Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:41 20 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A bătut palma cu procurorii DNA Gabriel Bohâlțeanu, din dosarul lui Răducu Preda, în așteptarea condamnării

ro

19 Dec, 2020 00:00 3781 Marime text
  • Tribunalul București a anunțat că se va pronunța asupra acordului de recunoaștere a vinovăției dintre DNA și Bohâlțeanu la data de 6 ianuarie 2021.
  • Gabriel Bohâlțeanu este acuzat de trafic de influență și spălare de bani, în același dosar în care Valentin Răducu Preda este acurzat de trafic de inflență.
  • Bohâlțeanu a recunoscut faptele, potrivit DNA, și a fost de acord să primească o pedeapsă de trei ani de închisoare.
Tribunalul București se va pronunța anul viitor cu privire la acordul de vinovăție încheiat de fostul consilier al ministrului Transporturilor Tudor Gabriel Bohâlțeanu, acuzat de procurorii DNA de trafic de influență și spălare de bani.
 
În aceeași anchetă, DNA a dispus trimiterea în judecată a lui Valentin Răducu Preda, fost consilier al primarului Radu Mazăre, iar la data faptelor anchetate de DNA fiind secretar de stat în Ministerul Transporturilor. Valentin Răducu Preda este acuzat de trafic de influență.
 
Încă de la trimiterea în judecată, DNA a anunțat că Tudor Gabriel Bohâlțeanu a recunoscut comiterea faptelor. Acesta a încheiat un acord de recunoaștere cu DNA, urmând ca Tribunalul București să se pronunțe asupra acestui acord la data de 6 ianuarie 2021.
 
Potrivit DNA, în baza acordului, Bohâlțeanu, acuzat de două fapte de trafic de influență și spălare de bani, ar urma să fie condamnat la „trei ani închisoare cu executare în detenție și interzicerea exercitării unor drepturi pe perioada executării pedepsei și pe o perioadă de doi ani după executarea pedepsei“.
 
Decizia finală o vor lua însă judecătorii bucureșteni cu privire la acest acord.
 
Amintim că în data de 17 decembrie 2020, procurorii DNA au anunțat trimiterea în judecată a lui Valentin Răducu Preda, a lui Tudor Gabriel Bohâlțeanu și a unei alte persoane.
 

Răducu Preda, acuzat de trafic de influență

 
Se arată în informarea oficială transmisă de DNA că s-a dispus trimiterea în judecată a lui Răducu Valentin Preda, „aflat în stare de deținere într-o altă cauză, la data faptelor secretar de stat în Ministerul Transporturilor, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență“.
 
Totodată, s-a dispus trimiterea unei persoane fizice, „reprezentant al unor societăți comerciale, pentru complicitate la săvârșirea a două infracțiuni de trafic de influență și a infracțiunii de spălare de bani“.
 
„În aceeași cauză, la data de 27 noiembrie 2020, procurorii anticorupție au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu inculpatul Bohâlțeanu Tudor Gabriel, la data faptelor consilier al ministrului Transporturilor, pentru săvârșirea infracțiunilor de: - două infracțiuni de trafic de influență, - spălare a banilor“
 
Conform DNA, „în prezența avocatului său, inculpatul Bohâlțeanu Tudor Gabriel a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv: 3 ani închisoare cu executare în detenție și interzicerea exercitării unor drepturi pe perioada executării pedepsei și pe o perioadă de doi ani după executarea pedepsei“.
 
Procurorii DNA au arătat că „la stabilirea cuantumului pedepsei s-a avut în vedere faptul că inculpatul a fost condamnat definitiv la data de 8.04.2019 de Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru fapte concurente“.
 

750.000 de euro

 
Se mai arată în informarea DNA că, potrivit rechizitoriului întocmit, „în perioada imediat următoare schimbării guvernului, pe fondul unor informații privind faptul că noul guvern nu ar mai fi interesat de investiția în extinderea rețelei de metrou din București, respectiv a Racordului 2 al Magistralei 4, inculpatul Preda Răducu Valentin i-ar fi pretins reprezentantului companiei care executa lucrările suma de 750.000 euro“.
 
„Suma ar fi fost pretinsă indirect, prin intermediul inculpatului Bohâlțeanu Tudor Gabriel, la data de 20 iunie 2012 , iar in schimbul banilor, inculpatul Preda Răducu Valentin i-ar fi promis reprezentantului companiei că își va folosi influența pe care o avea asupra decidenților din Ministerul Transporturilor (influență rezultată din calitatea sa de secretar de stat în Ministerul Transporturilor și calitatea de consilier al ministrului Transporturilor deținută de Bohâlțeanu Tudor Gabriel), astfel încât investiția la lucrările la Magistrala 4 de metrou să fie menținută pe lista de priorități a guvernului și să nu existe probleme cu finanțarea lucrărilor“, au spus procurorii.
 
„Ca urmare, în perioada 3 iulie – 18 septembrie 2012, inculpatul Bohâlțeanu Tudor Gabriel ar fi primit suma de 4.152.541 lei în contul unei societăți din domeniul construcțiilor civile ce aparține unei persoane de încredere, al doilea inculpat trimis în judecată în prezenta cauză. Pentru a intra în posesia sumelor de bani încasate de societatea respectivă, inculpații Bohâlțeanu Tudor Gabriel și reprezentantul societății- celălalt inculpat, s-ar fi folosit de contracte în baza cărora s-au facturat servicii de consultanță fictive“, se mai arată în rechizitoriu.
 
Totodată, „din suma totală, 3.020.500 lei ar fost transferați pentru inculpatul Bohâlțeanu Tudor Gabriel, iar diferența de 1.132.041 lei a reprezentat beneficiul pentru celălalt inculpat, reprezentant al firmei în care s-ar fi plătit comisionul consolidat al statului“.
 

„Plata la termen“

 
„Într-un context asemănător marcat de schimbarea echipei guvernamentale, inclusiv la ministerul Transporturilor, inculpatului Bohâlțeanu Tudor Gabriel, în calitate de consilier al ministrului, i-ar fi pretins, în mod direct, unui om de afaceri, în perioada 7 mai – 16 mai 2012, sume de bani reprezentând 10 % din valoarea contractelor pe care firmele omului de afaceri le aveau încheiate cu Compania Națională de Aeroporturi București SA. În schimb, ar fi promis că, datorită influenței pe care o are asupra decidenților din Ministerul Transporturilor și Compania Națională de Aeroporturi București SA, va determina plata la termen a facturilor emise de firmele respective și va stopa încercarea de reziliere a acestor contracte de către conducerea companiei“, potrivit DNA.
 
„În perioada 26 octombrie – 9 noiembrie 2012, inculpatul Bohâlțeanu Tudor Gabriel, în considerarea exercitării influenței sale în scopurile descrise anterior, i-ar fi pretins aceluiași om de afaceri, prin intermediar, suplimentarea sumelor de bani. Ca urmare a pretinderilor, în perioada 27 iunie – 13 decembrie 2012, ar fi primit indirect, în contul a trei societăți suma de 2.154.821 lei, primire justificată prin contracte fictive“, conform sursei citate.
 
De asemenea, DNA a mai arătat că „în cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii față de inculpatul Bohâlțeanu Tudor Gabriel și față de inculpatul persoană fizică“.
 

Măsuri asigurătorii

 
„Rechizitoriul și acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise spre judecare la Tribunalul București cu propunere de menținere a măsurilor asigurătorii“, au mai spus procurorii DNA.
 
De asemenea, acestia au mai făcut precizarea că „această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului și a acordurilor de recunoaștere a vinovăției la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție“.
 
Așa cum am afirmat anterior, judecătorii Tribunalului București au anunțat că vor pronunța pe data de 6 ianuarie 2021 o decizie cu privire la acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat între DNA și Bohâlțeanu.
 
Citește și:

Oficial de la DNA. Fost consilier al lui Radu Mazăre Răducu Preda, trimis în judecată
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii