Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:14 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Condamnare definitivă în cazul morții pompierului constănțean Daniel Fripis!

ro

21 Dec, 2021 14:09 5056 Marime text


Un an și șase luni de închisoare, cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei!

Acesta este verdictul pe care Curtea de Apel Galați, în completul A7.2 format din magistrații Liviu Herghelegiu și Mariana Cristache, l-a dictat în cazul procesului pentru uciderea din culpă a pompierului constănțean Daniel Fripis.

Hotărârea este definitivă și a fost pronunțată de Secția penală a Curții de Apel Galați în dosarul 7628/212/2020, după ce, în primă instanță, Judecătoria Constanța a dictat o pedeapsă cu executare.

Potrivit minutei Hotărârii nr. 1294/2021 a Curții de Apel Galați, instanța ”în baza art 421 pct. 2 litera a) Cod procedură penală, admite apelul formulat de inculpatul Criş Teodor împotriva sentinței penale nr 1406/07.12.2020 a Judecătoriei Constanta”.

Instanța ”desființează, în parte, sentința penală nr.1406/07.12.2020 a Judecătoriei Constanta şi în rejudecare:

În baza art 396 alin 6 Cod procedură penală ,art. 16 alin 1 litera f) teza II Cod procedură penală, art. 175 alin.1 litera e) Cod penal, art. 155 alin.4 Cod penal încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului Criş Teodor sub aspectul infracțiunii de distrugere din culpă, prev. de art. 255 alin.1 Cod penal (faptă din 29.08.2015 ) prin intervenirea prescrip?iei răspunderii penale .

În baza art 192 alin.1 Cod penal condamnă pe inculpatul Criş Teodor la o pedeapsă de 1 an şi 5 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă (faptă din 29.08.2015, victimă Fripis Marius Daniel).

În baza art. 91 Cod penal dispune suspendarea sub supraveghere a pedepsei de 1 an şi 6 luni închisoare aplicată inculpatului Criş Teodor, pe o durata unui termen de supraveghere de 2 ani şi 6 luni, stabilit conform art. 92 p .


În baza art.93 alin.1 Cod penal, inculpatul Criş Teodor, pe durata termenului de supraveghere trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere:

a) se prezinte la serviciul de probaţiune Constanta, la datele fixate de acesta;

b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;

c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;

d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

În baza art. 93 alin.2 litera b) Cod penal impune inculpatului Criş Teodor obligația, ca pe durata termenului de supraveghere să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probațiune sau organizate în colaborare cu instituții din comunitate.

Conform art. 93 alin3 Cod penal ,pe parcursul termenului de supraveghere ,inculpatul Criş Teodor va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile în cadrul Serviciului Public de Asistentă Socială-Căminul pentru Persoane vârstnice - Constanţă sau în cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii-Constanța .

În baza art. 91 alin 4 în ref la art 96 Cod penal atrage atenția inculpatului Criş Teodor că dacă pe parcursul termenului de supraveghere, cu rea-credinţă, nu respectă măsurile de supraveghere sau nu execută obligaţiile impuse ori stabilite de lege, instanţa revocă suspendarea şi dispune executarea pedepsei. Menține celelalte dispoziții ale sentinței penale apelate. Definitivă.”

Amintim, Daniel Fripis a încetat din viaţă, la vârsta de 42 de ani, pe 29 august 2015.

Prin actul de sesizare s-a reținut în esență că la data de 29.08.2015, inculpatul a procedat în mod defectuos la verificarea buteliei de aragaz, umplută anterior cu gaz petrolier lichefiat de la o stație de alimentare destinată autovehiculelor, prin aprinderea unei brichete de menaj, pe care a îndreptat-o către robinetul recipientului sub presiune, acțiune ce a condus la aprinderea gazului din butelie și, ulterior, la distrugerea acesteia prin explozie, punând în pericol integritatea bunurilor și viața persoanelor aflate în curtea imobilului, totodată, un fragment al buteliei respective rezultat în urma descompunerii prin explozie l-a lovit în zona capului pe plt. adj. F.M.D, din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea”, provocând decesul acestuia.  
  
Daniel Fripis a fost avansat post mortem la gradul de sublocotenent și i s-a decernat titlul de Cetățean de onoare al Constanței, iar detașamentul din care a făcut parte îi poartă acum numele.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii