Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:18 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua mondială a educației. „Profesorii șlefuiesc cheile cu care elevii pot deschide ușile toleranței, libertății și moralității”

ro

05 Oct, 2021 16:06 1880 Marime text
  • Ziua mondială a educaţiei este marcată în fiecare an la 5 octombrie, începând cu anul 1994.
 
Educația clădește  „cărămidă cu cărămidă” oameni responsabili, implicați în rezolvarea problemelor societății din care fac parte. Irina Dima, profesor de limba franceză, spune că doar prin educație putem să pășim în viitor. Ea a optat pentru o schimbare în carieră din dorința da a încerca să facă lumea mai bună.
 

Anul acesta, este și ziua mea. Până de curând am activat în alt domeniu, dar dorința de a face parte din acest sistem m-a determinat să renunț la vechea carieră și să mă alătur celor care încearcă să facă o lume mai bună. Astfel am avut ocazia să cunosc oameni minunați, care, își dedică timpul și sufletul acestei meserii. Persoane ale căror acțiuni și cunoștințe influențează generații. Mentori care schimbă vieți.
Ca orice sistem și acesta are minusurile sale, dar cred că cel mai important este să fim uniți, să încercăm să colaborăm între noi, părinți, cadre didactice, responsabili politici. Trebuie cu toții să susținem actul educațional indiferent în ce poziție ne aflăm.
Educația este, ar trebui să fie prioritatea numărul unu a unui stat. Școala și cadrele didactice îi învață pe copii în primul rând ce înseamnă responsabilitatea, ce înseamnă să fie membri ai unei societăți cu drepturile și obligațiile aferente. Doar prin educație putem să pășim în viitor și nu există educație fără profesori, învățători, educatori. Așadar aș dori să le urez tuturor celor implicați în actul educațional La mulți ani, sănătate, putere de muncă și dorința de a se perfecționa continuu.
Nelson Mandela spunea faptul că „Educația este cea mai puternică armă pe care o poți folosi pentru a schimba lumea.” -Irina DIMA, profesor de Limba și Literatura Franceză, Școala Gimnazială Nr. 1, Comuna Pantelimon și la Liceul Tehnologic I.C. Brătianu din Nicolae Bălcescu.

 
Bianca Roxana Neacșu, profesor de limba engleză, spune că profesorii sunt cei care șlefuiesc cheile cu care elevii pot deschide în viitor ușile toleranței, libertății și moralității.
 

Azi, de ziua educației, un gând bun către toți profesorii dedicați și către copiii ce aleg să rămână curioși și însetați de cunoaștere, învățând oricând, oriunde, oricum!-Bianca Roxana Neacșu.

 
Ludmila Martanovschi, profesor  în  cadrul  Universității “Ovidius” Constanța, subliniază importanța educației pe tot parcursul vieții, care a  a devenit evidentă mai ales în ultimele luni, în contextul pandemiei, când cei tineri sau mai vârstnici lucrează împreună pentru a învăța să folosească noua tehnologie.
 

De Ziua Educației, urările mele de viață lungă, cu bucurii și împliniri, se adresează întregii comunități academice constănțene, din care fac parte colegii mei profesori, dedicați formării copiilor noștri, dar și foști, actuali și viitori studenți, dornici de auto-descoperire, de cunoaștere și de perfecționare. Susțin ideea de educație ca punct de pornire a unei comunicări eficiente profesor-elev sau profesor-student, dar și a unui proces în care ne construim ca oameni și profesioniști în timpul studiilor și ulterior.
Importanța educației pe tot parcursul vieții a devenit evidentă mai ales în ultimele luni, în contextul pandemiei, când mai tineri sau mai vârstnici lucrăm împreună pentru a învăța să folosim noua tehnologie, pentru a identifica strategii creative și pentru a găsi soluții în vederea depășirii provocărilor actuale. O îmbrățișare specială rezerv absolvenților programului de studii de licență STUDII AMERICANE, din cadrul Facultății de Litere, Universitatea „Ovidius” din Constanța, care au ales să fie la rândul lor profesori și continuă să țină legătura, să sprijine și să inspire cadrele didactice din cadrul specializării absolvite.- conf. univ. dr. Ludmila Martanovschi, coordonatorul programului de studii de licență STUDII AMERICANE, Facultatea de Litere, Universitatea “Ovidius” Constanța

 
Raluca Bercea are o amplă experiență în voluntariat și cursuri pe partea de educatie digitală. Ea este de părere că o persoană educată este capabilă să se integreze cu succes în societate, să contribuie la dezvoltarea acesteia, să dezvolte relații armonioase și constructive cu semenii săi.

Profesorii din întreaga lume au prilejul de a celebra rolul deosebit pe care l-au ales și de a se re-conecta la valorile profesiei de educator. Federația globală a Uniunii Sindicatelor Cadrelor Didactice “Education International” a lansat în data de 5 octombrie 1994 o campanie de promovare a performanțelor cadrelor didactice și recunoașterea implicării acestora în cadrul procesului educațional. O persoană educată este capabilă să se integreze cu succes în societate, să contribuie la dezvoltarea acesteia, să dezvolte relații armonioase și constructive cu semenii săi. Educația reprezintă fundația unei societăți armonioase, prospere, durabile, facilitează eradicarea sărăciei și stimulează progresul.-Raluca Bercea.

 
Educaţia transformă vieţi şi se află în centrul misiunii UNESCO de a construi pacea, de a eradica sărăcia şi de a stimula dezvoltarea durabilă.
 
Florin Cîțu a subliniat că este important că această zi ne găsește cu școlile deschise.
 

Mă bucur că anul acesta Ziua Mondială a Educației ne găsește cu școlile deschise. E foarte important pentru elevi să meargă la școală, să fie aproape de colegii și profesorii lor. Lecția pe care o putem învăța în perioada aceasta este că sănătatea este cea mai importantă. Să avem grijă de copiii noștri, din toate punctele de vedere!- Florin Cîţu

 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii