Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
08:04 14 11 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Avem soluția finală în dosarul militarului care va fi despăgubit toată viața de Ministerul Apărării (Minută)

ro

29 Oct, 2019 15:39 3169 Marime text
Curtea de Apel Cluj s-a pronunțat azi în dosarul în care un militar a solicitat să fie despăgubit toată viaţa de Ministerul Apărării după ce, în timpul unor trageri, şi-a pierdut parţial auzul.
 
Pe data de 28 februarie, Tribunalul Cluj a admis în parte acţiunea militarului şi a decis obligarea Ministerului Apărării la plata sumei de 16.000 lei, precum şi la plata sumei de câte 16.000 lei din 5 în 5 ani, următoarea scadenţă a plăţii fiind la 17.07.2022, pentru tot restul vieţii, în limita sumei totale de 135.000 lei. „Obligă pârâta (n.r. Ministerul Apărării) la plata către reclamant a sumei de 100.000 lei cu titlu de despăgubiri pentru daune morale. Respinge în rest, ca neîntemeiată, cererea de chemare în judecată“, se mai arată în decizia magistraţilor.
 
Decizia Tribunalului Cluj a fost contestată la Curtea de Apel Cluj atât de către militar, cât şi de oficialii Ministerului Apărării.
  
Azi, Curtea de Apel Cluj a menținut decizia tribunalului din 28 februarie, respingând acțiunile formulate împotriva acesteia.  
 
Iată decizia judecătorilor de azi
 
„Admite apelul declarat de apelantul-reclamant RMD împotriva Încheierii de şedinţă din data de 5.12.2018 pe care o schimbă în sensul că respinge excepţia tardivităţii precizării de acţiune, recalifică cererea reclamantului din modificare în precizare în sensul majorării cuantumului despăgubirilor morale conform art. 204, alin.2, pct. 2 NCPC şi ia act de faptul că prima instanţă a fost învestită raportat la suma de 100000 Euro echivalent în lei la data plăţii cu titlu de daune morale. Respinge atât apelul declarat de apelanta-pârâtă UM 01463 Floreşti prin reprezentant MAN, cât şi apelul declarat de apelantul-reclamant RMD împotriva Sent. Civ. Nr. 2019 pronunţată de Tribunalul Cluj în Dos.nr. 2015, pe care o menţine; Definitivă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei, azi 29.10.2019“.
 
Conform datelor oficiale, prin acţiunea înregistrată, militarul a solicitat să se constate că sunt îndeplinite cerinţele răspunderii civile delictuale şi să se dispună obligarea pârâtei (Unitatea Militară (…) prin Ministerul Apărării) la plata unor despăgubiri materiale constând în prestaţii băneşti periodice în cuantum de 2.000 lei pe lună pentru restul vieţii şi suma de 135.000 lei reprezentând contravaloarea prejudiciului material cauzat, respectiv la plata unor despăgubiri morale - echivalentul în lei a sumei de 50.000 euro reprezentând contravaloarea prejudiciului cauzat, cu cheltuieli de judecată.
 
În motivarea acţiunii, reclamantul (militarul) a arătat că este cadru militar activ, exercitând funcţia de comandant instalaţie lansare în cadrul Unităţii Militare (…), iar în executarea atribuţiilor de serviciu şi în timpul derulării unor antrenamente de tragere, a suferit un accident cumplit, în urma căruia a dobândit o stare de invaliditate constând în pierderea parţială a auzului şi instalarea permanentă a unor acufene.

Ti-a placut articolul?

Comentarii