Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
05:06 23 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Detalii ştiute până azi doar de DNA Trei ani cu suspendare pentru Lucica Căpăţînă, soţia fostului şef al Spitalului Judeţean Constanţa (document)

ro

08 Nov, 2016 00:00 1692 Marime text
ZIUA de Constanţa prezintă, în exclusivitate, acordul complet de recunoaştere a vinovăţiei încheiat între Lucica Simona Căpăţînă, soţia lui Dănuţ Căpăţînă, fostul manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, şi Direcţia Naţională Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie.
 
Lucica Simona Căpăţînă s-a ales cu trei ani de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de patru ani. Pe parcursul termenului de supraveghere, Lucica Simona Căpăţînă va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 100 de zile lucrătoare, în cadrul Primăriei Constanţa.
 
Totodată, procurorii Anticorupţie au solicitat instanţei sesizate şi dispunerea confiscării speciale de la inculpată a sumelor totale de 1.262.218,43 de lei şi 233.660 de euro (sau echivalentul în RON al acestora la data executării prezentei hotărâri).
 
Acordul de recunoaştere a vinovăţiei poate fi citit integral accesând secţiunea „Documente”.

În acordul de recunoaştere a vinovăţiei, procurorii arată, printre altele, că „în perioada 2011 - 2016, inculpata Căpăţînă Lucica Simona a dobândit sau a dispus transferul sumelor totale de 1.262.218,43 de lei şi 233.660 de euro din conturile mai multor societăţi comerciale şi firme off-shore, în scopul ascunderii ori disimulării adevăratei provenienţe a banilor, cunoscând faptul că aceste sume de bani proveneau din activitatea infracţională desfăşurată de inculpatul Căpăţînă Dănuţ, în calitate de manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, în perioada 2009 - 2016“.

Vacanţe în străinătate 

„O parte din sumele de bani menţionate anterior fuseseră primite cu titlu de mită de către inculpatul Căpăţînă Dănuţ de la reprezentanţii mai multor societăţi comerciale, în contextul încheierii, derulării în bune condiţii şi plăţii la timp a facturilor aferente contractelor încheiate între Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa şi firmele respective. Totodată, restul sumelor de bani au provenit şi din încheierea, de către acelaşi inculpat, a şase contracte având ca obiect servicii de secretariat şi recepţie cu societatea comercială Mara Investcom SRL. Banii respectivi au fost folosiţi de către inculpata Căpăţînă Lucica Simona pentru achiziţionarea de vacanţe în străinătate de la agenţii de turism, efectuarea de plăţi cu cardul în interes personal, diferite plăţi către alte societăţi comerciale etc.“, conform DNA.

Sechestru pe Lexus 

Prin Ordonanţa nr. 367/P/2016 din data de 16 iunie s-a dispus luarea măsurii sechestrului asupra autoturismului deţinut în proprietate de Lucica Simona Căpăţînă - marca Lexus, an de fabricaţie 2012, având o valoare de piaţă estimată la 33.000 de euro, şi asupra terenului situat în comuna Borcea, judeţul Călăraşi, în suprafaţă de 2.236 mp, întreaga proprietate fiind evaluată la 12.000 de euro.
 
Detaliat, DNA arată că „faptele suspectei Căpăţînă Lucica Simona, care, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, a dobândit în perioada 2014 - 2016 sumele de 70.000 de lei de la inculpata SC Picus Consulting SRL şi de 57.203 euro de la (...) Limited, cunoscând faptul că acestea provin din săvârşirea de infracţiuni, întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii de spălare a banilor săvârşită în formă continuată (…) (patru acte materiale)“.
 
„În cauză au fost reţinute patru acte materiale aferente fiecărei modalităţi de dobândire a banilor respectiv: 5.057 de euro retraşi cash din conturile (...) la data de 21.05.2014;
57.203 euro, dobândiţi prin intermediul (...) Corp la data de 21.05.2014, transferaţi din contul (...); 60.0 lei încasaţi drept salariu de la inculpata SC Picus Consulting SRL, în perioada 2014 - mai 2016; 10.0 lei retraşi din contul inculpatei SC Picus Consulting SRL, în perioada 24 - 25.05.2016. Fapta suspectei Căpăţînă Lucica Simona, care a dispus transferul sumei de 122.000 de euro, în data de 21.05.2014, din contul în euro aparţinând (...), cunoscând faptul că aceasta provine din săvârşirea de infracţiuni, în contul cetăţeanului turc (...), în scopul disimulării adevăratei provenienţe a acestora, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de spălare a banilor prev. de art. 29 Ut. b) din Legea nr. 656/2002. Faptele se vor reţine ca fiind săvârşite în concurs real (…)“, conform acordului de recunoaştere a vinovăţiei încheiat între Lucica Simona Căpăţînă şi DNA.
 
Aşa cum arătam şi mai sus, acordul de recunoaştere poate fi citit integral accesând secţiunea „Documente”. 
 
Dosarul se află pe rolul Tribunalului Constanţa. Primul termen a fost stabilit pentru data de 2 decembrie.
 
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii