Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:34 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#ConstanțaAltfel Soarta parcărilor publice din Constanța, în mâinile judecătorilor. Azi s-ar putea decide suspendarea hotărârii privind plata parcării

ro

26 Aug, 2020 00:00 3651 Marime text

  • Dosarul deschis de Asociația Constanța Altfel are numărul 4674/118/2020.

  • Cazul a fost judecat ieri de magistrații Tribunalului, urmând ca astăzi să fie luată o decizie.

  • Vechea hotărâre legată de plata parcării prin SMS a fost anulată definitiv în luna martie, de către Curtea de Apel Constanța.

Zi importantă pentru șoferii din Constanța, dar și pentru toți cei ce au drum cu mașina în vechiul oraș de la malul mării. Judecătorii Tribunalului Constanța au precizat că vor lua astăzi o decizie în procesul în care Asociația Constanța Altfel a cerut suspendarea hotărârii de consiliu local prin care au fost reintroduse sancțiunile pentru neachitarea parcării în anumite zone ale orașului.

Acțiune promovată în contradictoriu cu CLC

Dosarul deschis de Asociația Constanța Altfel pentru suspendarea hotărârii de consliu local prin care au fost reintroduse sancțiunile privind parcarea are numărul 4674/118/2020 și se află pe rolul Secției de contencios administrativ și fiscal.
Obiectul dosarului este reprezentat de cererea de „suspendare executare act administrativ Hot. Nr. 279/30.07.2020“, acțiunea fiind promovată în contradictoriu cu Consiliul Local al Municipiului Constanța.
Cazul a fost judecat ieri de magistrații Tribunalului, urmând ca astăzi să fie luată o decizie.
Amintim că posibilitarea sancționării șoferilor care nu achită parcarea în anumite zone ale orașului, dar și ale stațiunii Mamaia a fost reintrodusă începând cu data de 11 august, în urma hotărârii de consiliu local nr. 279 din 30 iulie 2020.
Vechea hotărâre legată de plata parcării prin SMS a fost anulată definitiv în luna martie, de către Curtea de Apel Constanța. Decizia Curții de Apel Constanța venea să întărească prima decizie luată în acest caz, respectiv hotărârea Tribunalului din iunie 2019.

Regulamentul parcărilor, anulat definitiv

În motivarea actului prin care s-a decis anularea parcării, judecătorii au arătat că „plata prin SMS presupune în mod obligatoriu deţinerea unui telefon mobil, fapt de natură a limita accesul unora dintre posesorii de autovehicule în parcările în care nu există automate de parcare, nici casierii, iar plata taxei se face exclusiv prin SMS“, potrivit www.rolii.ro.
„Din această perspectivă, dispoziţiile art. 10 alin.2 lit. b) din Regulament încalcă prevederile art. 3 alin. 2 din OG nr.72/2002 potrivit cu care «Persoanele fizice şi/sau juridice, denumite în continuare utilizatori, au acces liber şi nediscriminatoriu, în condiţiile legii, la serviciile de administrare a domeniului public şi privat organizate pe teritoriul unităţilor administrativ-teritoriale în a căror rază îşi au reşedinţa sau îşi desfăşoară activitatea», precum şi ale art. 36 alin. 1 din acelaşi act normativ, care stabileşte că «Dreptul de acces şi utilizare a serviciilor de administrare a domeniului public şi privat este garantat, în condiţiile legii, tuturor utilizatorilor»“, se mai arată în motivarea Tribunalului Constanţa.
După ce hotărârea a fost anulată definitiv în martie 2020, la sfârșitul lunii iulie, după circa trei luni, Consiliul Local Constanța a adoptat o nouă hotărâre referitoare la taxarea parcării în anumite zone ale orașului

Plata parcării, pretinsă „fix în condițiile declarate nelegale“

Pe de altă parte, la momentul introducerii în instanță a acțiunii ce vizează suspendarea noii hotărâri a CLC, Asociația Constanța Altfel arăta, printre altele, că „experiența anterioară, de anulare a regulamentului parcărilor publice, a arătat că anularea a durat un an și jumptate. Timp în care primăria a încasat tariful de parcare, a amendat constănțenii în baza unei hotărâri de consiliu local nelegale, a generat acestora stres și cheltuieli de contestare, a aglomerat rolul instanțelor și a cheltuit prost banul public pentru soluționarea plângerilor constănțenilor de către instanțe“.
Asociația consideră că plata parcării este pretinsă „fix în condițiile declarate nelegale de instanță. Din acest motiv am decis să solicităm tribunalului suspendarea hotărârii de consiliu local. Ceea ce ar putea însemna că într-o lună de zile, dacă tribunalul apreciază legitime criticile noastre, hotărârea ar putea fi suspendată, rămânând ca ulterior să solicităm inclusiv anularea“.
În întreg acest context, rămâne de văzut care va fi decizia de astăzi a Tribunalului Constanța. Este de menționat că aceasta poate fi atacată la instanța superioară, în recurs.

Citește și:

Plata prin SMS, taxată de judecători! Regulamentul parcărilor din Constanţa a fost anulat definitiv!
 

#ConstanțaAltfel:
Tribunalul Constanța, sesizat cu o cerere de suspendare a hotărârii de CLM prin care s-au introdus contravențiile pentru parcări în municipiul Constanța

 

Atenție! Intră în vigoare, la Constanța, amenzile pentru neplata taxei prin SMS și ocuparea ilegală a locurilor de parcare

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii