Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:04 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Detalii știute până azi doar de anchetatori! Rechizitoriul unuia dintre cele mai mari dosare de trafic de droguri din România! (document)

ro

20 Jul, 2020 00:00 2897 Marime text
  • Ajunși în România, indivizii care ar fi trebuit să scaotă drogurile din țara noastră scoteau din buzunare sume mari de bani pentru achiziționarea unor mașini de lux ori bărci.
  • În rechizitoriu, procurorii DIICOT spun că inculpații dispuneau de ordinul a sutelor de mii de euro, bani pregătiți dooar pentru cumpărarea „materialelor necesare“.
  • Multe pachete cu droguri au fost găsite în vecinatatea bărcii eșuate, pe plaja din Sf. Gheorghe, județul Tulcea.


ZIUA de Constanța prezintă rechizitoriul procurorilor DIICOT în cazul unuia dintre cele mai mari dosare de trafic de droguri din țara noastră! Este vorba despre cauza denumită generic „Cocaina de la Marea Neagră“! După răsturnarea unei șalupe pline cu droguri, multe zile la rând, atât pe litoralul românesc, cât şi pe cel bulgăresc au ajuns la mal zeci de pachete de cocaină. În acest context amintim că stațiunile din Constanța au fost controlate „la sange“ în aprilie 2019. Doar în perioada 5-8 aprilie 2019, pe litoralul din județul Constanța s-a depistat și ridicat cantitatea de 152 de kilograme de droguri.


În acest dosar au fost trimise în judecată 18 persoane, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, aderare și sprijinire a unui grup infracțional organizat în scopul săvârșirii de infracțiuni grave, trafic internațional de droguri de mare risc, trafic ilicit de droguri de mare risc, dare de mită, luare de mită și fals în declarații în formă continuată. Drogurile au o valoarea de piață de aproximativ 600.000.000 euro dacă ar fi fost vândută en detail. În cauză au fost trimiși în judecată și doi polițiști.
 

Cum a pornit ancheta

În rechizitoriu, procurorii DIICOT arată că ancheta a pornit, la finele lunii martie 2019, când lucrători de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Constanţa - Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Tulcea au sesizat Biroul Teritorial Tulcea din cadrul
Direcţiei de Investigarea a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi
Terorism.


Conform actului de sesizare ainstanței, gruparea infracțională organizată investigată integrează un cetățean de origine libaneză cu rezidența în Brazilia, cetățeni brazilieni, dar și de alte naționalități (cum ar fi membrii echipajelor celor două nave folosite la transportul drogurilor din Brazilia), precum și cetățeni români, spanioli, sârbi și ucrainieni.


Astfel, în perioada ianuarie - martie 2019, inculpaţii s-au constituit într-un grup infracțional organizat cu scopul de a transporta o cantitate semnificativă de cocaină din America de Sud – Brazilia, Portul Belem, furnizată de inculpatul N.E.N.J. zis „Sheik-ul” (cetățean libanez cu reședința în Brazilia), iar ulterior de a extrage această cantitate de cocaină din apele teritoriale românești ale Mării Negre și de a o preda persoanelor din cadrul grupării infracționale responsabile cu transportul acesteia spre țări din Europa de Vest şi Balcanii de Vest, în vederea
plasării pe pieţele din Europa.
 

Traseul: din România spre țări din Europa de vest

Din activitățile investigative a reieșit că în perioada 11.03.2019-23.03.2019 gruparea a desfășurat pe teritoriul României activități de plasare în apele teritoriale
a unei mari cantități de cocaină (aproximativ 3 tone) pentru a fi introduse în țară
și apoi transportate spre țări din Europa de vest.


Totodată, în baza informațiilor puse la dispoziție de către autoritățile competente române, la data de 09.04.2019, în apele Mării Negre, în dreptul țărmului acesteia, respectiv în zona municipiului Shabla, regiunea Dobrich, Bulgaria, autoritățile competente bulgare la coordonatele 43 33 30, 5N -028 35 42.3E au identificat 6 saci din material plastic de culoare albastră, cu greutate fiecare de aproximativ 30 kg, fiecare sac fiind înfășurat într-o vestă de salvare.


În urma verificărilor s-a constatat faptul că cei 6 saci conțineau în total 150 de pachete de formă paralelipipedică, ambalate în folie neagră, cu diferite inscripții, pachete care conțineau o substanță pulverulentă de culoare albă. În urma cântăririi acestora, a rezultat o masă totală netă de 169,028 kg..


Din testele efectuate asupra substanței din aceste pachete s-a constatat faptul că aceasta era cocaină. Urmare a acesteia, la data de 11.04.2019, pe malul Mării Negre din Staţiunea „Slanchev Den” din Varna, Bulgaria, a mai fost găsit un sac identic cu cei identificați anterior, din material plastic de culoare albastră, în interiorul căruia se aflau alte 25 pachete paralelipipedice, a câte 1 kg fiecare, care conțineau în interior o substanță pulverulentă de culoare albă, presată, care în urma efectuării analizelor de laborator, s-a constatat că este cocaină cu o puritate cuprinsă între 77,59-90,59%.
 

Litoralul bulgăresc, plin de droguri

Totodată, la data de 16.04.2019 pe litoralul dintre Golful Bolata şi Staţiunea
Rusalka, judeţ Dobrici, Bulgaria au fost găsite alte 16 pachete paralelipipedice,
a câte 1 kg fiecare, care conțineau în interior o substanță pulverulentă de culoare
albă, presată, care în urma efectuării analizelor de laborator, s-a constatat că este
cocaină cu o puritate cuprinsă între 77,10-83,20%.


În urma analizării informațiilor primite și din verificările efectuate, s-a constatat că acești saci au legătură (făcând parte din același lot) cu cantitățile de droguri găsite pe teritoriul României, respectiv cu sacii identificați atât în șalupa răsturnată în zona localității Sfântu Gheorghe, județul Tulcea, cât și în apele teritoriale ale Mării Negre și pe litoralul românesc, în aceeași perioadă fiind identificate astfel de pachete/colete. De asemenea, aceste pachete identificate de organele judiciare bulgare au aceleași însemne (logo) ca cele găsite pe teritoriul României.


În concluzie, autorităţile competente din Bulgaria au găsit şi indisponibilizat 191 pachete ce conţineau o cantitate netă de 188.358,865 grame cocaină, droguri de mare risc care au provenit din aceeaşi cantitate de droguri introdusă iniţial în apele teritoriale ale României în cursul lunii martie 2019 de către membrii grupului infracţional organizat, cercetat în prezenta cauză.
 

Persoane rămase neidentificate până în prezent

Membrii grupului infracțional organizat au depus numeroase demersuri în scopul recuperării pachetelor de cocaină pierdute în circumstanțele anterior descrise, urmând ca acestea să fie scoase în afara teritoriului național al României, folosindu-se de mijloace auto, conduse de K.T. și C.N. , cei doi cetățeni
sârbi aflați în stare de arest preventiv în dosarul nr. (...) al Biroului Teritorial
Tulcea, de inculpatul S.P. care a supravegheat și controlat activitatea celor doi
șoferi sârbi pe teritoriul României, precum și de alte persoane din aceeași categorie, rămase neidentificate până în prezent.
Folosind două ambarcațiuni, inculpații anterior menționați au reușit
treptat și parțial să adune pachetele cu droguri din apele Mării Negre. Aceștia
procedau la recuperarea sacilor ce conțineau pachetele cu cocaină din larg în cursul
nopții.


În fapt, din cauza supraîncărcării cu sacii ce conțineau pachetele de droguri și a vremii nefavorabile, cel mai probabil în noaptea din 18/19.03.2019, ambarcațiunea cu nr. (...) s-a răsturnat în dreptul plajei de lângă localitatea Sfântu Gheorghe, jud. Tulcea, unde a fost și descoperită ulterior, la data de 22.03.2019, având în interior cantitatea de aproximativ 935 kg cocaină. Aceasta a determinat o stare de panică între membrii grupului infracțional organizat, care au luat decizia de a părăsi de urgență zona. O parte din pachetele cu droguri au fost găsite în vecinatatea bărcii eșuate, pe plaja din Sf. Gheorghe, jud. Tulcea.


Rechizitoriul integral poate fi citit accesând secțiunea Documente.


Citește și

„Cocaina de la Marea Neagră“
Unul dintre cele mai mari dosare de trafic de droguri din România a ajuns în instanță. Operațiunea a primit numele de cod „Frații Grimm“. Iată motivul

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii