Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:43 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Aștepta un răspuns de 20 de ani Un revoluționar din Constanța a dat în judecată municipalitatea pentru teren. A primit și daune morale!

ro

27 Oct, 2020 00:00 3158 Marime text
  • Cazul s-a judecat în primă instanță la Tribunalul Constanța, unde Simin Stan a dat în judecată Municipiul Constanța prin Primar și Consiliul Local Constanța.
  • Magistrații Tribunalului i-au dat dreptate, în parte, revoluționarului și au decis ca acesta să primească teren, dar și daune morale în sumă de 5.000 de euro.
  • Hotărârea a fost atacată de municipalitate, iar acum procesul continuă la Curtea de Apel Constanța.

Un constănțean ce are calitatea de „Luptător pentru Victoria Revoluției Române din Decembrie 1989, Luptător remarcat prin fapte Deosebite“ a dat în judecată Municipiul Constanța prin Primar și Consiliul Local al Municipiului Constanța.

Acesta a cerut să i se atribuie în proprietate un teren de 500 mp în intravilan, cu destinația locuință, conform prevederilor legislative în vigoare, dar și alte beneficii cuprinse în legislația destinată revoluționarilor.

De asemenea, constănțeanul a solicitat și 50.000 de euro cu tiltul de daune morale, precizând în cererea de chemare în judecată că a făcut demersuri din anul 2001, dar nici după 20 de ani nu reușește să primească aceste drepturi, răspunsurile fiind negative.

Cazul s-a judecat în primă instanță la Tribunalul Constanța, unde magistrații i-au dat dreptate, în parte, revoluționarului și au decis ca acesta să primească teren, dar și daune morale în sumă de 5.000 de euro.

Acum, procesul se desfășoară la Curtea de Apel Constanța, unde avocații municipalității au solicitat respingerea cererilor formulate de revoluționar.
 

Cauza 3026/118/2019

Dosarul cu pricina are numărul 3026/118/2019 și se află pe rolul Secției de contencios administrativ și fiscal.

Părți în cauză sunt Simin Stan, în calitate de reclamant, și, respectiv Municipiului Constanța prin Primar și Consiliul Local al Municipiului Constanța, în calitate de pârâți.

Potrivit Hotărârii nr. 1807/2019 a Tribunalului Constanța, citată pe Jurindex, Simin Stan a dat în judecată municipalitatea constănțeană în data de 24 mai 2019.

La momentul respectiv, revoluționarul a solicitat ca cei doi pârâți să fie obligați la „cumpărarea sau închirierea cu prioritate, fără licitație, din fondul de stat a unui spațiu comercial ori de prestări servicii corespunzător, cu o suprafață utilă de până la 100 mp, inclusiv in indiviziune, sau concesionarea ori închirierea cu prioritate, fără licitație, a unei suprafețe de teren de până la 100 mp din domeniul public pentru construirea unui spațiu comercial sau de prestări servicii, astfel cum prevede art.5 alin.1 lit.k din legea nr.341/2004“.

În continuare, reclamantul a mai cerut și „atribuirea, în limita posibilităților, în proprietate a 500 mp teren în intravilan-pentru destinația de locuință, dacă nu a avut sau nu are în proprietate un alt spațiu locativ, așa cum prevede art.5 alin.1 lit.n din Legea nr.341/2004“, potrivit www.rolii.ro.
 

„Nici după 20 de ani nu reușește să obțină drepturile solicitate“

Nu în ultimul rând, revoluționarul a mai cerut ca, până la acordarea drepturilor solicitate, municipalitatea să fie obligată să îi acorde o locuință din fondul de locuințe sociale, tot potrivit Legii 341/2004, dar și daune morale de 50.000 de euro.

Acesta a susținut că „a făcut numeroase demersuri la autoritatea locală începând cu anul 2001, dar nici după 20 ani nu reușește să obțină drepturile solicitate, toate răspunsurile fiind negative“.

De asemenea, în cererea de chemare în judecată, revoluționarul a solicitat instanței „să observe că nu a primit niciun răspuns concret din partea autorităților, el nefiind ținut de îndeplinirea unor condiții suplimentare. Și toți funcționarii i-au solicitat să îndeplinească condiții suplimentare ce nu sunt prevăzute de Legea nr. 341/2004, printre care, contracte de muncă fiecare copil, contract de muncă soț, soție și altele asemenea“.
 

Solicitări „neîntemeiate“

În replică, avocații municipalității au apreciat că solicitările revoluționarului sunt neîntemeiate.

„Raportat la solicitarea întemeiată în raport de dispozițiile art.5 alin.1 lit.a și k din Legea nr. 341/2004 au invocat pârâții că textul legal reglementează o prioritate în atribuirea locuințelor sociale, respectiv a spațiilor comerciale și nu generează de plano obligația de atribuire a spațiului locativ în temeiul Legii 341/2004“, au susținut avocații, conform Jurindex.

Totodată, „raportat la solicitarea întemeiată pe disp.art.5 alin.1 lit.n, se observă că instituie un drept al persoanelor îndreptățite de a li se atribui în proprietate 10.000 mp de teren în extravilan și 500 mp în intravilan, însă, în limita posibilităților“.
 

„Nu există un refuz nejustificat“

Astfel, spun avocații, „în concret, fiind vorba de transmiterea dreptului de prorpietate asupra suprafețelor de teren, această operațiune juridică este posibilă numai în condițiile existenței unui teren disponibil, în caz contrar, nu are ce să transfere în proprietate“.

Nu în ultimul rând, apărătorii municipalității au mai spus că „existența mai multor cererei similare din partea beneficiarilor Legii nr.341/2004, în condițiile în care patrimoniul său este limitat, impune, din rațiuni ce țin de evitarea oricărei discriminări, stabilirea unei priorități în sensul punerii în aplicare a hotărârilor judecătorești. Așadar, solicită să se rețină că nu există un refuz nejustificat din partea sa în soluționarea cererii reclamantului“, potrivit sursei citate.

În urma delibeărilor, magistrații Tribunalului Constanța au decis să admită, în parte, cererile revoluționarului constănțean.
 

Teren și daune morale

„Admite în parte cererea“, se arată în hotărârea instanței.
„Obligă pârâţii să atribuie reclamantului, în proprietate, o suprafaţă de 500 mp de teren în intravilan, cu destinaţia de locuinţă, să îi vândă sau să îi închirieze cu prioritate, fără licitaţie, din fondul de stat, un spaţiu comercial sau de prestări servicii corespunzător, cu o suprafaţă utilă de până la 100 mp, inclusiv în indiviziune, sau concesionarea ori închirierea cu prioritate, fără licitaţie, a unei suprafeţe de teren de până la 100 mp din domeniul public pentru construirea unui spaţiu comercial sau de prestări servicii precum şi să îi asigure o locuinţă socială din fondul disponibil de locuinţe sociale, până la realizarea drepturilor de mai sus“, conform sursei citate.

Prin aceeași hotărâre, revoluționarul a primit și daune morale: „Obligă pârâţii în solidar la plata către reclamant, a daunelor morale în cuantum de 5000 euro“.

În motivare hotărârii, judecătorii au arătat că „în cauză, instanța apreciază că prejudiciul este provocat de refuzul pârâților autorități de aplicare a legii pe o durată de timp nedeterminată, în conditiile în care reclamantul beneficiază de drepturi expres prevăzute de o lege specială în considerarea calității de Luptător pentru Victoria Revoluției din Decembrie 1989-Luptător Remarcat prin Fapte Deosebite fiind lipsit atât el cât și familia lui de protecția socială prin recunoașterea dreptului la o locuință socială“.

Hotărârea Tribunalului a fost însă atacată în recurs, de către municipalitate, astfel că acum procesul continuă la Curtea de Apel Constanța.


Citește și:

Poveste de viață ca în filme:
O constănțeancă a încercat să recupereze averea familiei, confiscată de comuniști

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii