Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
06:47 03 08 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Decebal Făgădău și Marcela Enache, trimiși în judecată în dosarul terenurilor din Portul Tomis! Judecătorii s-au pronunțat ieri definitiv

ro

30 Jun, 2021 00:00 2789 Marime text
 
  • La jumătatea lunii ianuarie 2021, Gabriel Mustaţă, judecător în cadrul Secției penale din Tribunalul Constanța, a formulat ieri o cere de abținere privind judecarea dosarului în care Decebal Făgădău, fost primar al municipiului Constanța, a fost deferit justiției de Andrei Bodean, procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța.
  • Cererea judecătorului Gabriel Mustaţă a fost respinsă.
  • Cele trei terenuri (în suprafață totală de peste 1000 de metri pătrați) se află în Portul Turistic Tomis, unde în urmă cu aproximativ 20 de ani s-a început ridicarea unui bloc iar proiectul nu s-a mai terminat nici în ziua de azi.

Verdict final în dosarul terenurilor din Portul Tomis! Ieri, 29 iunie 2021, judecătorii Curții de Apel Constanța au dispus începerea judecăţii cauzei, unde inculpați sunt Decebal Făgădău, fost primar al municipiului Constanța, și Marcela Enache, fostul secretar general al municipiului, din cadrul Consiliului Local Constanţa.
 
Sorin Strutinsky, omul din spatele hotelului neterminat din Portul Tomis (documente)
 
Dosarul a fost instrumentat de Andrei Bodean, procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța.
 
Decebal Făgădău și Marcela Enache au fost trimiși în judecată în decembrie 2020.
 
Pe data de 22 martie 2021, în ședință secretă conform procedurilor legale, Gabriel Mustaţă, judecător în cadrul Secției penale din Tribunalul Constanța, a respins, ca neîntemeiate, cererile şi excepţiile formulate în cauză de către Decebal Făgădău şi Marcela Enache, cu privire la legalitatea sesizării instanţei şi a administrării probelor de către organele de urmărire penală.
 
Pe cale de consecință, judecătorul Mustață a constatat competenţa şi legalitatea sesizării instanţei prin rechizitoriul emis la data de 22 decembrie 2020, în dosarul de urmărire penală nr. 144/P/2019 al Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa, precum şi legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală şi dispune începerea judecăţii privindu-i pe inculpaţi.
 
Decizia a fost contestată la Curtea de Apel Constanța, de Decebal Făgădău şi Marcela Enache.
 
Ieri, 29 iunie 2021, tot în ședință secretă, completul de judecată alcătuit, potrivit surselor noastre, din judecătoarele Valentina Boboc și Iulia Cezara Suciu, au respins, ca nefondate, contestaţiile declarate de Făgădău și Marcela Enache.

 
Ca urmare a deciziei Curții de Apel Constanța, în perioada imediat următoare, cel mai probabil după vacanța judecătorească, judecătorul Gabriel Mustaţă va stabili primul termen în dosarul terenurilor din Portul Tomis.
 
Amintim că potrivit datelor oficiale, în cauză, Decebal Făgădău, la data presupusei fapte viceprimar cu atribuții de primar al municipiului Constanța, suspectat de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. Tot în acest dosar a fost trimisă în judecată și Marcela Enache, (fostul secretar general al municipiului, din cadrul Consiliului Local Constanţa), bănuită de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. Consiliul Local Constanţa este parte civilă.
 
În rechizitoriu, procurorul șef Andrei Bodean a reținut că, în cursul anului 2015, inculpații Decebal Făgădău și Marcela Enache și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de dispozițiile legale în legătură cu vânzarea a trei terenuri din domeniul privat al municipiului Constanța.
 
Prin aceste demersuri inculpații ar fi produs patrimoniului municipiului Constanța un prejudiciu în valoare de 133.688 euro, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit pentru cumpărători, conform DNA.
 
Cele trei terenuri (în suprafață totală de peste 1000 de metri pătrați) se află în Portul Turistic Tomis, unde în urmă cu aproximativ 20 de ani s-a început ridicarea unui bloc iar proiectul nu s-a mai terminat nici în ziua de azi.
 
Într-un alt dosar, Decebal Făgădău este judecat de Ştefania Pârlogea, de Tribunalul Constanţa, alături de Radu Ștefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanța.
 
Sursa foto judecător Gabriel Mustaţă: info-sud-est.ro
 

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 

Citește și
 
Gabriel Mustaţă, de la Tribunalul Constanța, nu ar fi vrut să-l judece pe Decebal Făgădău
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii