Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:29 21 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ISJ Constanța Elevii vor învăța despre drepturi, libertăți și răspundere în cadrul Proiectului Fii avocat în școala ta!

ro

08 Mar, 2022 09:17 1481 Marime text
prof. Sorin Mihai, Inspector Școlar General ISJ Constanța și avocat Teodora Calipetre, Baroul Constanța. Foto: ISJ ConstanțaLuni, 7 martie 2022, Inspectoratul Școlar Județean Constanța a semnat un parteneriat instituțional cu Baroul Constanța în vederea derulării în perioada următoare (15 martie- 15 iunie 2022) a proiectului Fii avocat în școala ta!, proiect inițiat, finanțat și implementat de Uniunea Națională a Barourilor din România.
 
Potrivit ISJ Constanța, scopul Protocolului de colaborare îl reprezintă promovarea și implementarea eficientă a proiectelor de educație juridică non-formală în învățământul preuniversitar din județul Constanța, prin facilitarea accesului elevilor la cunoștințe elementare în privința drepturilor și responsabilităților lor, precum și a răspunderii lor civile și penale.
 
Proiectul Fii avocat în școala ta! cuprinde 5 module, după cum urmează:
  1. Fii avocat în școala ta! – Mic ghid de orientare profesională (Informații despre profesiile juridice, rolul fiecărui profesionist al Dreptului, organizarea judiciară etc.);
  2. Ce înseamnă să fii liber? - Libertatea mea se termină unde începe libertatea ta Despre bullying și alte agresiuni;
  3. Fii COOL, fără să fii Penal- Infracțiunile de violență. Infracțiunile care vizează patrimoniul;
  4. Fii COOL, fără să fii Penal- Infracțiunile privitoare la viața sexuală. Infracțiunile legate de substanțe;
  5. Fii COOL, fără să fii Penal- Infracțiunile informatice. 
Un număr de 30 de avocați voluntari din cadrul Baroului Constanța, în colaborare cu profesorii diriginți și profesorii de discipline socio-umane, vor susține modulele menționate mai sus în 11 unități de învățământ-pilot din municipiul Constanța. Grupul țintă este format din elevii claselor a VII-a, a IX-A, a X-a și a XI-a.
 

Un astfel de proiect vine să completeze nevoia elevilor noștri de a se poziționa într-un mediu social aflat în continuă schimbare, cu rigori legislative necunoscute sau cunoscute parțial în acest moment. Pentru funcționarea corectă și coerentă a unei comunități, membrii acesteia trebuie să respecte regulile de conviețuire, drepturile și obligațiile fiecărei persoane. În egală măsură este importantă conștientizarea și asimilarea consecințelor. Proiectul în sine urmărește o familiarizare a elevilor cu un proces decizional etic, finalizat prin asigurarea unei concordanțe reale între valorile umane și acțiunile sociale declanșate prin participarea la viața societății. Responsabilitatea socială se învață și se exersează. În acest context, proiectul propus de Baroul Constanța reprezintă o modalitate atractivă de învățare și exersare pentru un viitor cetățean responsabil, a afirmat prof. Sorin Mihai, Inspector Școlar General.

 

Orice act educațional este, în esență, preventiv. De aceea, educația juridică este extrem de importantă și trebuie să înceapă cât mai devreme în școală. Avocații pot inspira tinerii să devină cetățeni activi, să ia decizii responsabile din punct de vedere etic în viața lor de zi cu zi și să demonstreze empatie și respect pentru ceilalți membri ai societății. În cadrul deschis și flexibil al modulelor de Educație juridică non-formală, avocații voluntari își propun să ajute tinerii să își formeze reflexe juridice sănătoase și să devină adulți responsabili, a afirmat avocat Teodora Calipetre, coordonatorul proiectului, Baroul Constanța.

Sursa foto: ISJ Constanța
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii