Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:08 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Contestația amenzii primite de OMV Petrom SA de la Garda Națională de Mediu, pe rolul Judecătoriei Constanța

ro

19 Apr, 2019 00:00 2314 Marime text
OMV Petrom SA (OMV Petrom) a primit de la Garda Națională de Mediu o sancțiune pentru desfășurarea la punctul de lucru Secția Terminal Midia a activității de transport țiței și gaze prin conducte fără sa dețină autorizație de mediu reînnoită. Sancțiunile aplicate sunt amendă de 60.000 RON și măsura de suspendare a activității până la obținerea autorizației de mediu. Societatea a ajuns în instanță, contestând amenda. Judecătoria Constanța este instanța de fond în acest caz.

OMV Petrom a contestat în instanță amenda și măsura dispusă. Astfel, pe rolul Judecătoriei Constanța, la data de 17 aprilie 2019, a fost înregistrat dosarul cu numărul 11515/212/2019, prin care societatea OMV Petrom SA contestă plângerea contravențională CNM 14904. Potrivit reprezentanților Gărzii de Mediu, este vorba de contestația la amenda menționată mai sus. Primul termen nu a fost încă stabilit de către instanță.
 
Până la hotărârea definitivă a instanței de judecată, măsura este suspendată. „Colaborăm cu autoritatea de mediu pentru obținerea prelungirii autorizației de mediu. Autorizația de mediu urma să fie reînnoită în decembrie 2018 si OMV Petrom a depus cerere din octombrie 2018 împreună cu documentele suport, în deplină conformitate cu termenul legal prevăzut în reglementările aplicabile. Procesul de reînnoire a autorizației este unul complex și s-a prelungit mai mult decât ne așteptam din cauza unor solicitări suplimentare din partea autorității competente de mediu. La sfârșitul lui martie, în urma unor plângeri ale localnicilor privind contaminarea unor terenuri cu reziduuri petroliere, Garda Națională de Mediu a demarat o investigație în zona Vadu-Corbu. Conform notei de constatare comunicate de Garda Națională de Mediu, poluarea de la Vadu nu a putut fi legată de activitățile OMV Petrom în zonă. Stația Terminal Midia funcționează din septembrie 1989 și procesează producția de gaze din Marea Neagră. O eventuală oprire a Stației Terminal Midia ar conduce la oprirea completă a producției din Marea Neagră, de circa 25.000 bep/zi în prezent”, transmit reprezentanții OMV Petrom SA.
 
Poluarea de la Vadu
 
Reamintim că reprezentanții Rezervației Biosferei Delta Dunării şi cei ai Gărzii de Mediu au fost sesizați cu privire la situația unei poluări în localitatea Vadu, județul Constanța, care aparține de comuna Corbu. A fost afectată o suprafață de câteva hectare, iar ecologizarea va fi făcută de cei de la Rompetrol Rafinare, chiar dacă ei nu sunt poluatorii.

Localitatea face parte din cadrul Rezervației, iar potrivit guvernatorului Mălin Muşetescu, situația este cunoscută, au fost preluate probe şi acțiunea de ecologizare va fi operată de către Rompetrol Rafinare. Conducta ar aparține de OMV Petrom, iar terenul afectat de către poluare este cel din vecinătatea sa, care se află în proprietatea Rompetrol Rafinare. „Este o poluare istorică. Este un bazin de decantare, din anii 70-80. A fost Garda de Mediu, au fost prelevate probe”, a declarat Mălin Muşetescu. El a mai spus că odată ce a fost identificat proprietarul, acesta se va ocupa de ecologizare.

De asemenea, în cursul zilei de vineri, 29 martie, reprezentanții celor două societăți, OMV Petrom şi Rompetrol Rafinare, au fost invitați la discuții cu autoritățile locale din Corbu, însă doar cei de la Rompetrol s-au prezentat la discuțiile cu edilul localității, Marian Gălbinaşu. Primarul a fost contactat pentru un punct de vedere oficial, pe care încă nu îl oferiseră până în momentul publicării materialului.

De altfel, Costel Ignat, consilier local în localitatea Corbu, a fost cel care a descoperit poluarea de la Vadu şi a alertat autoritățile centrale legate de situație. A fost prezent şi la întâlnirea de la primărie cu Rompetrol Rafinare. „Cei de la Rompetrol sunt nişte oameni prompți. Am avut o discuție cu ei astăzi (n.r. vineri, 29 martie). Cei de la OMV Petrom nu au venit. Rompetrol au dat dovadă de seriozitate maximă. Ei au spus aşa – poluarea nu este de la ei, nu ajunge nicio conductă acolo, dar este în curtea lor şi îşi iau obligația să ecologizeze zona. Însă poluarea nu este de la ei, este imposibilă, căci nu au conducte de țiței în zonă. Specialiştii vor determina exact de unde a venit poluarea. Am fost plăcut surprins de cum au pus problema. Eu voi pune piciorul în toate pragurile, trebuie să văd zona ecologizată. Dacă voi simți că cineva îi protejează pe poluatori, mă voi adresa autorităților. Am luat probe la sol, iar rezultatele au fost peste limite, mai exact, au găsit nisip în petrol”, a declarat pentru ZIUA de Constanța Costel Ignat.
 
Ecologizarea terenului
 
În mai puțin de o săptămână de la constatarea situației de fapt, compania a efectuat investigații de specialitate pentru determinarea exactă a întinderii și nivelului în adâncime a contaminării terenului, iar în baza concluziilor preliminare s-au identificat soluțiile tehnice necesare implementării planului de acțiuni în perioada următoare.

Compania a luat toate măsurile pentru securizarea și monitorizarea zonei, în condițiile în care, în acest moment, contaminarea nu prezintă risc de extindere, infiltrare sau incendiu.

Din datele preliminare, cantitatea totală de sol contaminat este estimată la 40.000 tone, aceasta fiind situată la o distanță de peste 500 de metri față de localitatea Vadu și aproximativ 2,5 kilometri de țărmul Mării Negre.

Deși din perspectiva legislației de mediu, compania în calitate de proprietar al terenului contaminat are obligația de a lua măsurile de mediu necesare decontaminării, reiterăm faptul că Rompetrol Rafinare nu este sursa contaminării și nu poate fi considerată responsabilă pentru această situație.

Compania nu desfășoară activități sau operațiuni în zonă, nu deține depozite, conducte de transport țiței sau alte produse petroliere. Mai mult, nu a desfășurat activități în zona contaminată în ultimii aproximativ 20 ani - de la finalizarea procesului de privatizare.

Cu sprijinul autorităților de resort, compania va analiza și identifica în perioada următoare mecanismul, perioada și sursa/responsabilul acestei contaminări. În acest sens, facem apel la cei care dețin informații relevante privind modul în care s-a produs contaminarea, dar și în ceea ce privește sursa acesteia, să le pună la dispoziția autorităților de resort.

Rompetrol Rafinare cooperează și oferă sprijin deplin tuturor autorităților implicate în identificarea poluatorului, limitarea poluării și remedierea tuturor problemelor.
 
Rompetrol Rafinare deține în localitatea Vadu un teren în suprafață totală de 75 de hectare, din care circa 50 de hectare reprezintă cele 2 iazuri de autoepurare (liniștire și macrofite) – ultima treaptă a stației de epurare a apelor industriale și menajere de pe platforma Petromidia, CET Midia, Petromar, dar și a apelor uzate menajere ale orașului Năvodari, edificate anterior anului 1990.
În 2006, compania a finalizat lucrările de modernizare și automatizare a stației de epurare, gradul de eficiență în îndepărtarea poluanților din apele uzate fiind în conformitate cu normele aplicate de legislația națională și cea din Uniunea Europeană. Investiția s-a ridicat la circa 6,3 milioane euro.

În prezent, calitatea apei uzate deversată în iazuri este monitorizată zilnic, obligație impusă prin actul de reglementare.
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • don quijote 19 Apr, 2019 08:34 pe bune? calitatea apei uzate deversate in iazurile de autoepurare a rompetrol rafinare a fost monitorizata si in perioada 3-6 aprilie 2019? comisarii garzii de mediu au fost la vadu in aceasta perioada? atunci probabil sufera de anosmie... ca de rea vointa nu-i pot banui...