Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
16:47 03 08 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Camera Deputaților a adoptat Legea confiscării extinse a averilor obținute din infracțiuni!

ro

13 Oct, 2020 19:34 1213 Marime text
  • Confiscarea extinsă poate fi dispusă şi asupra bunurilor transferate către terţi.

Camera Deputaților a adoptat azi, în unanimitate, Legea confiscării extinse a averilor obținute din infracțiuni!
 
Pe scurt, dacă un inculpat va fi condamnat minim patru ani de închisoare cu executare, averea acestuia poate fi confiscată.
  
Text oficial 

,,(1) Sunt supuse confiscării şi alte bunuri decât cele prevăzute la art. 112, când faţă de o persoană se dispune condamnarea pentru o faptă susceptibilă să îi procure un folos material şi pentru care pedeapsa prevăzută de lege este închisoarea de 4 ani 5 sau mai mare, instanţa îşi formează convingerea că bunurile respective provin din activităţi infracţionale. Convingerea instanţei se poate baza inclusiv pe disproporţia,dintre veniturile licite şi averea persoanei.
 
(2) Confiscarea extinsă se dispune asupra bunurilor dobândite de persoana condamnată într-o perioadă de 5 ani înainte şi, dacă este cazul, după momentul săvârşirii infracţiunii, până la data emiterii actului de sesizare a instanţei. Confiscarea extinsă poate fi dispusă şi asupra bunurilor transferate către terţi, dacă aceştia ştiau sau ar fi trebuit să ştie că scopul transferului a fost evitarea confiscării.”

În contextul adoptării Legii confiscării extinse a averilor obținute din infracțiuni, Stelian Ion, deputat USR, ne-a declarat:

„Ani la rând, infractorii cu legături în mediile politice au făcut averi de neimaginat pentru românii cinstiți. A venit vremea ca averile dobândite prin furt să fie confiscate, iar banii furați românilor să se întoarcă la buget!

Parlamentul a adoptat astăzi, cu voturile USR, proiectul prin care este transpusă o directivă europeană din 2014, iar confiscarea extinsă e introdusă în legislația românească. Aceasta se numără pe lista de priorități a USR încă de la intrarea în Parlament, fiind depus și un proiect de lege în acest sens.


„Singurul motiv pentru care s-a adoptat astăzi a fost că avem Directiva UE, avem infringement și se apropie campania electorală, iar PSD vrea să dea impresia că își schimbă atitudinea față de Justiție, ceea ce este fals. Ei sunt cei care au ținut în sertar patru ani de zile acest proiect și se fac responsabili că, în întreaga perioadă din 2017 și până acum, foarte mulți infractori și-au pus la adăpost averile obținute prin infracțiuni. În următoarea legislatură, vom face toate demersurile pentru a fi adoptate și alte modificări de substanță de care România are mare nevoie!, declară deputatul USR Stelian Ion

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii