Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
02:03 26 05 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce spune legea despre achitarea definitivă a lui Ion Ioniță, fostul primar din Agigea!

ro

17 Mar, 2022 00:00 699 Marime text
 
  • Dosarul a fost instrumentat de procurorii DNA - Secţia de Combatere a Infracţiunilor Asimilate Infracţiunilor de Corupţie.
 
 
Curtea de Apel Constanța a decis ieri, 16 martie 2022, achitarea definitivă a lui Ion Ioniță, fostul primar din Agigea! Ioniță a fost trimis în judecată de procurorii DNA - Secţia de Combatere a Infracţiunilor Asimilate Infracţiunilor de Corupţie, pentru șantaj.
 
Decizia de achitare a fost luată de magistrații Damian Marius Mitea și Cătălin Jigău, de la Curtea de Apel Constanța, în baza art. 16 alin. 1 lit. b teza I Cod procedură penală, potrivit căruia „fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege“.
 
În baza art. 16 alin. 1 lit. b teza I Cod procedură penală a fost achitat și Dumitru Caraman, persoană fără calitate specială, apropiată de fostul primar - acuzat de șantaj.
 
De precizat că Ion Ioniță a fost condamnat în primă instanță la cinci ani, 11 luni şi trei zile de închisoare (contopire).
 
Dosarul a fost instrumentat de procurorii DNA - Secţia de Combatere a Infracţiunilor Asimilate Infracţiunilor de Corupţie.
 
Ioniță este suspectat că, în luna iulie 2017, în calitate de primar al comunei Agigea, ar fi „constrâns o persoană să încheie un contract de vânare – cumpărare, prin amenințarea cu declanșarea procedurilor de anulare a titlului de proprietate și a procesului – verbal de punere în posesie asupra unei suprafețe de teren situate pe raza comunei Agigea, respectiv cu folosirea influenței pentru blocarea demersurilor de întocmire a documentației cadastrale și intabularea dreptului de proprietate, blocându-i astfel posibilitatea de valorificare a terenului pentru care îi fusese reconstituit dreptul de proprietate, în scopul obținerii în mod injust a unui folos patrimonial, constând în folosul infracțiunii de corupție și în diferența dintre valoarea de piață a terenului și cea menționată în antecontract“.
 
Persoana vătămată s-a constituit parte civilă în cauză, solicitând: anularea anteconteracului de vânzare-cumpărare, daune materiale în cuantum de 50.000 euro pentru prejudiciul constând în pierderea șansei reale de a vinde terenul ( sumă majorată ulteior la 1.402.500 euro ) și 4.200.000 euro ( majorată ulterior la 4.205.547 euro ) reprezentând diferența dintre valoarea de circulație a terenului din anul 2007 și suma primită prin antecontract, daune morale în cuantum de 1.000.000 euro.
 

Tribunalul Constanța a considerat că pretențiile formulate sunt neîntemeiate, sens în care instanța a respins, în integralitate, ca nefondată, acţiunea civilă formulată de către partea civilă, inclusiv cererea de anulare a antecontractului de vânzare-cumpărare a terenului în suprafaţă de 9,353 ha extravilan.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
A început procesul lui Cristian Maricel Cîrjaliu, primarul din Agigea
 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii