Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:38 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Denunț la Constanța Numărul 2 pe țară de la APIA, prins în flagrant delict de DNA Constanța. S-a declarat nevinovat!

ro

23 Dec, 2021 00:00 2632 Marime text
  • Dosarul este instrumentat la Constanța, în urma denunțului făcut aici, iar ancheta este condusă de procurorul Sorin Constantinescu, fost șef al DNA Constanța.
  • Propunerea de arestare a fost înregistrată la Secția penală a Tribunalului Constanța sub indicativul 9540/118/2021, cazul fiind în atenția Completului DL/F2 al Secției penale, prezidat de magistratul Denis Gabriela Ghervase.
  • După deliberări, instanța a decis să admită propunerea de arestare și a emis pe numele suspectului mandatul, valabil pentru o perioadă de 30 de zile.
  • Decizia Tribunalului Constanța poate fi contestată la Curtea de Apel Constanța.
  • Surse judiciare au declarat pentru ZIUA de Constanța că acesta și-a susținut nevinovăția în fața anchetatorilor.
 
Dosar cu greutate instrumentat de procurorii Serviciului Teritorial Anticorupție Constanța chiar pe finalul anului!
 
Magistrații anticorupție constănțeni au dispus încătușarea numărului 2 pe țară de la APIA, respectiv a directorului general adjunct Bogdan Dumitru Dumitrașcu, sub acuzații de luare de mită.
 
Dosarul este instrumentat la Constanța, în urma denunțului făcut aici, iar ancheta este condusă de procurorul Sorin Constantinescu, fost șef al DNA Constanța.
 
În cursul zilei de ieri, 22 decembrie 2021, chiar în ziua programată pentru prezentarea propunerii de arestare preventivă la instanță, conducerea Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a anunțat că Bogdan Dumitru Dumitrașcu nu mai ocupă funcția de conducere, în urma anchetei DNA.
 
Reprezentanții APIA au precizat că „începând cu data de 22 decembrie 2021, prin decizia Directorului General APIA nr. 2994/2021, domnul Bogdan Dumitru Dumitrașcu nu mai ocupă funcția publică de Director General Adjunct în cadrul APIA – Aparat Central. Decizia a fost luată ca urmare a informării APIA de către organele de cercetare penală cu privire la deschiderea unui dosar penal pe numele domnului Dumitrașcu“.
 
Anterior acestor precizări, procurorii anticorupție din Constanța transmiseseră Secției penale a Tribunalului Constanța propunerea de arestare formulată pe numele adjunctului APIA, dosarul fiind înregistrat la instanța de judecată sub indicativul 9540/118/2021.
 
Cazul s-a aflat în atenția Completului DL/F2 al Secției penale, prezidat de magistratul Denis Gabriela Ghervase.

După deliberări, instanța a decis să admită propunerea de arestare și a emis pe numele suspectului mandatul, valabil pentru o perioadă de 30 de zile. Decizia poate fi contestată la Curtea de Apel Constanța.
 
Ce a spus DNA
 
Potrivit informațiilor oficiale, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 21 decembrie 2021, a inculpatului Dumitrașcu Bogdan Dumitru, director general adjunct al Agenției pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (A.P.I.A.), în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de luare de mită.
 
În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
 
„La data de 10 decembrie 2021, inculpatul Dumitrașcu Bogdan Dumitru, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins de la o persoană (martor în cauză) suma de 2.000 euro pentru a o angaja pe fiica acesteia în cadrul A.P.I.A. – Structura Centrală și, ulterior, să o transfere la o agenție județeană, situație ce o avantaja din punctul de vedere a domiciliului. Cu aceeași ocazie, inculpatul ar mai fi precizat că dorea ca banii să-i remiși în două tranșe respectiv înainte și după angajare“, conform datelor oficiale.
 
„În contextul menționat mai sus“, au mai spus procurorii, „la data de 21 decembrie 2021, inculpatul Dumitrașcu Bogdan Dumitru ar fi primit o primă tranșă, în valoare de 5.000 lei (echivalentul a 1.000 euro), ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante“.
 
„Inculpatului Dumitrașcu Bogdan Dumitru i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală“, se mai arată în datele oficiale.
 
Surse judiciare au declarat pentru ZIUA de Constanța că acesta și-a susținut nevinovăția în fața anchetatorilor.
 
„Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție“, au mai spus procurorii.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Flagrant delict
Numărul 2 pe țară de la APIA, reținut de procurorii DNA Constanța! De ce l-au încătușat

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii