Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:05 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

# 104 termene Dosarul Retrocedărilor din Constanţa, redeschis. DNA cere pedepse maxime pentru Mazăre şi Nicuşor Constantinescu (rechizitoriu)

ro

03 Apr, 2017 00:00 11214 Marime text
Corina Cornelia Dăescu, magistrat al Curţii de Apel Bucureşti, va redeschide azi „Dosarul Retrocedărilor din Constanţa“! Termenul de azi a fost acordat pentru continuarea dezbaterilor pe fondul cauzei. La termenul trecut, din data de 29 martie, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au solicitat Curţii de Apel Bucureşti să dea pedepse maxime pentru Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al Constanţei, şi pentru Nicuşor Daniel Constantinescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa.
 
Procesul a fost repartizat, iniţial, completului de judecată cârmuit de actuala şefă a Curţii de Apel Bucureşti, Lia Savonea (noiembrie 2008 - februarie 2010), după care a ajuns pe masa Elenei Ursulescu (martie 2010 - octombrie 2013), în prezent pensionată. Ulterior, procesul a fost condus de Stan Mustaţă (condamnat pentru fapte de corupţie), dar şi de Florică Duţă. În prezent, magistratul învestit cu soluţionarea celebrei cauzei este Corina Cornelia Dăescu.
 
În 2008 au fost acordate două termene. Asta în timp ce în 2009 magistratul învestit cu soluţionarea cauzei a deschis dosarul de nouă ori. Mai departe, în anul 2010, Dosarul Retrocedărilor a primit zece termene. Pe data de 8 septembrie 2010, Curtea de Apel Bucureşti a admis cererile formulate de inculpaţi şi a dispus sesizarea Curţii Constituţionale în vederea soluţionării unei excepţii de neconstituţionalitate. Din acel moment, judecata în cauză a fost suspendată aproximativ doi ani, până în martie 2012. În acest an, procesul a avut 13 termene. În anul următor au fost acordate 11 termene de judecată, pentru ca, în 2014, Curtea de Apel Bucureşti să amâne dosarul de 16 ori. În anul 2015, judecătorii din capitală au acordat 22 de termene, iar anul trecut s-au dat 15 termene. Anul acesta, celebrul dosar a primit până în prezent şapte termene.
 
În dosar sunt judecaţi 37 de inculpaţi în legătură cu presupusa restituire şi atribuire aparent nelegală a unor întinse suprafeţe de teren intravilan din municipiul Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză. Procurorii DNA au calculat un prejudiciu în valoare de aproximativ 114 milioane de euro (dintre care 77,77 de milioane de euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane de euro, prejudiciu în dauna municipiului Constanţa).
 
Lista inculpaţilor este deschisă, potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie, de „membri ai comisiei de aplicare a Legii 10/2001 din cadrul Primăriei Constanţa: Radu Ştefan Mazăre - fostul primar al municipiului Constanţa, Nicuşor Daniel Constantinescu - fost consilier municipal, fost şef al CJC, Constantin Racu - fost director al Direcţiei Administraţie Publică, Daniela Ramona Dospinescu - directorul Direcţiei Patrimoniu, Ion Marica - directorul Direcţiei Tehnic-Investiţii, Dan Miron - fost consilier municipal şi consilierii juridici Cristian TălpăuNora Alina Chircă şi (fost) Bogdan Ghiţulescu, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de: abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obţinerea de avantaje patrimoniale, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată; fals intelectual, în formă continuată, şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni“.
 
Rechizitoriul integral poate fi citit accesând secţiunea „Documente“. 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii