Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:06 21 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Aproape 60 de percheziții în Constanța, București și Ilfov. Lista arestaților!

ro

02 Jul, 2021 22:11 3958 Marime text

Tribunalul Constanța a decis în această seară arestarea preventivă a celor șase persoane cercetate în dosarul celor 57 de percheziții efectuate ieri în Constanța, București și Ilfov. 

Decizia nu este definitivă!

Oficial 

Solutia pe scurt: În baza art. 225-226 Cod procedură penală raportat la art. 223 alin. 2 Cod procedură penală: Admite propunerea de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa . Dispune arestarea preventive, pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 02 iulie 2021 şi până la data de 31 iulie 2021 inclusiv a inculpaţilor: 1. inculpatul POPA LAURIAN 2. inculpatul SULIM COSTEL, 3. inculpatul OPREA LIDIA, 4. inculpatul VASILE ILIE-COSMIN, 5. inculpatul VOINEAGU DORU, 6. inculpatul MIREA MARIAN, 7. În baza art. 230 Cod procedură penală: Dispune emiterea de îndată a mandatelor de arestare preventivă. Măsura se comunică potrivit art. 228 Cod procedură penală. Respinge cererile inculpaţilor privind luarea faţă de aceştia a măsurii controlului judiciar prev de art. 211 Cod procedură penală sau a măsurii arestului la domiciliu prev de art. 218 Cod procedură penală . În baza art. 275 alin 3 Cod procedură penală: Cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de contestaţie în 48 de ore de la comunicarea copiei minutei. Pronunţată în camera de consiliu azi 02 07 2021 .


Prezenta cauză a fost soluționată de  judecătorul Teodor Viorel Gheorghe, președintele Tribunalului Constanța. 


Amintim că ieri polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța - Serviciul de Combatere a Criminalității Informatice, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, au efectuat 57 de percheziții domiciliare, la persoane bănuite de furt, fraudă informatică și acces ilegal la un sistem informatic. 

Din cercetări a reieșit că, în municipiul București și județele Constanța și Ilfov, ar exista persoane care ar deține programe informatice, cu ajutorul cărora ar modifica indexul contoarelor electrice montate la consumatori persoane fizice și juridice.

Aceștia s-ar deplasa la „beneficiar” și, cu ajutorul unui laptop, s-ar conecta printr-un cablu la portul optic al contorului electric, iar, apoi, prin intermediul programului informatic instalat pe laptop, ar modifica indexul afișat de contor.

Scopul acestei modificări ar fi introducerea unui index de consum mai mic față de cel real, astfel încât titularul locului de consum să plătească o factură diminuată pentru consumul de curent electric.

Pentru aceste operațiuni, persoanele bănuite ar fi încasat sume de bani, reprezentând 10% din diferența sumei de bani, care ar fi trebuit plătită companiei de furnizare a energiei electrice și cea plătită efectiv de beneficiar.

Beneficiarii acestui serviciu ar fi fost, de regulă, persoane juridice cu un consum de curent electric ridicat, respectiv unități de cazare, service-uri auto și restaurante.

Pentru a avea acuratețe în activitatea infracțională, înainte de a modifica indexul contorului electric, persoanele bănuite s-ar fi informat cu privire la istoricul index-ului și detalii despre locul de consum, respectiv dacă cititorii au făcut fotografii cu index-ul contorului, existând suspiciunea că aceste informații ar fi fost primite de la angajați ai companiei de furnizare a energiei electrice, care ar fi accesat, prin depășirea limitelor autorizării, baza de date a companiei și ar fi furnizat telefonic datele solicitate.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române, Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București, Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, Grupării de Jandarmi Mobile „Tomis” Constanța, precum și al companiei de furnizare a energiei electrice.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii