Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:43 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviu cu prof. Adrian Ilie, director adjunct al Şcolii „Constantin Brâncuşi“ Medgidia „Deşi timpul rămas este limitat, pasiunea pentru istorie şi pentru scris nu s-a estompat în niciun fel“

ro

30 Nov, 2018 00:00 4503 Marime text
Sârguinciosul profesor Adrian Ilie, excepţional colaborator al cotidianului ZIUA de Constanţa, ale cărui articole le puteţi lectura în categoria Invitaţi, a dedicat Centenarului o amplă lucrare, „Medgidia. 100 de ani de istorie (1918-2018)/Medgidia 100 years of history (1918-2018)“.
 
Pasionat nu numai de istorie, pe care o predă la Şcoala Gimnazială „Constantin Brâncuşi” din Medgidia, dar şi de modelul de convieţuire intercultural dobrogean, prof. Adrian Ilie a lansat, zilele trecute, cel de-al 11-lea volum dedicat oraşului natal şi Dobrogei.
 
Absolvent al Facultăţii de istorie a Universităţii „Ovidius” Constanţa, ca şef de promoţie, prof. Adrian Ilie este doctor în istorie, în prezent ocupând funcţia de director adjunct la şcoala sus-amintită. Este membru în Comisia Naţională de Istorie din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale, al Societăţii de Ştiinţe Istorice din România, al Asociaţiei Culturale „Mehmet Niyazi” Medgidia, în grupurile de lucru pentru realizarea programelor şcolare pentru gimnaziu în cadrul MEN (Istorie/Istoria minorităţii turce în România), dar şi în Comisia monumentelor istorice - Medgidia. De asemenea, a fost realizator al emisiunii „Repere Istorice” la Alpha Media TV în perioada 2013-2018.
 
- Dincolo de acribia dvs. pentru istorie şi scris, în viaţa de toate zilele sunteţi director adjunct al Şcolii Gimnaziale „Constantin Brâncuşi”. Cum reuşeşte un manager, în actualele rigori impuse de învăţământul românesc, să-şi mai urmeze pasiunea?
 
- Da. Este o nouă provocare pentru mine. Managementul şcolar trebuie să fie realizat în interesul elevilor, cu respectarea legislaţiei în vigoare. Satisfacţia este cu atât mai mare cu cât vezi elevi, părinţi şi colegi mulţumiţi. Când feed-back-ul realizărilor este pozitiv, acest lucru te impulsionează să gândeşti şi să iniţiezi proiecte noi. Cu toate acestea, deşi timpul rămas este limitat, pasiunea pentru istorie şi pentru scris nu s-a estompat în niciun fel. Întotdeauna am găsit timp pentru a studia şi a aşterne pe hârtie elemente ale istoriei locale şi ale istoriei dobrogene.
 
- Ţinând cont de amploarea volumului de faţă, cât timp v-aţi documentat şi aţi lucrat la el?
 
- La cea mai recentă apariţie editorială am lucrat timp de un an. Ideea de a realiza acest volum omagial mi-a venit imediat după lansarea celor două volume dedicate primarilor oraşului Medgidia şi personalităţilor de marcă ale Medgidiei, din toamna anului trecut. Documentarea nu a fost uşoară. Am dorit de la început să realizez un album fotografic şi documentar pentru perioada de 100 de ani, scursă de la înfăptuirea Marii Uniri de la 1 decembrie 1918.
 
Unele documente şi fotografii le aveam în colecţia personală, altele le-am obţinut din colecţii muzeale (în special din colecţia George Neacşu) sau colecţii personale, având o valoare deosebită. Am lucrat aproape în fiecare zi. Pe parcursul documentării, apăreau noi elemente, care le înlocuiau pe cele existente, fiind mult mai sugestive şi potrivite pentru proiectul în lucru.
 
- Ce aduce nou lectura „Medgidia. 100 de ani de istorie” şi cui i se adresează? Unde poate fi găsită spre achiziţionare?
 
- Noua lucrare dedicată istoriei Medgidiei şi Dobrogei aduce un plus de informaţii, ce sunt completate de fotografii, vederi şi documente. Fotografia reprezintă un important instrument aflat la îndemâna cercetătorului. După cum se poate vedea în album, sunt construcţii care se regăsesc până astăzi şi construcţii care au dispărut de-a lungul vremurilor. Imaginile creează nostalgii pentru cei mai în vârstă, care se regăsesc în acestea sau revăd prin ochiul minţii momente ale vieţii lor.
 
Lucrarea se adresează în primul rând pasionaţilor de istorie, de istorie locală şi mai apoi de istorie dobrogeană. Se adresează studenţilor şi cercetătorilor care sunt preocupaţi de anumite aspecte ale vieţii şi istoriei teritoriului dintre Dunăre şi Marea Neagră. La lansarea lucrării, participanţii la eveniment au primit câte un exemplar gratuit, din partea autorului şi a sponsorului Sterk Plast Medgidia. Lucrarea se poate achiziţiona de la autor.
 
- În calitate de membru în grupurile de lucru ale MEN, am vrea să aflăm în ce măsură istoria mai este o materie interesantă pentru milleniali?
 
- Am fost selectat, alături de alţi colegi, după criterii stricte din punct de vedere ştiinţific şi metodic, în urma unui apel de selecţie al Ministerului Educaţiei Naţionale. Am lucrat în echipă la noile programe şcolare, pentru disciplina istorie, la gimnaziu, care au intrat în vigoare în anul şcolar 2017-2018. Ideea centrală a fost aceea a studierii cronologice a istoriei universale (în trei ani) şi a istoriei naţionale (un singur an). Temele studiate sunt mult mai atractive şi există numeroase studii de caz. Programele au fost avizate de Comisia naţională de specialitate şi au generat discuţii constructive, bucurându-ne de prezenţa preşedintelui Academiei Române, prof. univ.dr. Ioan Aurel Pop, rector al Universităţii „Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, preşedinte al comisiei mai sus amintite.
 
Istoria trebuie să devină o disciplină iubită şi îndrăgită de toţi elevii, o disciplină care să contribuie la cunoaşterea unor fenomene economice, politice, sociale, religioase, culturale şi să dezvolte sentimente precum patriotismul, naţionalismul şi dragostea de ţară.
 
- Şi pentru că suntem în an Centenar, iar lucrarea a avut ca dedicaţie această memorabilă aniversare, vă provoc la un răspuns sincer. Care consideraţi că a fost cea mai rezonantă iniţiativă?
 
- Lucrarea poate fi considerată o adevărată carte de vizită pentru cei care vizitează oraşul, români sau străini. Această lucrare poate avea rolul unui adevărat ambasador al Medgidiei în relaţiile cu străinii. Prin intermediul albumului, care este bilingv (român-englez), aceştia pot cunoaşte istoria, evoluţia şi realităţile oraşului de pe Valea Kara-Su. Impactul vizual cu imaginile inserate poate crea cititorului o perspectivă asupra evoluţiei în timp şi a rolului jucat de acest oraş, în decursul unui secol.
 
Apreciez iniţiativa sponsorului Sterk Plast Medgidia, care a înţeles oportunitatea publicării albumului în Anul Centenar, o contribuţie la conservarea istoriei oraşului unde îşi desfăşoară activitatea.
 
- În afara cărţilor de istorie aveţi şi alte lucrări publicate?
- Sigur. Sunt lucrări monografice ale unor instituţii şcolare, printre care şi cea a Şcolii Gimnaziale „Constantin Brâncuşi“ Medgidia, la 55 de ani de la înfiinţare, lucrări de metodica predării istoriei şi lucrări de management.
 
- În final, invariabil, aceeaşi curiozitate jurnalistică: aveţi în lucru un nou titlu?
- Întotdeauna am lucrat la două-trei proiecte în paralel. Am câteva proiecte la care lucrez în prezent, pe care sper să le pot finaliza în viitorul apropiat.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii