Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:11 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DIICOT Percheziții masive în Capitală și mai multe județe. 105 suspecţi, conduși la audieri

ro

20 Jan, 2021 12:58 1335 Marime text
  • 32 de percheziţii domiciliare, pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Ilfov, Călărași, Argeș, Dâmbovița și Prahova.
  • Prejudiciul cauzat este de peste 2 milioane de lei.

În această dimineaţă, procurorii DIICOT - Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti efectuează un număr de 32 de percheziţii domiciliare, pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Ilfov, Călărași, Argeș, Dâmbovița și Prahova, într-o cauză vizând destructuarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de înșelăciune, fals material în înscrisuri oficiale, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals.

În fapt s-a reținut că, începând cu anul 2016, un număr de 11 suspecţi au constituit, pe raza municipiului București şi a judeţelor Buzău și Dâmbovița, un grup infracțional organizat specializat în săvârșirea unor infracțiuni de înșelăciune, fals în înscrisuri oficiale, uz de fals, prin recrutarea unor persoane cu venituri modeste, pentru care au întocmit în fals decizii de pensionare și taloane de pensii, în vederea obținerii de finanțări de la numeroase instituții financiar – bancare.


Gruparea infracțională a fost sprijinită și de către funcționari bancari care au facilitat obținerea de credite pentru persoanele recrutate de către membrii grupului, cunoscând faptul că documentele erau falsificate.
S-a reținut faptul că persoanele recrutate au depus documentele falsificate la mai multe unități bancare ori instituții financiare nebancare (IFN-uri) obținând mai multe finanțări.

Gruparea a recrutat peste 100 de persoane pentru care a întocmit în fals documente privind veniturile obținute, suspecții însoțind persoanele recrutate la unitățile bancare ori nebancare, în vederea efectuării demersurilor necesare obținerii finanțărilor.

Înainte de depunerea cererii de acordare a creditului la unitatea bancară, persoanele recrutate solicitau deschiderea de conturi bancare și obțineau carduri bancare pe care le înmânau membrilor grupării.
Sumele obținute cu titlu de credit bancar erau retrase de pe cardurile bancare, însă nu în totalitate, pentru a putea fi achitate din soldul rămas una sau două rate, cu scopul de a îngreuna descoperirea fraudei.

Din cercetările efectuate a rezultat faptul că persoanele recrutate au primit o mică parte din sumele retrase de pe cardurile bancare (de regulă sume cuprinse între 1.000 – 1.500 lei).

În cauză se efectuează cercetări faţă de un număr de 105 suspecţi.

Prejudiciul cauzat prin activitatea infracțională este în sumă de 2.335.000 de lei.

La sediul DIICOT- Structura Centrală vor fi aduse, în vederea audierii, un număr de 30 de persoane.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul de specialitate al Unității Centrale de Analiză a Informațiilor din cadrul Poliției Române.

La activități au participat ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalității Organizate Pitești şi Ploiești, precum și jandarmii Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei „Vlad Țepeș”.

„Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, transmite DIICOT.


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii