Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:35 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

3 ani de închisoare cu suspendare pentru Magdalena Neague, primarul comunei Bărăganu! Dosarul, la Curtea de Apel Constanța

ro

27 Mar, 2024 17:00 745 Marime text
 
 
  • Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
 
 
Judecătorii de la Curtea de Apel Constanța au fost investiți cu soluționarea apelului dosarului (aflat la rejudecare) în care Magdalena Neague, primarul comunei Bărăganu, județul Constanța, și Titu Neague, fostul primar al comunei, au fost condamnați, recent, de Tribunalul Constanța.
 
Primul termen în apel a fost stabilit pentru data de 6 iunie 2024.
 
Oricare va fi decizia curții de apel, aceasta va fi definitivă.
 
Amintim că prin Hotarârea nr. 78/2024, din 04.03.2024, Neague Magdalena a luat 3 ani de închisoare cu suspendare, iar Neague Titu a primit 4 ani inchisoare cu executare!
 
Tribunalul a încetat procesul penal față de SC La Titu Frumosu SRL pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată-sub forma falsului intelectual, întrucât a intervenit prescripția răspunderii penale.
 
SC La Titu Frumosu SRL a fost condamnată la pedeapsa amenzii în cuantum de 40.000 lei (reprezentând 200 de zile-amendă x 200 lei) pentru folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei.  
 
Tribunalul a încetat procesul penal pornit față de Neague Magdalena pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată-sub forma falsului intelectual prevazuta de art.322 c.p., rap. la art.321 C.pen., intrucat a intervenit prescriptia raspunderii penale.
 
De asemenea, tribunalul a încetat procesul penal pornit față de Neague Titu pentru fals intelectual, intrucat a intervenit prescriptia raspunderii penale.
 
Dosarul a fost instrumentat de procurorii DNA
 
Potrivit site-ului oficial al DNA, Neague Magdalena, „administrator împuternicit al SC La Titu Frumosu SRL“ este suspectată de folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată, și fals în înscrisuri sub semnătură privată.
 
SC La Titu Frumosu SRL este acuzată de folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, după cum se arată pe site-ul DNA.
 
Asta în timp ce Neague Titu, potrivit DNA, „la data faptelor administrator în fapt al S.C. La Titu Frumosu S.R.L și primar al comunei Bărăganu, județul Constanța“, este suspectat de complicitate lafolosirea sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată și fals intelectual în formă continuată.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 

„În perioada 2015 - 2017, inculpata Neague Magdalena, în calitate de administrator împuternicit al S.C. La Titu Frumosu S.R.L., beneficiind de ajutorul inculpatului Neague Titu, a depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente false, inexacte sau incomplete, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor unice de plată, pentru suprafețe de teren pe care fie nu le lucrase, fie nu le deținea în baza unor documente justificative perfect valabile.
 
O parte din aceste documente au fost puse la dispoziție de către primarul comunei Bărăganu, inculpatul Neague Titu.
 
Prin aceste demersuri, inculpata Neague Magdalena a obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în valoare totală de 1.547.889 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal.
În cauză, s-a instituit măsura popririi asiguratorii asupra conturilor deținute de către inculpații Neague Magdalena, S.C. La Titu Frumosu SRL și Neague Titu.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauza.
 
Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție“.

 
Despre SC Titu Frumosu SRL
 
Potrivit Termene.ro, SC Titu Frumosu SRL se află în insolvență, a fost fondată în 2011, se ocupă de cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase și a plantelor producatoare de semințe oleaginoase, are sediul social pe strada Florilor, din Bărăganu, județ Constanța, iar Pandrea Maria apare ca asociat unic și administrator.
 
Asta în timp ce administrator judiciar este Evdochim T. Mariana - Cabinet Individual de Insolvență.   
 
Pentru anul 2022, firma a declarat o cifră de afaceri netă de 918.784 de lei și un profit net de 57.295 de lei.
 
Decizia Tribunalului Constanța poate fi citită integral accesând secțiunea Documente.
 
PRECIZĂRI
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Achitare la Tribunalul Tulcea, într-un dosar al DNA Constanța! Vizat, „obiectivul turistic sat pescăresc tradițional“ (MINUTĂ)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii