Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:38 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Eveniment foarte rar Două misterioase miracole ale naturii au fost surprinse într-o singură filmare (VIDEO)

ro

23 Aug, 2013 09:35 2126 Marime text
Poate părea ciudat că există anumite fenomene foarte apropiate de noi, cum ar fi norii, ce continuă să reprezinte un mister. Şi totuşi, această descriere se potriveşte perfect norilor noctilucenţi.

Norii noctilucenţi apar la altitudini înalte, iar oamenii de ştiinţă nu înţeleg încă modul în care aceştia se formează şi nici cum se schimbă. Acest fenomen este relativ rar, iar a vedea norii noctilucenţi în acelaşi timp cu o auroră boreală este mult mai rar.

Fotograful Maciej Winiarczyk a fost norocos şi a reuşit să observe acest spectacol celest. Winiarczyk se afla în nordul Scoţiei în noaptea de 4 august, când a reuşit să filmeze nu doar aceşti nori deosebiţi, ci şi aurora boreală. Rezultatul este un spectaculos film time-lapse:




Unul dintre cele mai uluitoare momente surprinse în clipul video apare în minutul 1:42, când aurora străluceşte în nuanţe de roz şi purpuriu pe măsură ce moleculele de azot din aer sunt bombardate de vânturile solare.

Norii noctilucenţi sunt luminaţi la rândul lor de către Soare, fiind compuşi din cristale foarte mici de gheaţă situate la 75-85 de kilometri deasupra suprafeţei Pământului. Cristalele măsoară doar 0,1 microni în dimensiuni, adică de 1.000 de ori mai mici decât grosimea unui fir de păr. Aurorele se găsesc într-o regiune situată cu 12 kilometri mai sus decât aceşti nori.

Sursa: descopera.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii