Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
01:17 27 09 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Daniel Manole, fostul director al Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare, rămâne în arest la domiciliu

ro

14 Jul, 2021 00:00 1173 Marime text
 
  • Daniel Manole este acuzat de constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și de luare de mită.
Judecătorii Iulia Cezara Suciu și Damian Mitea, de la Curtea de Apel Constanța, au amânat pentru azi, 14 iulie 2021, pronunțarea în dosarul în care Petre Neacșa, director al Direcției economice din cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, cere să fie pus în libertate!
 
Petre Neacșa a fost arestat zilele trecute, pentru luare de mită, de Tribunalul Constanța.

Tot azi, și tot judecătorii Iulia Cezara Suciu și Damian Mitea se vor pronunța și în dosarul în care Petru Ogrinji și Ion Macovei au fost arestați la domiciliu, tot în acest dosarul.
 
În continuare, Daniel Manole, fostul director al Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (ARSVOM) rămâne în arestare de arest la domiciliu, măsură preventivă dispusă de Tribunalul Constanța și necontestată.
 
Daniel Manole este acuzat de constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și de luare de mită.
 
Potrivit DNA, „în perioada septembrie-noiembrie 2020, inculpatul Manole Daniel, în calitatea menționată mai sus, împreună cu ceilalți inculpați ar fi constituit un grup infracțional care ar fi avut ca scop achiziția, cu fraudarea legislație primare în materie, de către instituția pe care o conducea primul inculpat a unui număr de patru nave (trei de salvare și una de depoluare) în valoare de aproximativ 85.000.000 lei (fără TVA)“.
 
„Din cercetările efectuate până în prezent, a rezultat că în cele patru contracte încheiate sunt prevăzute clauze defavorabile achizitorului, în sensul că A.R.S.V.O.M. este obligată să plătească pentru cele patru nave mai mult de jumătate din valoarea lor, ca avans, restul banilor fiind plătiți la recepția finală.
De menționat este faptul că, societatea câștigătoare a licitației doar „ar fi mimat” construcția acelor nave, în realitate acestea fiind achiziționate la jumătate de preț de la o societate comercială din Estonia.
 
Pentru contribuția sa, inculpatul Manole Daniel ar fi fost recompensat cu un procent de aproximativ 3% (cca. 2.000.000 lei) din sumele plătite de A.R.S.V.O.M. către societatea care a livrat navele“, se mai arată în ancheta DNA.

 
Petre Neacșa este acuzat de luare de mită.
 
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
 
În contextul în care Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (A.R.S.V.O.M.) a achiziționat, cu fraudarea legislației primare în materie și la prețuri supraevaluate un număr de patru nave (trei de salvare și una de depoluare) în valoare de aproximativ 85.000.000 lei (fără TVA), inculpatul Neacșa Petre, în calitatea menționată mai sus, a primit de la unul dintre oamenii de afaceri, beneficiari ai contractelor de achiziție publică, suma de 460.000 lei.
 
Concret, în perioada septembrie 2020 – mai 2021, inculpatul a primit banii respectivi pentru a asigura, prin intermediul Direcției pe care o conducea, fondurile necesare achiziționării ambarcațiunilor respective.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 
Citește și
 
Cererea DNA a fost respinsă
Daniel Manole, director al Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare, arestat la domiciliu

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii