte pe şeful reprezentanţei, inculpatul Manole Doru, pentru a i se aproba cererea de efectuare a activităţilor solicitate. La scurt timp, după o prealabilă discuţie cu (…), inculpatul Manole Doru a venit în curtea interioară a reprezentanţei, unde se afla (…), inculpatul cerându-i (…) actele autoturismului marca Volvo şi, după remiterea înscrisurilor, a plecat cu acestea în interiorul sediului RAR Tulcea. La scurt timp, inculpatul s-a întors cu actele autoturismului şi, după ce le-a înmânat lui (…), (…) a observat că pe cererea pe care o completase anterior în prezenţa numitului (…), era scrisă o rezoluţie cu următorul conţinut: «Nr. 4 - reprogramare între orele 14 00 - 14 30» şi o semnătură. Totodată, inculpatul i-a spus (…) să parcheze autoturismul marca Volvo pe locul nr. 4, (…) conformându-se. (…), după ce a parcat autoturismul la poziţia indicată, a pus în bordul acestuia, «la vedere», suma de 200 de lei, formată dintr-o bancnotă având cupiura de 200 de lei, şi a aşteptat că autovehiculul să fie preluat de unul dintre salariaţii reprezentanţei RAR Tulcea, pentru efectuarea verificărilor aprobate anterior de inculpat“, conform DNA.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii