Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:21 19 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bacteriile, materie prima pentru vasele de sange artificiale

ro

29 Dec, 2009 17:39 4887 Marime text

bacteria21.jpgCeluloza produsa de o bacterie poate fi folosita la crearea vaselor de sange artificiale. Asta pentru ca prezinta un risc scazut de formare a cheagurilor de sange fata de materialele sintetice utilizate in prezent la operatiile de by-pass (operație, in caz de obliterare a unei artere, pentru restabilirea circulației sangvine). Cel putin asa sustine in teza sa de doctorat o cercetatoare suedeza de la Universitatea din Goteborg.

Celuloza (substanța organica existenta in membrana celulelor vegetale si folosita pe scara larga in industrie) produsa de bacteria Acetobacter xylinum este destul de rezistenta pentru a face fata la presiunea cu care circula sangele in artere si apoi este compatibila cu tesuturile din corpul uman. Lucrarea suedeza arata ca materialul prezinta de asemenea un risc scazut de producere a cheagurilor de sange fata de materialele sintetice folosite in prezent.

Sangele coaguleaza mult mai incet fata de alte materiale spune Helen Fink, specialist in biologie molecular si autoarea cercetarii. Asta inseamna ca celuloza se comporta bine in contact cu sangele si reprezinta o alternativa la crearea vaselor de sange artificiale, spune Fink.

Continuarea pe: Infoportal.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii