Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:57 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A început al doilea proces pentru Regulamentul parcărilor publice din Constanța! Ce s-a întâmplat în dosar

ro

14 Dec, 2021 00:00 2313 Marime text
  • Cazul are indicativul 6849/118/2021 și se află în atenția completului CA9, prezidat de magistratul Iulia Laura Opariuc-Dan, președintele secției de Contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța.
  • Avocatul Nicolae Vlahu, din cadrul Baroului Constanța, reprezentantul legal în proces al firmei care a solicitat anularea în parte a Regulamentului parcărilor, a precizat, pentru ZIUA de Constanța, că dosarul a fost amânat pentru luna februarie a anului viitor.
 
Ieri, 13 decembrie 2021, la Secția de contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța a început propriu-zis cel de-al doilea proces demarat împotriva Regulamentului parcărilor publice din municipiul Constanța, în care se solicită anularea parțială a acestuia!
 
Cazul are indicativul 6849/118/2021 și se află în atenția completului CA9, prezidat de magistratul Iulia Laura Opariuc-Dan, președintele secției de Contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța.
 
Avocatul Nicolae Vlahu, din cadrul Baroului Constanța, reprezentantul legal în proces al firmei care a solicitat anularea în parte a Regulamentului parcărilor, a precizat, pentru ZIUA de Constanța, că dosarul a fost amânat pentru luna februarie a anului viitor.
 
Motivul amânării, potrivit avocatului, a fost încuviințarea probei cu interogatoriul reclamantei, probă propusă de avocații Consiliului Local Constanța.
 
Amintim aici că, în urmă cu o săptămână, Tribunalul Constanța a decis amânarea pentru anul viitor și a procesului în care a fost contestat întregul regulament. În acel dosar, motivul amânării a fost reprezentat de o cerere de intervenție accesorie depusă în proces, astfel că instanța a acordat un termen pentru asigurarea timbrajului necesar.
 
Așa cum precizam în edițiile anterioare, acțiunea înregistrată sub numărul 6849/118/2021 a fost deschisă de compania ADM Beach SRL, reprezentată de avocat Nicolae Vlahu, iar pârât este Consiliul Local Constanța.
 
„Anularea parțială a fost solicitată în ceea ce privește dispozițiile art. 24 alin. (4), care prevăd că «sancțiunea se va aplica utilizatorului vehicului așa cum este el definit în prezentul regulament», dispoziții ce sunt nelegale“, a explicat avocatul Nicolae Vlahu, cu altă ocazie, pentru ZIUA de Constanța.
 
„Sancționarea proprietarului sau deținătorului autovehiculului pentru o contravenție săvârșită de conducătorul auto este de natură a aduce atingere principiului privind caracterul personal al răspunderii contravenționale“, a mai spus avocatul Nicolae Vlahu.
 
Obiectul dosarului este reprezentat de „anulare act administrativ HCL 123/23.04.2021“.
 
„SancȚiunea se va aplica utilizatorului“
 
Avocatul Nicolae Vlahu a declarat, pentru ZIUA de Constanța, că în dosarul în care reprezintă SC ADM Beach SRL s-a solicitat „anularea în parte a HCL Constanța nr. 123/23.04.2021 – Regulamentul de organizare și funcționare a parcărilor publice din municipiul Constanța“.
 
„Anularea parțială a fost solicitată în ceea ce privește dispozițiile art. 24 alin. (4), care prevăd că «sancțiunea se va aplica utilizatorului vehicului așa cum este el definit în prezentul regulament», dispoziții ce sunt nelegale“, a explicat avocatul Nicolae Vlahu, pentru ZIUA de Constanța.
 
Mai exact, potrivit avocatului din cadrul Baroului Constanța, „prin inserarea art. 24 alin. (4) se aduce atingere principiului personalității răspunderii contravenționale“.
 
Astfel, avocatul a explicat că utilizatorii sunt definiți ca fiind „persoanele fizice sau juridice care dețin în proprietate sau care au dreptul de a folosi vehicule înmatriculate în România ori în alte state exclusiv în baza unui contract de leasing încheiat cu o societate specializată“.
 
„Sancționarea proprietarului sau deținătorului autovehiculului pentru o contravenție săvârșită de conducătorul auto este de natură a aduce atingere principiului privind caracterul personal al răspunderii contravenționale“, a mai spus avocatul Nicolae Vlahu, la momentul deschiderii procesului.
 
Cu alte cuvinte, dacă o firmă deține mai multe autovehicule utilizate de angajații acesteia, potrivit actualului regulament, firma este cea care va fi sancționată în cazul în care angajații acesteia parchează fără a respecta prevederile regulamentului parcărilor din Constanța.
 
„Având în vedere caracterul personal al răspunderii contravenționale, poate fi tras la răspundere numai cel care săvârșit contravenția. Or, în cazul de față, deși autovehiculul apare în proprietatea firmei, numai conducătorul auto poate fi sancționat contravențional“, a mai precizat avocatul din cadrul Baroului Constanța.
 
Nu în ultimul rând, avocatul a mai explicat, pentru ZIUA de Constanța, că „mai mult, dispozițiile atacate în prezenta cauză sunt unele imperative, practic, agentul constatator fiind obligat să aplice sancțiunea proprietarului vehiculului «sancțiunea se va aplica utilizatorului vehiculului». În această situație, teoretic, agentul constatator nici nu ar putea sancționa șoferul contravenient, întrucât nu ar avea această posibilitate, raportându-ne la textul acesta“.
 
La termenul de ieri, 13 decembrie 2021, instanța a încuviințat proba cu interogatoriul administrat reclamaneti, propusă de avocații Consiliului Local Constanța.
 
În această situație, următoarea înfățișare a fost fixată pentru data de 7 februarie 2022.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Atenție, constănțeni! A început procesul pentru Regulamentul parcărilor publice din Constanța. Ce s-a întâmplat la primul termen
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii