Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:25 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua Națională a Dobrogei, omagiată de ISJ Constanța prin Simpozionul „Unitate în diversitate pe pământ dobrogean”

ro

13 Nov, 2018 11:01 1904 Marime text
Aşezarea Dobrogei la gurile Dunării – important fluviu european – dar şi la ţărmul Mării Negre a conferit  ţinutului o importanţă geostrategică deosebită şi  l-a tranformat într-un „Pământ al sintezelor”.
 
Dobrogea a devenit creuzetul  în care au fuzionat valori culturale, materiale si spirituale dintre cele mai diverse, cultura greacă şi cea latină, la care factorul getic autohton a adus o importantă contribuţie, românii dobrogeni fiind exponenţii de frunte ai acestei sinteze.
 
Teritoriul, aflat de-a lungul secolelor în calea năvălirilor străine, ajunge de la începutul secolului al XV-lea şi până la 1878, sub stăpânirea Imperiului Otoman. După războiul ruso-turc din 1877-1878, ţinutul este reintegrat României,  la 14 noiembrie 1878 autorităţile româneşti preiau administraţia Dobrogei, eveniment de la care aniversăm astăzi 140 de ani.
 
Ziua Națională a Dobrogei  va fi omagiată de Inspectoratul Școlar Județean Constanța prin Simpozionul „Unitate în diversitate pe pământ dobrogean”, aflat la a IV-a ediție. Studiile și articolele despre Dobrogea, despre istoria, cultura, obiceiurile și tradițiile teritoriului dintre Dunăre și Mare vor fi prezentate de profesori de istorie în cadrul întâlnirii și constituie conținutul celui de-al patrulea volum cu același titlu al simpozionului. 
 
Totodată vor fi premiați elevii câștigători ai Proiectului județean „Să ne cinstim eroii”, la secțiunile pictură și colaj, proiect - concurs care s-a desfășurat în lunile octombrie- noiembrie 2018.
 
Activitățile se vor desfășura miercuri, 14 noiembrie 2018, ora 10.00, la Colegiul National „Mircea cel Bătrân” și vor îmbina momentele istorice cu cele artistice susținute de Ansamblul de dansuri tradiționale „Florile Dobrogei”.
 
În unitățile școlare din întreg județul Constanța au loc diverse activități prin care copiii sărbătoresc această zi importantă pentru noi, românii din Dobrogea: momente artistice dedicate Zilei Dobrogei, concursuri școlare legate de revenirea Dobrogei la România, scenete, expoziții de picturi și colaje  cu tema Dobrogea, comunicări științifice, prezentări power point, expoziție de carte istorică, prezentarea obiceiurilor, tradițiilor și preparatelor culinare dobrogene.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii