Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:35 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gaudeamus igitur / Juvenes dum sumus Universităţile de stat şi cele private din Constanţa, la festivitatea de deschidere a noului an universitar (galerie foto)

ro

02 Oct, 2018 00:00 2124 Marime text
Studenţii constănţeni au dat startul, ieri, noului an universitar. Atât cei care au păşit pentru prima dată în această lume a studenţiei, cât şi cei din anii mai mari au fost invitaţi la festivitatea de deschidere organizată în Sala Sporturilor din Constanţa.
 
Pentru prima dată, toate universităţile constănţene, prin iniţiativa Primăriei Municipiului Constanţa, respectiv Universitatea „Ovidius”, Universitatea Maritimă, Universitatea „Andrei Şaguna”, Universitatea „Tomis“ Constanţa şi Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, au participat la ceremonia de deschidere a anului universitar 2018-2019. La festivitatea de deschidere au fost prezenţi prof. univ. dr. Sorin Rugină, rectorul Universităţii „Ovidius“, prof. univ. dr. ing. Cornel Panait, rectorul Universităţii Maritime Constanţa, viceamiralul dr. Alexandru Mîrşu, şeful Statului Major al Forţelor Navale, prof. univ. dr. Adrian Cristian Papari, rectorul Universităţii „Andrei Şaguna”, şi prof. univ. dr. Paul Bocănete, rectorul Universităţii „Tomis“ Constanţa. Din partea Primăriei Municipiului Constanţa a venit viceprimarul Costin Răsăuţeanu. 
 
Evenimentul a început prin intonarea imnului naţional, urmat de cel universitar „Gaudeamus Igitur”, de către Fanfara Forţelor Navale, condusă de dirijorul colonel dr. Cornel Ignat. Ulterior, un sobor de preoţi a oficiat o slujbă religioasă.
 
Primul care a luat cuvântul dintre cei invitaţi a fost viceprimarul Costin Răsăuţeanu, cel care a fost şi mesagerul primarului municipiului Constanţa, Decebal Făgădău. El a spus că este extrem de onorat să participe la acest eveniment important pentru oraş şi a transmis toate gândurile bune şi de prietenie ale primarului.
 
„Dorinţa primarului este ca acest parteneriat al universităţilor să se extindă şi către licee, iar prin sprijinul administraţiei locale să creăm o punte de legătură între liceele şi universităţile constănţene. Mă bucur că acest moment legitim completează un act de consecvenţă şi că deja deschiderea anului universitar devine o tradiţie”, a menţionat viceprimarul Costin Răsăuţeanu.
 
Evenimentul a adus împreună toate universităţile constănţene şi acest lucru este o dovadă de încredere în faptul că se consolidează un viitor mai bun şi mai sigur. „Şi ceea ce îmi place mie să zic este că putem fi uniţi prin diversitate, de aici se naşte frumuseţea existenţei noastre. Importanţa acestui an universitar este dublată şi de faptul că suntem în An Centenar, dar noi ca români nu ar trebui să ne aducem aminte doar de evenimentele din 1 Decembrie 1918, ci şi despre momentele din 24 ianuarie 1859, atunci când, pe lângă faptul că s-a instituit Mica Unire, s-a pus de fapt şi piatra de temelia a ceea ce urma să fie, să devină ţara noastră.
 
Avem toate argumentele să vorbim mai des despre valorile care ne unesc, care ne reîntregesc, despre principiile solide care să ne ghideze în viaţă. Sunt mândru că liceele noastre creează adevăraţi ambasadori ai oraşului nostru şi că universităţile noastre pregătesc elite care ne fac cinste oriunde s-ar afla”, a mai spus viceprimarul Constanţei.
 
Momentul deschiderii anului universitar cu toate universităţile constănţene este unul foarte important, care dovedeşte că încrederea stă la baza construirii unui viitor solid. „Dragi studenţi, vă doresc să fiţi perseverenţi şi să aveţi puterea de a vă autodepăşi, dar şi curajul de a vă atinge obiectivele propuse în viaţă!”, le-a transmis tinerilor viceprimarul municipiului Constanţa. 

4.000 de „boboci“ la Universitatea „Ovidius“ 

Primul reprezentant al mediului universitar a fost prof. univ. dr. Sorin Rugină, rectorul Universităţii „Ovidius“ din Constanţa, care s-a arătat extrem de mulţumit de faptul că, în comparaţie cu alţi ani universitari, acest an aduce cu sine un număr mai mare de studenţi, ceea ce înseamnă că oraşul nostru devine un centru academic tot mai puternic. „Pentru acest an universitar s-au înscris 15.000 de studenţi la «Ovidius», dintre care peste 4.000 sunt boboci. «Ovidius» e lider în antreprenoriat. Se doreşte ca studenţii să fie mai uşor integraţi în mediul economic, dar şi în activităţi extracuriculare la care vor avea acces şi în cadrul cărora vor putea să participe la proiecte cyber security“, a precizat rectorul Universităţii „Ovidius“.
 
Prof. univ. dr. Sorin Rugină i-a îndemnat pe studenţii şi profesorii universităţilor să facă voluntariat. Studenţii să fie implicaţi în cât mai multe evenimente de acest gen pentru că din ele se învaţă pe viitor. „Trebuie să promovăm intens excelenţa în domeniile care ne-au consacrat. Trebuie să răspundem acestor noi provocări pentru că suntem o universitate modernă, dinamică“, a mai precizat prof. Sorin Rugină. 

„Constanţa trebuie să devină un centru universitar“ 

Luând cuvântul la deschiderea anului universitar, rectorul Universităţii Maritime, prof. univ. dr. Cornel Panait a subliniat importanţa acestui An Centenar şi prin faptul că oraşul nostru este un puternic punct educaţional al ţării, cu toate că încă nu este un centru universitar pe deplin. „Constanţa este remarcabilă prin foarte multe lucruri, dar este foarte important faptul că astăzi Constanţa nu este încă un centru universitar. Ca să devii un centru universitar trebuie să îndeplineşti foarte multe condiţii. Condiţia esenţială este să existe proiecte comune ale tuturor universităţilor şi ale elevilor”, a conchis rectorul Cornel Panait. Acesta a mai pus accent şi pe faptul că, pentru a fi o ţară modernă, trebuie să avem şi susţinere financiară, aşa cum este cazul universităţilor din Norvegia sau Germania, unde se investeşte mult mai mult în educaţie, în studenţi şi în elevi. „Relaţiile dintre universităţi şi preuniversităţi trebuie să se strângă. Să punem la dispoziţie toate bunurile importante. Constanţa trebuie să devină un centru universitar, nu doar un centru turistic“, a declarat prof. univ. dr. Cornel Panait.

„Investiţia în educaţie merită“

La festivitatea de deschidere a noului an universitar au fost prezenţi şi studenţii de la Academia Navală „Mircea cel Bătrân”. Studenta plutonier Alexandra Chiriţă a transmis faptul că acest an universitar este încărcat de emoţia studenţească, acum, în prag de Centenar. „Vom fi puşi în faţa unor obstacole, dar investiţia în educaţie merită”, a spus reprezentanta studenţilor Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”. La rândul său, viceamiralul dr. Alexandru Mîrşu, şeful Statului Major al Forţelor Navale, a reliefat faptul că mediul universitar are nevoie de o educaţie deosebită pentru a ajunge la performanţă. „Fiţi exigenţi cu pregătirea voastră profesională. Fiţi demni în ceea ce urmează să reprezentaţi!”, a spus Alexandru Mîrşu.

„Educaţia universitară oferă acces la cunoaştere“ 

Unul dintre reprezentanţii universităţilor private ale oraşului de la malul mării, prof. univ. dr. Adrian Cristian Papari, rectorul Universităţii „Andrei Şaguna”, a menţionat că educaţia universitară oferă acces la cunoaştere, faţă de care societatea noastră este tot mai dependentă. „Capacitatea de reflecţie şi reflecţia sunt valori importante pentru societatea noastră. Trebuie să se facă o Românie a cunoaşterii. La «Şaguna» se doreşte să se ofere mai mult decât banala instruire bazată pe manual şi trebuie dezvoltate abilităţile studenţilor. Avantajele internaţionalizării sunt mari. A fi student nu e doar studiere, e şi socializare, e şi cunoaştere a oraşului. Vă invit să vă implicaţi în viaţa culturală a Tomisului. În mod simbolic, vă invit pe toţi rectorii să ne dăm mână în acest nou parteneriat“, a declarat rectorul Universităţii „Andrei Şaguna“.
 
O universitate tânără în peisajul academic constănţean, care vrea să aducă un suflu nou, este Universitatea „Tomis”. „E nevoie de o limpezire a mediului universitar, să revenim la starea de echilibru. Cum le aplicăm? Cu factorul uman: studenţii“, a spus prof. univ. dr. Paul Bocănete, rectorul unităţii de învăţământ superior.
 
În încheierea acestui eveniment la care au participat, în mod extraordinar, toate universităţile constănţene, viceprimarul Costin Răsăuţeanu a ţinut să transmită faptul că rolul universităţilor nu este doar acela de a forma profesionişti, ci şi de a forma cetăţeni model. Festivitatea de deschidere a anului universitar 2018-2019 s-a încheiat cu interpretarea imnului studenţesc „Gaudeamus Igitur“ de către Fanfara Forţelor Navale, dirijată de col. dr. Cornel Ignat.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii