Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:36 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Încep înscrierile la Bac 2021! Iată când se susțin probele

ro

31 May, 2021 00:00 3503 Marime text
  • Pentru sesiunea iunie – iulie 2021, înscrierea candidaților la prima sesiune de examen se desfășoară în perioada 31 mai – 4 iunie 2021.
  • Ziua de 4 iunie 2021 reprezintă momentul în care se încheie cursurile pentru clasa a XII-a, respectiv a XIII-a.
  • Examenul de BAC va începe în perioada 14 – 16 iunie 2021.
Zile de foc urmează pentru elevii claselor a XII-a, respectiv a XIII-a, dar și pentru părinții acestora! Astăzi, 31 mai 2021, se dă startul oficial pentru înscrierile la examenul de Bacalaureat 2021, urmând ca prima probă să se desfășoare între 14 și 16 iunie 2021.
 
Potrivit Calendarului oficial al desfășurării examenului de bacalaureat național 2021, pentru sesiunea iunie – iulie 2021, înscrierea candidaților la prima sesiune de examen se desfășoară în perioada 31 mai – 4 iunie 2021.
 
Totodată, ziua de 4 iunie 2021 reprezintă momentul în care se încheie cursurile pentru clasa a XII-a, respectiv a XIII-a.
 
În continuare, examenul de BAC va începe în perioada 14 – 16 iunie cu evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A, urmată de evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B.
 
În perioada 18 – 23 iunie 2021 se va desfășura proba constând în evaluarea competențelor digitale – proba D, iar între 23 și 25 iunie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C.
 
Proba scrisă la Limba și literatura română (proba E.a) ) este fixată pentru data de 28 iunie 2021, urmată de proba obligatorie (scrisă) a profilului – proba E.c), pe 29 iunie 2021.
 
Pe 30 iunie este programată să se desfășoare proba (scrisă) la alegere a profilului și specializării – proba E.d), în timp ce, la data de 1 iulie 2021, va avea loc proba scrisă la limba și literatura maternă – proba E.b).
 
Rezultatele vor fi afișate pe data de 5 iulie 2021, până în ora 12.00, astfel încât, în intervalul 12.00 – 18.00 să poată fi depuse contestațiile.
 
Rezultatele finale vor fi afișate la data de 9 iulie 2021.
 
Foarte important, la solicitarea comisiilor de bacalaureat județene/comisiei de  bacalaureat a municipiului București sau din proprie inițiativă, Comisia Naționalăde Bacalaureat poate aproba, în situații excepționale, prelungirea  perioadelor de susținere a probelor de evaluarea competențelor lingvistice sau digitale, de evaluare/reevaluare a lucrărilor scrise ori de afișare a rezultatelor, precum și reducerea perioadei de afișare a rezultatelor.

Amintim, la data de 19 mai 2021, Ministerul Educației a anunțat anumite modificări în legătură cu susținerea examenului de Bacalaureat.

Redăm, în continuare, comunicatul remis de MEC, cu privire la echivalarea probelor de competențe:

Miercuri, 19 mai 2021, a fost adoptat, în ședință de Guvern, proiectul de Ordonanță de Urgență inițiat de Ministerul Educației pentru instituirea unor măsuri privind buna funcționare a sistemului de învățământ și pentru modificarea și completarea Legii nr. 269/2004 privind acordarea unui ajutor financiar în vederea stimulării achiziţionării de calculatoare.

Măsurile adoptate vizează interesul elevilor, având în vedere organizarea examenului de bacalaureat în condiții excepționale, conforme cu normele de protecție sanitară aplicabile în perioada de alertă, în anul şcolar 2020-2021. Astfel, la examenul național de bacalaureat, se echivalează/se recunosc probele de evaluare a competențelor, respectiv:
  •         proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română;
  •         proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale;
  •         proba de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal;
  •         proba de evaluare a competenţelor digitale.
Ministerul Educației va emite ordinul de punere în aplicare a acestei măsuri - prin aprobarea unei metodologii - în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgenţă aprobate astăzi.

De asemenea, în vederea flexibilizării și eficientizării cadrului normativ, în contextul efectelor pandemiei și organizării activităților didactice în sistem on-line, pentru sprijinirea accesului elevilor la învățământul on-line a fost modificată Legea nr 269/2004, astfel încât calendarul pentru acordarea ajutorului financiar să fie stabilit și actualizat prin ordin al ministrului educației.

Proiectul ordonanței de urgență care va face posibil decontul navetei elevilor se află în procedură de avizare, urmând a fi supus adoptării in următoarea ședință a Executivului.

 
Citește și:

Modificări la Bac, pe ultima sută de metri! Oficial, de la Ministerul Educației
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii